SULPIRIDE

Mymedabc.com

BAGAIMANAKAH SULPIRIDE BERFUNGSI?

tablet Sulpiride mengandungi sulpiride bahan aktif, yang adalah sejenis ubat yang dipanggil antipsychotic yang. Ia digunakan untuk merawat penyakit skizofrenia psikiatri.

Sulpiride berfungsi dengan menyekat reseptor dopamin di dalam otak. Dopamine adalah sebatian semula jadi yang dipanggil neurotransmitter yang. Ini adalah bahan kimia yang disimpan di dalam sel-sel saraf dan terlibat dalam penghantaran mesej di antara sel-sel saraf. Dopamine adalah neurotransmitter yang diketahui terlibat dalam mengawal mood dan tingkah laku, antara lain.

penyakit psikotik dianggap disebabkan oleh gangguan dalam aktiviti neurotransmitter (terutamanya dopamine) di dalam otak. Schizophrenia adalah diketahui berkaitan dengan overactivity dopamin di dalam otak, dan ini boleh dikaitkan dengan khayalan dan halusinasi yang merupakan ciri-ciri penyakit ini.

Sulpiride berfungsi dengan menyekat reseptor dalam otak yang dopamin bertindak ke atas. Ini menghalang aktiviti yang berlebihan dopamine dan membantu untuk mengawal skizofrenia.

Orang dengan skizofrenia mungkin mengalami ‘tanda-tanda positif (seperti halusinasi, gangguan pemikiran, permusuhan) dan / atau’ gejala negatif ‘(seperti kekurangan emosi dan pengasingan sosial). Sulpiride berkesan dalam melegakan gejala kedua-dua positif dan negatif skizofrenia.

BAGAIMANA SAYA MENGAMBILNYA?

 • tablet Sulpiride boleh diambil sama ada dengan atau tanpa makanan.
 • Sulpiride biasanya diambil dua kali sehari (pagi dan petang awal). Dos yang ditetapkan akan berbeza-beza dari seorang ke seorang. Ia adalah penting untuk mengikut arahan yang diberikan oleh doktor anda. Ini akan dicetak pada label pendispensan yang ahli farmasi anda telah meletakkan pada paket perubatan.
 • Jika anda terlupa untuk mengambil dos yang mengambil Sulpiride sebaik sahaja anda ingat, kecuali Sulpiride hampir masa untuk dos seterusnya. Dalam kes ini hanya meninggalkan dos yang terlupa dan mengambil dos seterusnya seperti biasa. Jangan ambil dos berganda untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Jika anda telah mengambil ubat ini untuk masa yang lama anda tidak boleh tiba-tiba berhenti mengambil Sulpiride melainkan jika doktor anda memberitahu anda, walaupun anda berasa lebih baik dan berfikir anda tidak perlukan Sulpiride lagi. Ini kerana ubat mengawal gejala penyakit tetapi sebenarnya tidak menyembuhkannya. Ini bermakna bahawa jika anda tiba-tiba menghentikan rawatan gejala anda boleh kembali. Menghentikan ubat yang tiba-tiba boleh juga jarang menyebabkan gejala seperti loya, muntah, tidur kesulitan atau gegaran. Apabila rawatan jangka panjang dengan ubat ini dihentikan, ini perlu dilakukan secara beransur-ansur, mengikuti arahan yang diberikan oleh doktor anda.

AMARAN!

 • Ubat ini boleh menyebabkan rasa mengantuk dan penglihatan kabur. Jika terjejas tidak memandu atau mengendalikan jentera. Anda harus mengelak daripada minum alkoholsemasa mengambil ubat ini kerana Sulpiride boleh membuat mengantuk teruk.
 • Ubat ini kadang-kadang boleh menyebabkan tekanan darah anda menurun apabila anda bergerak dari kedudukan berbaring atau duduk untuk duduk atau berdiri, terutamanya apabila anda mula mengambil ubat. Ini boleh membuat anda berasa pening atau tak mantap.Untuk mengelakkan cuba ini bangun perlahan-lahan. Jika anda melakukan berasa pening, duduk atau berbaring sehingga tanda-tanda lulus.
 • ubat-ubatan antipsikotik dikaitkan dengan peningkatan risiko untuk mendapat darah beku dalam vena (trombosis vena dalam) atau dalam paru-paru (embolisme pulmonari). Atas sebab ini, anda perlu berjumpa doktor dengan segera jika anda mendapat apa-apa tanda-tanda berikut, kerana ini boleh mencadangkan anda mempunyai darah beku: menikam sakit dan / atau kemerahan yang luar biasa atau bengkak pada satu kaki, sakit pada bernafas atau batuk, batuk darah atau sesak nafas secara tiba-tiba.
 • Dapatkan nasihat doktor anda dengan segera jika anda mengalami apa-apa pergerakan yang tidak normal, terutamanya pada muka, bibir, rahang dan lidah, semasa mengambil ubat ini.Gejala-gejala ini mungkin menunjukkan kesan sampingan yang jarang berlaku yang dikenali sebagai dyskinesia dyskinesia, dan doktor anda mungkin akan meminta anda untuk berhenti mengambil ubat ini, atau mengurangkan dos anda.
 • Dapatkan nasihat doktor anda dengan segera jika anda mengalami gejala berikut semasa mengambil ubat ini: demam panas, berpeluh, kekejangan otot, pernafasan lebih cepat dan mengantuk atau mengantuk. Gejala-gejala ini mungkin disebabkan oleh kesan sampingan jarang berlaku dikenali sebagai sindrom malignan neuroleptik, dan rawatan anda mungkin perlu dihentikan.

