TELITHROMYCIN

Mymedabc.com

APA TELITHROMYCIN?

Telithromycin adalah antibiotik. Telithromycin membantu melawan jangkitan badan yang disebabkan oleh bakteria.

Telithromycin digunakan untuk merawat jangkitan bakteria dalam paru-paru dan sinus.

Telithromycin juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Telithromycin boleh menyebabkan kerosakan hati secara tiba-tiba dan serius. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, kegagalan hati boleh berkembang dan boleh menyebabkan kematian. Berhenti menggunakan ubat dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai loya, sakit perut, demam, hilang selera makan, air kencing gelap, najis tanah liat berwarna, atau jaundis (kekuningan kulit atau mata).

Anda tidak boleh mengambil telithromycin jika anda mempunyai gangguan otot dipanggil myasthenia gravis, jika anda mengambil cisapride (Propulsid) atau pimozide (Orap), atau jika anda mempunyai buah pinggang atau penyakit hati DAN anda juga mengambil colchicine (Colcrys).

Jangan mengambil ubat ini jika anda pernah mempunyai reaksi atau hati masalah alahan yang disebabkan oleh telithromycin atau serupa antibiotik seperti erythromycin (EES, Ery-Tab, Erythrocin, EryPed, Pediazole), azithromycin (Zithromax), clarithromycin (Biaxin), troleandomycin (TAO), atau dirithromycin (Dynabac).

Mengambil ubat ini untuk tempoh ditetapkan penuh masa. Simptom anda mungkin hilang sebelum jangkitan benar-benar dibersihkan. dos Skipping juga boleh meningkatkan risiko jangkitan lanjut yang tahan antibiotik. Telithromycin tidak akan merawat jangkitan virus seperti selesema sejuk atau biasa.

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda ada alahan kepada telithromycin, atau jika anda mempunyai:

 • myasthenia gravis;
 • jika anda juga mengambil cisapride (Propulsid) atau pimozide (Orap);
 • jika anda mempunyai buah pinggang atau penyakit hati DAN anda mengambil colchicine (Colcrys); atau
 • jika anda mempunyai sejarah masalah hati yang disebabkan oleh telithromycin atau serupa antibiotik seperti erythromycin (EES, EryPed, Ery-Tab, Erythrocin), azithromycin (Zithromax), clarithromycin (Biaxin), troleandomycin (TAO), atau dirithromycin (Dynabac).

Untuk memastikan anda selamat boleh mengambil telithromycin, beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa syarat lain:

 • buah pinggang atau penyakit hati;
 • tahap rendah kalium atau magnesium dalam darah;
 • penyakit jantung atau gangguan rentak jantung; atau
 • sejarah peribadi atau keluarga sindrom Long QT.

kategori FDA kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada telithromycin akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Ia adalah tidak diketahui sama ada telithromycin melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

KESAN-KESAN SAMPINGAN TELITHROMYCIN

Telithromycin boleh menyebabkan kerosakan hati secara tiba-tiba dan serius. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, kegagalan hati boleh berkembang dan boleh menyebabkan kematian. Berhenti menggunakan ubat dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai loya, sakit perut atas, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis tanah liat berwarna, jaundis (kekuningan kulit atau mata).

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan telithromycin dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • cirit-birit yang berair atau berdarah;
 • pening yang teruk, pengsan, degupan jantung cepat atau berdebar-debar;
 • kekeliruan, halusinasi; atau
 • masalah dengan penglihatan (sukar memberi tumpuan, penglihatan berganda).

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • cirit-birit ringan;
 • rasa loya, muntah-muntah;
 • gatal-gatal faraj atau pelepasan; atau
 • perubahan dalam deria rasa kamu.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

KESAN-KESAN SAMPINGAN TELITHROMYCIN

Ubat ini boleh menyebabkan penglihatan kabur dan boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga dan dapat melihat dengan jelas.

ubat-ubatan antibiotik boleh menyebabkan cirit-birit, yang boleh menjadi tanda jangkitan baru.Jika anda mempunyai cirit-birit yang berair atau berdarah, berhenti mengambil telithromycin dan hubungi doktor anda. Jangan gunakan ubat anti-cirit-birit melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

Jika anda juga menggunakan teofilin (Elixophyllin, Theo-24, Theochron, Uniphyl, dan lain-lain), elakkan menggunakannya dalam tempoh 1 jam sebelum atau selepas anda mengambil telithromycin.

