SULTAMICILLIN

Mymedabc.com

Antibiotic Sultamicillin information

Mekanisme tindakan

Sultamicillin menahan Beta-lactamases dalam penisilin menentang mikroorganisma dan ia berfungsi dalam pembangkang untuk menerima organisma di seluruh fasa pembiakan kuat oleh menghalang biosintesis dinding sel mucopeptide.

Sultamicillin indications

antibiotik digunakan untuk merawat jangkitan saluran kencing, jangkitan saluran pernafasan dan media Otitis. Ia juga boleh diberikan untuk merawat gonorea tidak rumit.

Sultamicillin boleh juga digunakan untuk merawat penyakit lain yang tidak disenaraikan di atas.

Dos dan pentadbiran

Sultamicillin boleh juga digunakan dengan atau tanpa makanan tetapi lebih digalakkan menggunakannya selepas makan untuk menjauhkan diri daripada masalah GI.

dos oral

Untuk merawat jangkitan saluran kencing, jangkitan saluran pernafasan dan media Otitis:

Sekiranya orang dewasa: 375-750 mg untuk digunakan pada jangka masa yang tetap.

Bagi kanak-kanak di bawah 30 Kg : 25 hingga 50 mg per kilogram sehari dalam 2 dos berpisah

Bagi kanak-kanak di atas 30 Kg : 375-750 mg untuk digunakan pada jangka masa yang tetap.

gonorea tidak rumit

Dewasa: 2.25 g Sultamicillin bersama-sama dengan probenecid 1 g.

percanggahan

Pesakit yang alah kepada mana-mana komponen aktif di dalam Sultamicillin.

Arahan Khas: 

  •  Berjaga-jaga harus dilaksanakan dalam mata pelajaran dengan akaun lalu bayi yang baru lahir, semasa mengandung & lactations.
  • Ujian rutin untuk gangguan sistem organ semasa rawatan lanjutan. Memeriksa buah pinggang dan hati fungsi recurrently manakala mentadbir ubat ini.
  •  Ia mungkin menyebabkan pening, tidak beroperasi kereta atau jentera berat semasa menggunakan ubat ini.
  • Lebih perkembangan organisma bukan mudah terjejas.

Sultamicillin side effects

Semua ubat terdedah kepada kesan sampingan tetapi tidak semua pesakit yang menggunakan Sultamicillin tertakluk kepada tindak balas buruk. Kesan-kesan sampingan termasuk loya, cirit-birit, pening, muntah, pruritus, ruam kulit, jangkitan super, dyscrasias darah, sesak nafas. Anda harus berjumpa dengan doktor jika mana-mana Sultamicillin kesan sampingan menjadi teruk, kerap dan bermasalah.

Berhenti menggunakan ubat dan berjumpa doktor dengan segera dalam kes hipersensitiviti.Gejala termasuk gatal-gatal, ruam, dan masalah bernafas, bengkak bibir, muka, tekak, lidah atau mulut.

Mungkin Fatal:  Anaphylaxis.

Ini tidak mungkin adalah maklumat terperinci mengenai potensi kesan sampingan Sultamicillin,dapatkan nasihat doktor dalam hal apa-apa kesan sampingan yang tidak diketahui berlaku dan menjadi bermasalah.

Mymedabc.com