SULFUR

Mymedabc.com

Sulfur adalah unsur kimia bukan logam yang muncul dalam pelbagai bentuk dan kompaun. Ia digunakan secara meluas dalam pelbagai industri, seperti juga ion, seperti sulfida dan sulfat. Di samping mempunyai aplikasi industri, sulfur juga merupakan bahagian penting dalam semua organisma hidup dan ia juga digunakan sebagai sumber makanan oleh sesetengah bakteria, seperti yang terdapat di sekitar bolong hidroterma.

Pada jadual berkala unsur-unsur, sulfur dikenal pasti oleh simbol S. elemen ini mempunyai nombor atom 16, dan beberapa ion yang berbeza. Satu ion adalah satu bentuk elemen yang telah mendapat atau kehilangan elektron, mengubah struktur kimia dan caj elektrik unsur. Ramai pengguna sudah biasa dengan sulfites, ion sulfur yang digunakan dalam pemeliharaan banyak produk makanan. Sulfat, satu lagi ion biasa, digunakan dalam beberapa aplikasi.

Terdapat beberapa pertikaian mengenai ejaan sulfur. Di Amerika Syarikat, dan banyak negara-negara lain, perkataan ini adalah “sulfur.” Di negara-negara yang menggunakan bahasa Inggeris British, nama itu lebih biasanya dieja sebagai sulfur. Walaupun kedua-dua ejaan diiktiraf sebagai betul, “sulfur” sebenarnya lebih etimologi betul, mencerminkan akar Latin perkataan. Dalam usaha untuk menyeragamkan ejaan, sebahagian besar ahli kimia cuba untuk menggunakan “f”.

Dalam bentuk tulen, sulfur mempunyai beberapa alotrop. elemen allotropic adalah unsur-unsur yang boleh mempunyai beberapa struktur yang tulen; karbon adalah elemen allotropic terkenal, yang terdapat dalam bentuk kedua-dua berlian dan arang batu. Kebanyakan alotrop sulfur adalah kristal dalam struktur, walaupun satu yang lebih plastik di alam semula jadi. Yang paling terkenal muncul dalam bentuk kristal tidak berbau kuning, yang juga agak rapuh. Ramai yang terkejut apabila mengetahui bahawa sulfur tidak berbau; bau telur busuk yang berkaitan dengan unsur ini sebenarnya hidrogen sulfida, sebatian sulfur berbahaya.

Elemen sangat reaktif digunakan dalam beberapa aplikasi termasuk ofgunpowder pembuatan, racun serangga, dan ubat-ubatan preskripsi. Ia juga adalah sebahagian daripada proses pemvulkanan getah, dan ia adalah asas untuk sebatian yang digunakan seperti asid sulfurik.Secara semula jadi, sulfur boleh didapati dalam sebatian seperti galena dan cinnabar, dan ia juga boleh muncul dalam deposit tulen, terutama di sekitar gunung berapi dan air mineral.

Sulfur sendiri adalah umumnya selamat untuk mengendalikan, tetapi ramai daripada sebatiannya lebih berisiko. Ada yang sangat toksik, dan rakyat perlu sentiasa berhati-hati untuk mengikuti langkah-langkah yang disenaraikan bahan kimia seperti sulfur dioksida.

SULFUR VIDEO

Mymedabc.com