GUNAKAN DENGAN BERHATI-HATI

 • Orang tua.
 • Orang dengan penurunan fungsi buah pinggang.
 • Orang yang berada dalam teruja, gelisah atau agresif negeri (hypomania).
 • Orang yang mempunyai penyakit jantung, seperti kegagalan jantung, serangan jantung baru-baru ini, kadar jantung yang perlahan (bradycardia), atau degupan jantung yang tidak teratur (aritmia).
 • Orang yang mempunyai sejarah peribadi atau keluarga degupan jantung yang tidak normal, yang dilihat pada pemantauan jantung surih (ECG) sebagai ‘selang QT berpanjangan’, dan orang yang mengambil ubat-ubatan lain yang boleh boleh meningkatkan risiko ini (doktor anda akan tahu, tetapi melihat akhir lembaran fakta ini untuk beberapa contoh).
 • Orang yang mempunyai tahap rendah kalium atau magnesium dalam darah mereka (hypokalaemia atau hypomagnesaemia).
 • Orang tua yang menanggung demensia. (Ubat-ubatan antipsikotik telah ditunjukkan untuk meningkatkan risiko strok dalam golongan ini. Sulpiride tidak dilesenkan atau disyorkan untuk merawat gangguan tingkah laku orang tua dengan demensia).
 • Orang yang mempunyai faktor-faktor risiko untuk mendapat strok, contohnya sejarah strok atau mini strok (TIA), merokok, diabetes, tekanan darah tinggi, atau sejenis denyutan jantung tidak teratur dipanggil fibrilasi atrium.
 • Orang yang mempunyai sejarah peribadi atau keluarga pembekuan darah (trombosis vena), sebagai contoh dalam urat kaki (trombosis vena dalam) atau dalam paru-paru (embolisme pulmonari).
 • Orang yang mempunyai faktor-faktor risiko yang lain untuk mendapat darah beku, misalnya merokok, berat badan berlebihan, mengambil pil perancang, yang berusia lebih 40, pembedahan besar baru-baru ini atau yang bergerak untuk tempoh yang berpanjangan.
 • Orang yang mempunyai sejarah epilepsi.
 • Orang yang dalam keadaan yang meningkatkan risiko epilepsi atau sawan, contohnya, kerosakan otak atau penarikan balik daripada alkohol.
 • Penyakit Parkinson.

TIDAK BOLEH DIGUNAKAN DALAM

 • Kanak-kanak di bawah 14 tahun.
 • penyakit hati yang teruk.
 • penyakit buah pinggang yang teruk.
 • Orang dengan gangguan dalam nombor normal sel-sel darah dalam darah.
 • gangguan darah keturunan dipanggil Porphyria akut.
 • Orang yang mempunyai tumor kelenjar adrenal (phaeochromocytoma).
 • Orang yang mempunyai tumor yang pertumbuhan dirangsang oleh hormon prolaktin, sebagai contoh tumor kelenjar pituitari (pituitari prolactinoma) atau kanser payudara.
 • Orang yang mempunyai kesedaran dikurangkan, tindak balas perlahan atau mengantuk kerana penyakit atau ubat-ubatan yang mengurangkan aktiviti dalam sistem saraf pusat.
 • Orang yang mempunyai masalah keturunan yang jarang berlaku intoleransi galaktosa, yang Lapp kekurangan laktosa atau malabsorption glukosa-galaktosa (tablet Sulpiride mengandungi laktosa).

Ubat ini tidak boleh digunakan jika anda alah kepada satu atau mana-mana bahan-bahan. Sila maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda jika anda pernah mengalami apa-apa alahan.

Jika anda rasa anda telah mengalami reaksi alahan, berhenti menggunakan ubat ini dan beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

KEHAMILAN DAN PENYUSUAN

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan semasa mengandung atau menyusukan bayi. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan lain boleh digunakan dengan selamat semasa hamil atau menyusukan bayi memberikan manfaat kepada ibu melebihi risiko kepada bayi dalam kandungan.Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil, sebelum menggunakan ubat-ubatan.

