TACROLIMUS

Mymedabc.com

MENGAPA TACROLIMUS DITETAPKAN?

Tacrolimus digunakan bersama-sama dengan ubat-ubatan lain untuk mengelakkan penolakan (serangan organ yang dipindahkan oleh sistem imun seseorang yang menerima organ) pada orang yang telah menerima pemindahan buah pinggang, hati, atau jantung. Tacrolimus berada dalam kelas ubat yang dipanggil immunosupressants. Ia berfungsi dengan mengurangkan aktiviti sistem imun untuk mengelakkan ia daripada menyerang organ yang dipindahkan.

BAGAIMANAKAH TACROLIMUS DIGUNAKAN?

Tacrolimus datang sebagai kapsul untuk mengambil melalui mulut. Ia biasanya diambil dua kali sehari. Space dos anda 12 jam, dan mengambil tacrolimus pada masa yang sama setiap hari. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil tacrolimus betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Doktor anda akan memantau anda berhati-hati dan menyesuaikan dos yang diperlukan.Berbincang dengan doktor anda sering mengenai perasaan anda semasa rawatan anda. Tanya doktor anda jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai berapa banyak tacrolimus anda perlu ambil.

Tacrolimus sahaja dapat mencegah penolakan pemindahan anda selagi anda mengambil ubat.Terus mengambil tacrolimus walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil tacrolimus tanpa berbincang dengan doktor anda.

KEGUNAAN LAIN TACROLIMUS

Tacrolimus juga kadang-kadang digunakan untuk merawat fistulizing penyakit Crohn (suatu keadaan di mana tubuh menyerang lapisan saluran pencernaan, menyebabkan kesakitan, cirit-birit, penurunan berat badan, demam, dan pembentukan terowong abnormal menyambung saluran penghadaman untuk organ-organ lain atau kulit). Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko menggunakan Tacrolimus untuk merawat keadaan anda.

Ubat ini boleh ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL TACROLIMUS,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada tacrolimus atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan nonprescription ubat-ubatan, vitamin dan pemakanan tambahan anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda. Pastikan anda menyebut mana-mana yang berikut: amphotericin B (Abelcet, Ambisome, Amphotec);antasid; antibiotik tertentu termasuk aminoglycosides seperti amikacin, gentamicin, neomycin (Neo-Fradin), streptomycin, dan tobramycin (Tobi), dan macrolides seperti clarithromycin (Biaxin), erythromycin (EES, E-MYCIN, Erythrocin), dan troleandomycin (TAO) (tidak terdapat di Amerika Syarikat); ubat antikulat seperti Clotrimazole (Lotrimin, Mycelex), fluconazole (Diflucan), itraconazole (Sporanox), ketoconazole (Nizoral) dan voriconazole (Vfend);bromocriptine (Parlodel); penghalang saluran kalsium seperti diltiazem (Cardizem), nicardipine (Cardene), nifedipine (Adalat, Procardia), dan verapamil (Calan, Covera, Isoptin);caspofungin (Cancidas); chloramphenicol; cimetidine (Tagamet); cisapride (Propulsid) (tidak terdapat di Amerika Syarikat); cisplatin (Platinol); Danazol (Danocrine); diuretik tertentu ( ‘pil air’); ganciclovir (Cytovene); pil hormon (pil kawalan kelahiran, patch, cincin, memasukkan, atau suntikan); HIV inhibitor protease seperti Indinavir (Crixivan), nelfinavir (Viracept), dan ritonavir (Norvir); lansoprazole (Prevacid); ubat-ubatan tertentu untuk sawan seperti carbamazepine (Tegretol), phenobarbital, dan phenytoin (Dilantin); methylprednisolone (Medrol); metoclopramide (Reglan); nefazodone; omeprazole (Prilosec); rifabutin (Mycobutin);rifampin (Rifadin, Rimactane); dan sirolimus (Rapamune). Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda lebih berhati-hati untuk kesan sampingan.Banyak ubat-ubatan lain juga boleh berinteraksi dengan tacrolimus, jadi pastikan untuk memberitahu doktor mengenai semua ubat-ubatan yang anda ambil, walaupun orang-orang yang tidak muncul dalam senarai ini.
 • beritahu doktor anda jika anda mengambil atau baru-baru berhenti mengambil cyclosporine (Gengraf, Neoral, Sandimmune). Jika anda mengambil cyclosporine, doktor anda mungkin akan memberitahu anda untuk tidak mula mengambil tacrolimus sehingga 24 jam selepas anda mengambil dos terakhir anda cyclosporine. Jika anda berhenti mengambil tacrolimus, doktor anda juga akan memberitahu anda menunggu sehingga 24 jam sebelum mula mengambil cyclosporine.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda apa produk herba yang anda ambil, terutama Wort St John.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai jantung, buah pinggang, atau penyakit hati.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil tacrolimus, hubungi doktor anda.
 • jika anda menghadapi pembedahan, termasuk pembedahan gigi, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil tacrolimus.
 • anda perlu tahu bahawa mengambil tacrolimus boleh meningkatkan risiko bahawa anda akan mendapat kanser kulit. Melindungi diri anda daripada kanser kulit dengan mengelakkan pendedahan yang tidak perlu atau berpanjangan kepada cahaya matahari atau cahaya ultraungu (katil penyamakan) dan memakai pakaian pelindung, kacamata hitam, dan pelindung matahari dengan faktor perlindungan kulit tinggi (SPF).
 • anda perlu tahu bahawa tacrolimus boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Doktor anda akan memantau tekanan darah anda dengan teliti, dan boleh menetapkan ubat untuk merawat tekanan darah tinggi jika ia berkembang.
 • anda perlu tahu bahawa terdapat risiko yang anda akan membangunkan diabetes semasa rawatan anda dengan tacrolimus. pesakit Amerika dan Hispanik Afrika yang mempunyai pemindahan buah pinggang mempunyai risiko tinggi terutama diabetes membangunkan semasa rawatan mereka dengan tacrolimus. Beritahu doktor anda jika anda atau sesiapa dalam keluarga anda mempunyai atau pernah mempunyai diabetes. Jika anda mengalami mana-mana gejala berikut, hubungi doktor anda dengan segera: dahaga yang berlebihan;lapar yang berlebihan; kerap membuang air kecil; penglihatan kabur atau kekeliruan.
 • tidak mempunyai sebarang vaksin tanpa berbincang dengan doktor anda.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Elakkan makan limau gedang atau meminum jus anggur semasa mengambil tacrolimus.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN TACROLIMUS?

