TELMISARTAN

Mymedabc.com

APA TELMISARTAN?

Telmisartan adalah jenama daripada telmisartan ubat preskripsi, yang digunakan secara bersendirian atau dengan terapi lain untuk merawat tekanan darah tinggi.

ubat juga diberi untuk mengurangkan risiko serangan jantung, strok, atau kematian di kalangan mereka yang berisiko tinggi dan 55 tahun atau lebih tua.

Ia kadang-kadang digunakan untuk merawat kegagalan jantung kongestif dan nefropati diabetes (penyakit buah pinggang pada pesakit diabetes dan tekanan darah tinggi).

Telmisartan berada dalam kelas ubat yang dikenali sebagai penghalang reseptor angiotensin (ARBs). Ia berfungsi dengan menghentikan saluran darah dari penyempitan, yang meningkatkan aliran darah dan merendahkan tekanan darah.

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) meluluskan Telmisartan pada tahun 1998. Ia dihasilkan oleh Boehringer Ingelheim.

AMARAN TELMISARTAN

Sebelum mengambil Telmisartan, beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai:

 • Penyakit buah pinggang
 • diabetes
 • Kegagalan jantung
 • A penyumbatan salur hempedu anda
 • Penyakit hati
 • Alahan kepada ubat-ubatan

Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit kencing manis dan juga mengambil ubat Tekturna (aliskiren). pembekal penjagaan kesihatan anda mungkin akan memberitahu anda untuk tidak mengambil Telmisartan.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, Telmisartan boleh menyebabkan keadaan yang serius yang membawa kepada kegagalan buah pinggang.

Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami sakit yang tidak dapat dijelaskan otot, kelembutan, atau kelemahan, terutamanya apabila disertai dengan demam, keletihan, dan air kencing berwarna gelap.

Juga, pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mengalami dehidrasi atau berada pada diet rendah garam sebelum mengambil Telmisartan.

ubat ini mengawal tekanan darah tinggi, tetapi ia tidak akan menyembuhkan keadaan. Ia mungkin mengambil masa sehingga empat minggu sebelum anda mengalami manfaat sepenuhnya daripada Telmisartan.

Terus mengambil Telmisartan walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil ubat tanpa berbincang dengan doktor anda.

Doktor anda mungkin akan mahu untuk memeriksa tekanan darah anda dengan kerap semasa anda mengambil Telmisartan. Simpan semua janji temu anda dengan pembekal penjagaan kesihatan anda.

KEHAMILAN DAN TELMISARTAN

Telmisartan mengandungi amaran kotak hitam kerana ia boleh menyebabkan kematian atau kecederaan serius kepada bayi dalam kandungan jika digunakan dalam tempoh enam bulan terakhir kehamilan.

Jangan mengambil ubat ini jika anda sedang hamil atau mungkin hamil. Gunakan kaedah yang berkesan untuk kawalan kelahiran semasa anda mengambil ubat ini.

Berhenti mengambil Telmisartan segera dan hubungi doktor anda jika anda mengetahui anda hamil semasa rawatan.

Ia tidak diketahui sama ada ubat yang melalui susu ibu atau boleh membahayakan bayi dalam kandungan. Tidak menyusukan anak semasa mengambil Telmisartan tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda.

KESAN-KESAN SAMPINGAN TELMISARTAN

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG BIASA TELMISARTAN

Beritahu doktor anda jika mana-mana kesan sampingan yang berikut menjadi teruk atau tidak hilang:

 • Cirit-birit atau muntah-muntah
 • Sakit belakang
 • sakit sinus dan kesesakan

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG SERIUS TELMISARTAN

Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami mana-mana gejala yang disenaraikan di bahagian amaran-amaran itu atau mana-mana kesan sampingan yang serius yang berikut:

 • serak
 • Kesukaran bernafas atau menelan
 • Bengkak di bahagian muka, tekak, lidah, bibir, mata, tangan, kaki, pergelangan kaki, atau kaki yang lebih rendah
 • berat badan yang cepat
 • Sedikit atau tiada air kencing
 • Ruam atau melepuh kulit
 • Sakit dan kekejangan di kaki yang lebih rendah yang datang dan pergi semasa berjalan atau aktiviti fizikal
 • Rasa seperti anda mungkin akan pengsan

INTERAKSI TELMISARTAN

Sebelum mengambil Telmisartan, beritahu doktor anda mengenai semua preskripsi, bukan preskripsi, haram, rekreasi, herba, pemakanan, atau ubat-ubatan diet yang anda ambil, terutamanya yang disenaraikan dalam seksyen Amaran ini dan yang berikut:

 • enzyme (ACE) inhibitors penukar angiotensin seperti asAccupril, dalam Accuretic, dalam Quinaretic (quinapril), Aceon (perindopril), Altace (ramipril), Capoten, dalam Capozide (captopril), dalam Monopril (fosinopril), dalam Prinzide (lisinopril), lotensin, dalam Lotrel (Benazepril), Mavik, dalam Tarka (trandolapril), Univasc, dalam Uniretic (moexipril), Vasotec (enalapril)
 • Diuretik (pil air) termasuk Aldactone, dalam Aldactazide (spironolactone)
 • Lithobid (litium)
 • Bukan steroid ubat anti-radang (NSAID) seperti aspirin, Advil atau Motrin (ibuprofen), Aleve atau Naprosyn (naproxen), dan Celebrex (celecoxib)
 • Lanoxin (digoxin)
 • makanan tambahan kalium

TELMISARTAN DAN INTERAKSI LAIN

Telmisartan boleh menyebabkan rasa mengantuk atau pening. Jangan memandu kereta atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana ubat ini memberi kesan kepada anda.

TELMISARTAN DAN ALKOHOL

Elakkan mengambil alkohol semasa mengambil Telmisartan. Ia boleh menurunkan tekanan darah anda dan boleh meningkatkan beberapa kesan sampingan ubat.

TELMISARTAN DOS

Telmisartan datang sebagai tablet untuk mengambil melalui mulut. Ia biasanya diambil sekali sehari, dengan atau tanpa makanan.

dos anda akan bergantung kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada rawatan.

Tablet Telmisartan datang dalam pek. Jangan buka pek sehingga anda sudah bersedia untuk menelan tablet.

Telan tablet. Jangan hancurkan, mengunyah, atau patah.

Cuba untuk mengambil ubat ini pada masa yang sama setiap hari.

Ikut arahan doktor anda dengan berhati-hati apabila mengambil Telmisartan. Jangan ambil lebih atau kurang daripada dadah daripada yang ditetapkan.

Doktor anda mungkin mula anda pada dos yang rendah Telmisartan dan secara beransur-ansur meningkatkannya.

TELMISARTAN OVERDOSE

Gejala berlebihan Telmisartan mungkin termasuk:

 • Pening
 • pengsan
 • degupan jantung yang cepat atau lambat

Jika anda mengesyaki dos berlebihan, hubungi pusat kawalan racun atau bilik kecemasan dengan segera.

Anda boleh berhubung dengan pusat kawalan racun di 800-222-1222.

TERLEPAS DOS TELMISARTAN

Jika anda terlepas dos Telmisartan, bawa ia sebaik sahaja anda ingat.

Walau bagaimanapun, abaikan dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya.

Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO TELMISARTAN

Mymedabc.com