 • Keselamatan ubat ini semasa hamil belum ditubuhkan. Ia tidak digalakkan untuk digunakan semasa kehamilan, terutamanya dalam trimester pertama dan ketiga, kecuali dianggap penting oleh doktor anda. Jika ubat yang digunakan semasa trimester ketiga Sulpiride boleh menyebabkan kesan sampingan atau gejala pada bayi selepas kelahiran dan bayi mungkin perlu pemantauan tambahan kerana ini. Tanya doktor anda untuk maklumat dan nasihat lanjut.
 • Jika anda berfikir anda boleh menjadi hamil semasa mengambil ubat ini Sulpiride adalah penting untuk berunding dengan doktor anda dengan segera untuk mendapatkan nasihat. Jika anda telah mengambil ubat untuk jangka masa yang lama anda tidak perlu tiba-tiba berhenti mengambil Sulpiride melainkan jika doktor anda memberitahu anda, kerana ini boleh menyebabkan gejala-gejala anda untuk kembali – lihat di atas.
 • Ubat ini boleh masuk ke dalam susu ibu. Sebagai Sulpiride boleh menyebabkan mengantuk dan kesan sampingan yang lain dalam bayi kejururawatan, Sulpiride adalah disyorkan bahawa wanita yang perlu mengambil ubat ini tidak boleh menyusukan semasa mereka mengambilnya. Dapatkan nasihat perubatan lanjut daripada doktor anda.

AMARAN LABEL

 • Ubat ini boleh menyebabkan mengantuk. Jika terjejas tidak memandu atau mengendalikan jentera. Elakkan minuman beralkohol.

KESAN SAMPINGAN

Ubat-ubatan dan kesan sampingan mereka mungkin boleh menjejaskan individu dengan cara yang berbeza. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang diketahui berkaitan dengan ubat ini.Hanya kerana kesan sampingan yang dinyatakan di sini tidak bermakna bahawa semua orang yang menggunakan ubat ini akan mengalami itu atau apa-apa kesan sampingan.

 • Kegelisahan dan pergolakan.
 • pergerakan yang tidak normal daripada tangan, kaki, muka, leher dan lidah, contohnya gegaran, bergerak-gerak, ketegaran (kesan extrapyramidal).
 • Peningkatan air liur.
 • pergerakan sukarela berirama lidah, muka, mulut dan rahang, yang kadang-kadang boleh diiringi oleh pergerakan sukarela tangan dan kaki (dyskinesia dyskinesia – lihat amaran bahagian atas).
 • Sukar tidur (insomnia).
 • Mengantuk.
 • Penurunan tekanan darah (tekanan darah rendah) yang boleh menyebabkan pening.
 • Gangguan terhadap peraturan suhu badan (ini adalah lebih biasa di kalangan orang tua dan boleh menyebabkan strok haba dalam cuaca yang sangat panas atau hipotermia dalam cuaca yang sangat sejuk).
 • ruam kulit.
 • Penambahan berat badan.
 • prolaktin darah tinggi (susu menghasilkan hormon) peringkat – kadang-kadang ini boleh membawa kepada gejala-gejala seperti pembesaran payudara, pengeluaran susu dan memberhentikan haid.
 • Masalah seksual, seperti masalah mendapatkan ereksi.
 • Sawan.
 • degupan jantung yang tidak teratur (aritmia).
 • Suhu yang tinggi digabungkan dengan tahap jatuh kesedaran, pucat, berpeluh dan denyutan jantung yang cepat (sindrom malignan neuroleptik). Memerlukan menghentikan ubat-ubatan dan rawatan perubatan dengan segera – lihat bahagian amaran di atas.
 • Menurun bilangan sel-sel darah putih di dalam darah. Beritahu doktor anda jika anda mendapat demam, sakit tekak, ulser mulut atau tanda-tanda jangkitan semasa mengambil ubat ini, kerana gejala-gejala ini boleh mencadangkan masalah dengan sel-sel darah putih anda. Doktor anda mungkin mahu anda untuk menjalani ujian darah untuk memeriksa bilangan sel-sel darah dalam darah anda.
 • Jaundis atau hati masalah (beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami kekuningan pada mata atau kulit semasa mengambil ubat ini).
 • darah beku yang tidak normal dalam saluran darah (trombosis vena – lihat bahagian amaran di atas).

Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di atas mungkin tidak merangkumi semua kesan-kesan sampingan yang dilaporkan oleh pengilang ubat ini.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai apa-apa risiko lain yang mungkin berkaitan dengan ubat ini, sila baca maklumat yang diberikan dengan ubat atau berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi.

