SUBTILIS BACILLUS

Mymedabc.com

subtilis Bacillus, seperti banyak dalam genus Bacillus, merupakan bakteria yang sangat biasa. Ia terdapat dalam tanah, air, udara, dan bahan tumbuhan yang mengurai. Bakteria dalam genus Bacillus adalah menghasilkan spora, yang bermaksud bahawa mereka mewujudkan dinding tebal yang mengelilingi DNA mereka dan lain-lain struktur sel dalaman. Dengan cara ini, mereka sangat tahan lasak dan tahan terhadap suhu yang melampau, bahan kimia, faktor persekitaran, juga beberapa jenis sinaran. Ini menjadikan mereka sangat baik untuk digunakan dalam proses industri.

subtilis Bacillus digunakan secara meluas untuk kajian makmal, tetapi lebih untuk penyelidikan genetik berbanding dengan penyelidikan kesihatan. Bakteria adalah sangat responsif kepada mutasi genetik, memberikan banyak kegunaan eksperimen dalam suasana makmal.

Walaupun Bacillus subtilis membentangkan beberapa risiko kepada manusia, contoh-contoh ini adalah amat jarang berlaku. Sebahagian daripada masalah itu dengan reputasi kadang-kadang rendang sebenarnya boleh dikaitkan dengan ahli-ahli lain daripada genus. The Bacillus genus merangkumi sebilangan besar spesies. Pada satu masa semua aerobik, spora riba dinamakan sebahagian daripada spesies subtilis. Kebanyakan spesies berkait rapat, menjadikan ia amat sukar untuk memberitahu mereka selain.

Walau bagaimanapun, spesies Bacillus penyebab penyakit kini mudah dibezakan daripada jenis yang berguna seperti Bacillus subtilis. Spesies subtilis tidak boleh dikelirukan dengan cereus Bacillus, yang merupakan penyebab biasa keracunan makanan, dan anthracis Bacillus, yang merupakan patogen kepada manusia dan haiwan lain.

Bacillus subtilis bermanfaat adalah pelbagai cara, termasuk aplikasi industri. Ia digunakan untuk menghasilkan pelbagai enzim, termasuk amilase, yang membantu dalam de-saiz yang tekstil dan kanji pengubahsuaian untuk saiz kertas. subtilis Bacillus juga menghasilkan protease enzim, termasuk subtilisin, yang digunakan dalam detergen dan industri kulit.

Mungkin lebih ketara, Bacillus subtilis digunakan untuk menghasilkan pelbagai antibiotik, seperti difficidin, oxydifficidin, riba, bacillomyin B, dan Bacitracin, yang berguna dalam merawat jangkitan kulit bakteria dan mencegah jangkitan pada luka-luka kecil dan terbakar.

subtilis Bacillus juga digunakan sebagai racun kulat. Bakteria menjajah sistem akar, tiada ruang bagi organisma penyakit kulat. Ia digunakan pada biji pertanian sayur-sayuran, kacang soya, kapas, dan kacang tanah dan pada bunga dan benih hiasan. Ia juga digunakan untuk menghasilkan racun serangga, termasuk satu untuk membunuh larva nyamuk malaria.

Menurut Akta Kawalan Bahan Toksik laporan daripada Agensi Perlindungan Alam Sekitar, subtilis Bacillus “dianggap organisma berbahaya kerana ia tidak mempunyai ciri-ciri yang menyebabkan penyakit. Ia tidak dianggap patogenik atau toxigenic kepada manusia, haiwan atau tumbuhan.Risiko, yang berkaitan dengan penggunaan bakteria ini dalam kemudahan penapaian adalah rendah. ”

Satu laporan 2009 yang diterbitkan dalam Journal of Hepatology dirujuk laporan oleh penyelidik Swiss dan menunjukkan aspek yang berbeza yang mungkin subtilis Bacillus. kecederaan hati berlaku kepada dua pesakit selepas mengambil produk Herbalife “tercemar” dengan subtilis Bacillus. Mereka membuat kesimpulan bahawa kerana kerosakan hati menyebabkan selepas penggunaan produk, subtilis Bacillus mempunyai “potensi hepatoxicity.”

Walaupun insiden kecemasan yang berkaitan dengan subtilis Bacillus adalah agak rendah, mungkin nasihat yang terbaik untuk kegunaan yang datang dari Gary Huffnagle, Ph.D. dan pengarang The Probiotik Revolusi. Kerana persamaan spesies probiotik tertentu ‘untuk strain yang menyebabkan penyakit, Huffnagle mengesyorkan perunding profesional penjagaan kesihatan sebelum menggunakan makanan tambahan yang mengandungi strain E. coli, Enterococcus faecium dan Bacillus subtilis.

Mymedabc.com