Taurina

Mymedabc.com

Taurina adalah asid amino yang dihasilkan secara semula jadi dalam tubuh manusia yang juga terdapat dalam daging, makanan laut, dan susu. minuman tenaga boleh mengandungi mana-mana sahaja dari 20 hingga 2000 mg taurina. Walaupun tidak ada asas saintifik kepada idea bahawa ia meningkatkan prestasi mental atau fizikal ( “Red Bull memberikan anda sayap!”) – Beberapa kajian menunjukkan bahawa sejumlah besar taurina sebenarnya akan mempunyai sedatif kesan tenaga syarikat-syarikat minuman menambah taurina untuk produk mereka untuk mengambil kesempatan daripada salah faham umum ini.

Beberapa tahun lalu, Perancis, Denmark, Norway, dan Uruguay diharamkan Red Bull secara terang-terangan kerana kebimbangan terhadap taurina. Negara-negara Eropah terpaksa menghalalkan pada 2008 disebabkan peraturan Kesatuan Eropah, tetapi pihak berkuasa Perancis tetap sangsi dengan bahan dan kesan neurophysiological itu. (Red Bull masih haram di Uruguay.)

Yang ketara, disebabkan oleh kekurangan maklumat tentang kesan-kesan jangka panjang pada tubuh manusia, taurina tiada dalam senarai yang diluluskan FDA bahan tambahan GRAS.

VIDEO Taurina

Mymedabc.com