SUMATRIPTAN

Mymedabc.com
Jenis ubat 5HT 1 -receptor agonist (juga dikenali sebagai ‘triptan’)
Digunakan untuk Rawatan serangan migrain yang teruk dan sakit kepala kelompok
Juga dipanggil Imigran®
Terdapat sebagai Tablet, semburan hidung dan suntikan

Bagi mereka yang menghidapi migrain, ia berfikir bahawa beberapa bahan kimia dalam otak peningkatan dalam aktiviti dan sebagai bahagian hasil otak kemudian menghantar isyarat keliru yang menyebabkan gejala sakit kepala dan penyakit. Mengapa orang dengan migrain harus membangunkan perubahan kimia tidak jelas. Banyak serangan migrain berlaku tanpa alasan yang jelas, tetapi bagi sesetengah orang mungkin ada perkara-perkara yang mencetuskan serangan, seperti makanan atau minuman tertentu.

Sakit kepala kelompok terdiri daripada serangan sakit teruk berat sebelah di kepala. Biasanya, beberapa serangan akan berlaku selama beberapa minggu dan kemudian lulus. Ia kemudian mungkin minggu, bulan atau tahun, sehingga kelompok seterusnya sakit kepala terjadi.

Sumatriptan tergolong dalam kelas ubat-ubatan yang dikenali sebagai 5HT 1 -receptor agonis.Mereka juga dikenali hanya sebagai triptan. Kerja triptan dengan merangsang reseptor bahan semulajadi dalam otak yang dipanggil serotonin (atau 5HT). Ini memudahkan gejala migrain dan kelompok sakit kepala.

Terdapat dua kekuatan sumatriptan tablet tersedia (50 mg dan 100 mg), salah satu kekuatan suntikan (6 mg / 0.5 ml), dan satu kekuatan semburan hidung (10 mg / menggerakkan). suntikan ini biasanya ditetapkan untuk orang-orang dengan sakit kepala kelompok, manakala suntikan, semburan atau tablet yang ditetapkan untuk orang-orang dengan migrain.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil sumatriptan adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda berumur lebih 65 tahun atau di bawah 18 tahun.
 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung seperti angina, atau jika anda mempunyai serangan jantung.
 • Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Jika anda mempunyai masalah peredaran.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja hati anda atau dengan cara kerja buah pinggang anda.
 • Jika anda pernah mengalami strok atau serangan iskemia sementara (ini juga disebut sebagai TIA, atau ‘mini-stroke’).
 • Jika anda pernah mempunyai penyitaan (patut).
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat. Ia adalah penting bahawa anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai reaksi buruk kepada antibiotik sulfonamide (seperti co-trimoxazole atau sulfadiazine).
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai sumatriptan dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya. Ia juga akan menyediakan anda dengan panduan langkah demi langkah dan gambar rajah untuk menunjukkan kepada anda bagaimana untuk menggunakan persediaan yang anda telah dibekalkan dengan. Jika anda masih tidak pasti apa yang perlu dilakukan, tanya ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.
 • dos anda akan di label pek. Ambil sumatriptan tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda.
 • Jika anda mengambil tablet : mengambil satu (50 mg atau 100 mg) tablet dengan minuman air, sebaik sahaja fasa sakit kepala terjadi. Atau, jika anda mahu, anda boleh mengambil tablet dikacau ke dalam sedikit air. Jika migrain anda pada mulanya meningkatkan tetapi kemudian kembali, anda boleh mengambil dos seterusnya, memberikan ia sekurang-kurangnya dua jamselepas dos awal. Jika tablet pertama tidak memberi kesan, tidak mengambil dos kedua untuk serangan yang sama, kerana ia tidak mungkin untuk bekerja.
 • Jika anda menggunakan suntikan : suntik satu dos sebaik sahaja sakit kepala terjadi. Jika sakit kepala anda pada mulanya meningkatkan tetapi kemudian datang kembali, anda boleh menggunakan satu dos lagi, memberikan ia sekurang-kurangnya satu jam selepas dos awal.Jangan gunakan lebih daripada dua dos dalam 24 jam. Jika dos pertama tidak memberi kesan, tidak menggunakan dos kedua untuk serangan yang sama.
 • Jika anda menggunakan semburan hidung : menggunakan semburan sebaik sahaja fasa sakit kepala terjadi. Jika migrain anda pada mulanya meningkatkan tetapi kemudian kembali, anda boleh menggunakan semburan lagi memberikan ia sekurang-kurangnya dua jam selepas dos pertama anda. Jangan gunakan semburan lebih daripada dua kali dalam 24 jam. Jika semburan pertama tidak memberi kesan, tidak menggunakan dos kedua untuk serangan yang sama.