TACROLIMUS BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN.BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • sakit kepala
 • gegaran yang tidak terkawal sebahagian daripada badan
 • cirit-birit
 • sembelit
 • loya
 • muntah
 • pedih ulu hati
 • sakit perut
 • hilang selera makan
 • masalah untuk tidur atau tinggal tidur
 • pening
 • kelemahan
 • belakang atau sakit sendi
 • terbakar, kebas, sakit, atau kesemutan di tangan atau kaki
 • ruam
 • gatal-gatal

BEBERAPA KESAN SAMPINGAN BOLEH MENJADI SERIUS.JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA BERIKUT, ATAU YANG DISEBUT DALAM SEKSYEN AMARAN PENTING, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • kencing menurun
 • sakit atau terbakar pada kencing
 • bengkak pada lengan, tangan, kaki, pergelangan kaki, atau kaki yang lebih rendah
 • berat badan
 • pendarahan yang luar biasa atau lebam
 • sawan
 • koma (kehilangan kesedaran untuk tempoh masa)

Tacrolimus boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai apa-apa masalah yang luar biasa semasa anda mengambil Tacrolimus.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN TACROLIMUS?

Pastikan Tacrolimus dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari kanak-kanak.Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi).

ubat-ubatan yang tidak diperlukan harus dilupuskan dengan cara yang khas untuk memastikan bahawa haiwan kesayangan, kanak-kanak, dan orang lain tidak boleh membinasakan mereka.Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengepam Tacrolimus ke dalam tandas. Sebaliknya, cara terbaik untuk melupuskan ubat anda adalah melalui ubat program mengambil balik. Berbincang dengan ahli farmasi anda atau hubungi jabatan sampah / kitar semula tempatan anda untuk belajar tentang program usaha menerima semula dalam komuniti anda. Lihat Disposal Safe FDA laman web Ubat (http://goo.gl/c4Rm4p) untuk maklumat lanjut jika anda tidak mempunyai akses kepada program yang dibawa balik.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

GEJALA DOS BERLEBIHAN MUNGKIN TERMASUK:

 • gatal-gatal
 • mengantuk

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda dan makmal. doktor akan membuat ujian tertentu untuk memeriksa tindak balas badan anda untuk tacrolimus.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO TACROLIMUS

Mymedabc.com