TENOFOVIR

Mymedabc.com

APA TENOFOVIR?

Tenofovir adalah ubat anti virus yang menghalang virus human immunodeficiency (HIV) atau sel-sel B virus hepatitis daripada membiak di dalam badan anda.

Tenofovir digunakan untuk merawat HIV, yang menyebabkan Sindrom Kurang Daya Tahan (AIDS).Tenofovir tidak adalah ubat bagi HIV atau AIDS. Tenofovir juga digunakan untuk merawat hepatitis kronik B.

Tenofovir juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Jangan mengambil tenofovir bersama-sama dengan adefovir (Hepsera), atau dengan ubat-ubatan gabungan yang mengandungi tenofovir (Atripla, Complera, Stribild, atau Truvada).

Ubat ini boleh menyebabkan keadaan yang serius dipanggil asidosis laktik. Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai gejala ringan seperti: kesakitan atau kelemahan otot, rasa kebas atau sejuk di tangan dan kaki anda, kesukaran bernafas, sakit perut, loya dengan muntah-muntah, kadar jantung yang cepat atau tidak sekata, pening atau merasa sangat lemah atau letih.

Tenofovir juga boleh menyebabkan kesan yang teruk atau mengancam nyawa pada hati anda.Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai mana-mana gejala-gejala ini ketika mengambil tenofovir: loya, sakit perut atas, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kekuningan kulit atau mata).

Anda tidak boleh mengambil tenofovir jika anda alah kepadanya. Jangan mengambil tenofovir bersama-sama dengan adefovir (Hepsera), atau dengan ubat-ubatan gabungan yang mengandungi tenofovir (Atripla, Complera, Stribild, atau Truvada).

Tenofovir tidak perlu diberikan kepada kanak-kanak dengan HIV yang berumur lebih muda daripada 2 tahun. Tenofovir tidak boleh digunakan untuk merawat hepatitis B dalam kanak-kanak yang berumur kurang daripada 12 tahun.

Untuk memastikan tenofovir adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • penyakit hati (terutama hepatitis B jika anda juga mempunyai HIV);
 • penyakit buah pinggang; atau
 • tulang yang rendah kepadatan mineral.

Sesetengah orang mengalami keadaan yang mengancam nyawa yang dipanggil laktik asidosis ketika mengambil tenofovir. Anda mungkin lebih cenderung untuk membangunkan asidosis laktik jika anda mempunyai berat badan berlebihan atau mempunyai penyakit hati, jika anda seorang wanita, atau jika anda telah mengambil ubat-ubatan HIV atau AIDS untuk masa yang lama.Berbincanglah dengan doktor anda mengenai risiko individu anda.

Kategori kehamilan B. Ubat ini dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan, tetapi HIV boleh dipindahkan kepada bayi anda jika anda tidak dirawat dengan betul semasa mengandung. Mengambil semua ubat-ubatan HIV anda seperti yang diarahkan untuk mengawal jangkitan anda.

Tenofovir boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusukan anak semasa anda menggunakan tenofovir untuk merawat hepatitis B. wanita dengan HIV atau AIDS tidak boleh menyusukan bayi. Walaupun bayi dilahirkan tanpa HIV, virus yang boleh diluluskan kepada bayi di dalam susu badan anda.

KESAN-KESAN SAMPINGAN TENOFOVIR

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Tanda-tanda awal asidosis laktik boleh menjadi lebih teruk dari masa ke masa dan keadaan ini boleh membawa maut. Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai gejala ringan: kesakitan atau kelemahan otot, rasa kebas atau sejuk di tangan dan kaki anda, kesukaran bernafas, sakit perut, loya dengan muntah-muntah, kadar jantung yang cepat atau tidak sekata, pening atau merasa sangat lemah atau letih .

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • sakit tekak, gejala flu, mudah lebam atau pendarahan yang luar biasa;
 • masalah buah pinggang – dahaga meningkat dan membuang air kecil, hilang selera makan, sembelit, sedikit atau tiada air kecil; atau
 • masalah-loya hati, sakit perut atas, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kekuningan kulit atau mata).