JIKA ANDA MEMPUNYAI MIGRAIN

 • Sumatriptan digunakan untuk merawat sakit kepala semasa serangan migrain, bukan untuk menghentikan kesakitan dari datang di atas. Anda perlu menunggu sehingga simptom migrain mula berkembang, dan bukannya mengambil ia apabila anda merasakan bahawa migrain boleh membangun.
 • Jangan mengambil rawatan migrain lain (seperti triptan lain atau ergotamine) pada masa yang sama seperti sumatriptan.
 • Sesetengah orang boleh mendapat manfaat daripada mengambil ubat penahan sakit anti-radang bukan steroid (seperti naproxen) sebagai tambahan kepada sumatriptan. Doktor anda akan menasihatkan anda mengenai ini jika ia adalah disyorkan untuk anda.
 • Jika anda mendapati bahawa sumatriptan tidak melegakan migrain anda, membuat temujanji untuk berbincang dengan doktor anda, sebagai perubatan alternatif mungkin lebih berkesan untuk anda.
 • Ia boleh membantu untuk menyimpan diari migrain. Catatkan bila dan di mana setiap serangan migrain bermula, apa yang anda lakukan, dan apa yang anda telah makan hari itu.corak A mungkin muncul dan ia mungkin boleh jadi untuk anda untuk mengelakkan beberapa perkara yang mencetuskan serangan migrain anda.
 • Sumatriptan digunakan untuk merawat serangan migrain sekali sakit telah bermula, tetapi ada ubat lain yang ada yang boleh membantu untuk mengurangkan jumlah serangan migrain. Jika anda mempunyai migrain kerap, berbincang dengan doktor anda.
 • Sesetengah orang yang mendapat serangan migrain yang kerap sebenarnya mendapat sakit kepala ubat yang disebabkan. sakit kepala ubat yang disebabkan (juga dikenali sebagai sakit kepala ubat berlebihan) adalah disebabkan oleh mengambil ubat penahan sakit atau triptan terlalu kerap. Jika anda menggunakan sumatriptan atau ubat penahan sakit pada lebih daripada dua hari seminggu secara tetap, anda mungkin berisiko ini. Anda perlu berbincang dengan doktor anda jika anda mengesyaki ia.

JIKA ANDA MEMPUNYAI SAKIT KEPALA KELOMPOK

 • Sumatriptan biasanya diberikan melalui suntikan untuk sakit kepala kelompok, kerana ia menyediakan melegakan kesakitan dalam kira-kira 5-15 minit dalam kebanyakan orang.
 • Anda akan ditunjukkan bagaimana untuk menggunakan suntikan. Anda perlu menggunakannya sebaik sahaja sakit kepala berlaku. Dos dewasa adalah satu suntikan 6 mg bagi setiap sakit kepala. Jika anda mendapat lebih daripada satu sakit kepala sehari, maksimum dos anda boleh mempunyai dalam 24 jam adalah dua suntikan 6 mg. Anda mesti meninggalkan sekurang-kurangnya satu jam antara kedua-dua suntikan.
 • Anda juga boleh ditetapkan ubat lain untuk cuba menghalang sakit kepala daripada berlaku.rawatan pencegahan sering diambil sepanjang tempoh sakit kepala kelompok dan kemudian berhenti, walaupun beberapa rawatan diambil jangka panjang.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan sumatriptan. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common -kesan sampingan sumatriptan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa pening, mengantuk, atau letih Jika ini berlaku, jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin
Rasa atau sakit Berpegang kepada makanan sederhana
Perasaan ot kesesakan atau berat, terutamanya dalam tekak atau dada Jika sakit adalah sengit, tidak mengambil apa-apa dos yang lebih jauh dan bercakap dengan doktor anda mengenainya secepat mungkin
Kesemutan perasaan, rasa memerah, rasa panas atau sejuk, sakit-sakit badan, peningkatan tekanan darah, rasa sesak nafas Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda
rasa yang tidak menyenangkan atau pahit (jika menggunakan semburan hidung), dan reaksi tempat suntikan (jika menggunakan suntikan) Ini tidak lama lagi perlu lulus

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO SUMATRIPTAN

Mymedabc.com