BAGAIMANA UBAT INI BOLEH MEMBERI KESAN KEPADA UBAT-UBATAN LAIN?

Ia adalah penting untuk memberitahu doktor atau ahli farmasi apa ubat anda sudah mengambil, termasuk yang dibeli tanpa preskripsi dan ubat-ubatan herba, sebelum anda memulakan rawatan dengan ubat ini anda. Begitu juga, semak dengan doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil sebarang ubat-ubatan baru ketika mengambil satu ini, untuk memastikan bahawa gabungan itu selamat.

Antasid (untuk merawat senak atau pedih ulu hati) dan Sucralfate boleh mengurangkan penyerapan sulpiride dari usus. Kerana ini boleh membuat sulpiride yang kurang berkesan, anda tidak perlu mengambil antasid atau Sucralfate pada masa yang sama hari sebagai sulpiride. Jika anda perlu mengambil ubat-ubatan ini, anda perlu menunggu sekurang-kurangnya dua jam selepas mengambil dos anda sulpiride.

Mungkin ada peningkatan risiko mengantuk dan ubat pelali jika sulpiride diambil dengan satu daripada yang berikut (yang juga boleh menyebabkan mengantuk):

 • alkohol
 • barbiturat, contohnya amobarbital , phenobarbital
 • benzodiazepin, contohnya diazepam , temazepam
 • Negara antidepresan, contohnya phenelzine
 • sedating antihistamin, contohnya chlorphenamine , hydroxyzine
 • ubat tidur, contohnya zopiclone
 • ubat penahan sakit opioid kuat, contohnya morfin , codeine
 • antidepresan tricyclic, contohnya amitriptyline .

Ubat ini boleh meningkatkan kesan tekanan darah merendahkan ubat-ubatan tertentu yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi (antihipertensi). Jika anda mengambil ubat untuk tekanan darah tinggi anda perlu memberitahu doktor anda jika anda berasa pening atau pengsan selepas memulakan rawatan dengan ubat ini, kerana ubat tekanan darah anda mungkin perlu menyesuaikan diri.

Mungkin ada peningkatan risiko rentak jantung yang tidak normal jika sulpiride diambil dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain yang boleh menyebabkan ‘berpanjangan QT selang’ pada surih pemantauan jantung atau ECG. Ini termasuk yang berikut; mereka harus dielakkan jika boleh pada orang mengambil ubat ini:

 • antiarrhythmics (ubat-ubatan untuk merawat denyutan jantung yang tidak normal), contohnyaamiodarone, procainamide, disopyramide, quinidine, sotalol, dronedarone
 • antihistamin astemizole, mizolastine atau terfenadine (tidak lagi boleh didapati di UK)
 • arsenik trioksida
 • atomoxetine
 • bosutinib
 • antidepresan tertentu, contohnya citalopram, Escitalopram, clomipramine
 • antimalarials tertentu, contohnya halofantrine, chloroquine, kuinina, mefloquine, Riamet
 • tertentu antipsikotik lain, contohnya thioridazine, chlorpromazine, sertindole, pimozide, droperidol
 • cisapride
 • intravena erythromycin atau pentamidine
 • methadone
 • moxifloxacin
 • ranolazine
 • saquinavir
 • sildenafil
 • tolterodine
 • vandetanib
 • vardenafil .

Mungkin juga terdapat peningkatan risiko selang QT berpanjangan jika ubat-ubatan yang boleh mengubah tahap garam seperti kalium atau magnesium dalam darah, contohnya diuretik sepertifurosemide , atau ubat-ubatan yang boleh melambatkan kadar jantung, contohnya beta-blockers , clonidine, diltiazem, verapamil atau digoxin diambil dalam kombinasi dengan sulpiride.

Mungkin ada peningkatan risiko kesan sampingan extrapyramidal-jenis (pergerakan badan yang tidak normal) jika ubat ini digunakan dalam kombinasi dengan litium , metoclopramide ataubiperiden .

Sulpiride boleh menentang kesan levodopa dan ubat-ubatan untuk penyakit Parkinson yang bekerja dengan merangsang reseptor dopamin di dalam otak, sebagai contoh ropinirole, pergolide, bromocriptine .

Sulpiride boleh menentang kesan ubat-ubatan anticonvulsant digunakan untuk merawat epilepsi.

Mungkin ada peluang peningkatan masalah dengan sel-sel darah anda jika sulpiride diambil dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain yang boleh menjejaskan sel-sel darah anda, sebagai contohubat-ubatan kemoterapi .

UBAT-UBATAN LAIN YANG MENGANDUNGI BAHAN AKTIF YANG SAMA

 • Pepejal.

tablet Sulpiride juga disediakan tanpa nama jenama, iaitu sebagai genericmedicine itu.

Mymedabc.com