Terdapat banyak ubat-ubatan lain yang boleh menyebabkan interaksi dadah yang serius jika anda membawa mereka bersama-sama dengan telithromycin. Beritahu doktor mengenai semua ubat-ubatan lain yang anda gunakan, terutamanya:

 • colchicine (Colcrys);
 • ubat kolesterol seperti simvastatin (Zocor, Simcor, Vytorin), lovastatin (Mevacor, Altoprev, Advicor), atorvastatin (lipitor, Caduet); atau
 • jantung atau tekanan darah ubat seperti amlodipine (Norvasc, Caduet, Exforge, Lotrel, Tekamlo, Tribenzor, TWYNSTA, Amturnide), diltiazem (Cartia, Cardizem), nifedipine (Nifedical, Procardia), verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) , dan lain lain.

Banyak ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan telithromycin. Di bawah adalah hanya satu senarai separa. Beritahu doktor anda jika anda menggunakan:

 • pencair darah seperti warfarin (Coumadin, Jantoven);
 • cyclosporine (Sandimmune, Gengraf, Neoral);
 • digoxin (Lanoxin, Lanoxicaps);
 • itraconazole (Sporanox) atau ketoconazole (Nizoral);
 • metoprolol (Lopressor, Toprol XL);
 • rifampin (Rifater, Rifadin, Rifamate);
 • tacrolimus (Prograf) atau sirolimus (Rapamune);
 • ubat ergot seperti ergotamine (Ergomar, Cafergot, Migergot), dihydroergotamine (DHE 45, Migranal), ergonovine (Ergotrate), atau methylergonovine (Methergine);
 • jantung irama perubatan seperti amiodarone (Cordarone, Pacerone), dofetilide (Tikosyn), disopyramide (Norpace), dronedarone (Multaq), ibutilide (Corvert), procainamide (Procan, Pronestyl), Propafenone (Rythmol), quinidine (Quin-G) , atau sotalol (Betapace);
 • sedatif seperti diazepam (Valium), midazolam (mahir), alprazolam (Xanax), chlordiazepoxide (Librium), temazepam (Restoril); atau
 • ubat penyitaan seperti phenytoin (Dilantin), carbamazepine (carbatrol, equetro, Tegretol), phenobarbital (Solfoton).

Senarai ini tidak lengkap dan terdapat banyak ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan telithromycin. Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah ubat preskripsi, over-the-kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda. Simpan senarai semua ubat anda dan tunjukkan kepada mana-mana pegawai kesihatan yang merawat anda.

TELITHROMYCIN DOS

Ambil ubat ini seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan ambil dalam jumlah yang lebih besar atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda.

Telithromycin boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Jangan hancurkan, mengunyah, atau memecahkan tablet telithromycin itu. Menelannya keseluruhan.

Telithromycin biasanya diambil sekali sehari. Ikut arahan doktor anda. Cuba untuk mengambil telithromycin pada masa yang sama setiap hari.

Ambil ubat ini selama beberapa hari kerana ia telah ditetapkan untuk anda walaupun anda mula berasa lebih baik. Simptom anda boleh mula untuk meningkatkan sebelum jangkitan benar-benar dirawat. Telithromycin tidak akan merawat jangkitan virus seperti selesema sejuk atau biasa.

Simpan ubat ini pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda berfikir anda telah menggunakan terlalu banyak ubat ini. Telithromycin dijangka tidak menyebabkan gejala berlebihan.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan ambil ubat pada masa yang dijadualkan secara tetap akan datang.Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO TELITHROMYCIN

Mymedabc.com