STRYCHNINE SULFAT

Mymedabc.com

Strychnine ialah alkaloid putih dengan struktur kristal yang diekstrak daripada Nux Vomica dan tumbuh-tumbuhan yang berkaitan. Dalam dos yang kecil, ia telah digunakan sejarah sebagai perangsang dalam kedua-dua manusia dan haiwan; dalam dos yang lebih besar, strychnine adalah maut. Ia juga merupakan bahan yang digunakan dalam racun perosak, yang adalah satu kebimbangan bagi sesetengah orang kerana ia boleh dimakan oleh mangsa yang tidak diingini, seperti anjing kejiranan.

Nux Vomica adalah berasal pokok ke Asia Tenggara. Benih adalah sumber utama strychnine, walaupun kulit pokok juga mengandungi sejumlah kecil alkaloid toksik. Strychnine telah digunakan selama berabad-abad. Nux Vomica sering ditetapkan dalam homeopati, dalam bentuk perubatan yang sangat cair yang mengandungi jumlah diabaikan strychnine. Orang juga telah menggunakan bahan ini sebagai perangsang; atlet, sebagai contoh, mengambil ia pada awal abad ke-20 untuk meningkatkan prestasi mereka. Bahan ini telah dikaitkan dengan beberapa kematian akibat kemalangan kerana amalan ini; atlet moden secara amnya tidak menggunakan ia sebagai bantuan prestasi kerana risiko.

Dos maut strychnine tidak begitu besar. Apabila haiwan B. mengambil dos maut, hasilnya adalah permulaan pantas kekejangan, pengecutan otot, dan kekurangan kawalan otot. Salah satu tanda ciri keracunan adalah belakang melengkung dan penampilan segera kaku mayat selepas kematian.Kebanyakan kes kematian adalah disebabkan oleh kekejangan pernafasan yang terputus bekalan udara mangsa.

Tiada penawar untuk keracunan strychnine, walaupun beberapa bahan boleh digunakan untuk merawatnya. Beberapa profesional perubatan boleh menggunakan arang diaktifkan untuk mencuba dan mengepam toksin daripada pesakit, dan sejarah tanin digunakan dalam usaha untuk meneutralkan bahan supaya pesakit boleh menyatakan dengan selamat. rawatan moden untuk keracunan strychnine juga termasuk cecair intravena dan ubat-ubatan untuk merawat kekejangan otot yang menyakitkan yang berkaitan dengan masalah itu.

Manusia boleh menelan strychnine oleh bernafas, menyerap melalui kulit mereka, atau menelannya. Jika seseorang mula menunjukkan tanda-tanda keracunan, mereka perlu mendapatkan rawatan perubatan dengan segera. rawatan perubatan Rapid adalah penting untuk membantu pesakit hidup; sama juga dengan haiwan yang menelan ia secara tidak sengaja. Orang yang mempunyai haiwan pemeliharaan atau kepekatan besar haiwan kejiranan mungkin mahu mempertimbangkan penggunaan perangkap bagi perosak, dan bukannya bahan-bahan beracun, untuk mengelakkan kemalangan tragis. Dalam mana-mana kes keracunan, orang harus cuba untuk membawa sampel racun dengan mereka supaya kakitangan perubatan boleh menguji ia.

Mymedabc.com