Tenofovir boleh meningkatkan risiko jangkitan atau gangguan autoimun dengan menukar cara kerja sistem imun anda. Gejala boleh berlaku beberapa minggu atau bulan selepas anda memulakan rawatan dengan tenofovir. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • tanda-tanda baru jangkitan demam, berpeluh malam, bengkak kelenjar, sakit mulut, cirit-birit, sakit perut, hilang berat badan;
 • sakit dada (terutama apabila anda bernafas), batuk kering, berdehit, rasa sesak nafas;
 • kudis sejuk, kudis pada alat kelamin atau kawasan dubur;
 • Kadar jantung yang cepat, berasa bimbang atau marah, lemah atau perasaan berduri, masalah dengan kira-kira atau pergerakan mata;
 • masalah bercakap atau menelan, sakit belakang yang teruk lebih rendah, kehilangan pundi kencing atau usus kawalan; atau
 • bengkak di leher atau tekak (tiroid bengkak), perubahan haid, mati pucuk, kehilangan minat dalam seks.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • loya ringan atau sakit perut, cirit-birit ringan;
 • kemurungan, sakit kepala, pening, lemah lembut;
 • masalah tidur (insomnia);
 • gatal-gatal ringan atau ruam; atau
 • perubahan-perubahan bentuk atau lokasi lemak badan (terutamanya dalam anda tangan, kaki, muka, leher, dada dan pinggang).

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI TENOFOVIR

Elakkan minum alkohol. Ia boleh meningkatkan risiko kerosakan hati.

Mengambil ubat ini tidak akan menghalang anda daripada lulus HIV kepada orang lain.Mengelakkan hubungan seks tanpa perlindungan atau berkongsi pisau cukur atau berus gigi.Berbincanglah dengan doktor anda tentang cara yang selamat untuk mencegah jangkitan HIV semasa hubungan seks. Berkongsi dadah atau ubat jarum tidak selamat, walaupun untuk orang yang sihat.

Tenofovir boleh membahayakan buah pinggang anda. Kesan ini bertambah apabila anda juga menggunakan ubat-ubatan lain yang tertentu, termasuk: antiviral, kemoterapi, disuntik antibiotik, ubat untuk gangguan usus, ubat untuk mencegah pemindahan organ penolakan, dan beberapa ubat sakit atau arthritis (termasuk aspirin, Tylenol, Advil, dan Aleve) .

Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan, dan mereka yang anda memulakan atau berhenti menggunakan semasa rawatan anda dengan tenofovir, terutamanya lain HIV atau AIDS ubat-ubatan, seperti:

 • atazanavir;
 • Didanosine; atau
 • lopinavir dan ritonavir.

Senarai ini tidak lengkap. ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan tenofovir, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

TENOFOVIR DOS

Sebelum anda memulakan rawatan dengan tenofovir, doktor mungkin melakukan ujian untuk memastikan anda tidak mempunyai HIV (jika anda sedang dirawat untuk hepatitis B) atau hepatitis B (jika anda sedang dirawat untuk HIV).

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

tablet tenofovir boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

serbuk oral tenofovir perlu diambil dengan makanan. Campurkan serbuk dengan makanan lembut seperti sos epal, yogurt, atau makanan bayi. Jangan campurkan serbuk oral tenofovir dengan cecair.

Jika kanak-kanak sedang mengambil ubat ini, beritahu doktor anda jika kanak-kanak itu mempunyai apa-apa perubahan dalam berat badan. dos tenofovir adalah berdasarkan kepada berat kanak-kanak.

Ubat ini datang dengan arahan pesakit untuk penggunaan yang selamat dan berkesan. Ikut arahan ini dengan teliti. Tanya doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang soalan.

Semasa menggunakan tenofovir, anda mungkin perlu menjalani ujian darah. hati dan fungsi buah pinggang anda juga mungkin perlu diperiksa.

Gunakan tenofovir kerap untuk mendapatkan manfaat yang paling. Dapatkan preskripsi anda diisi semula sebelum anda kehabisan ubat sepenuhnya.

HIV / AIDS biasanya dirawat dengan gabungan ubat-ubatan. Gunakan semua ubat-ubatan seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Baca panduan ubat atau arahan pesakit dibekalkan dengan setiap ubat. Jangan ubah dos atau jadual ubat tanpa nasihat doktor anda. Tiap-tiap orang dengan HIV atau AIDS perlu kekal di bawah jagaan doktor.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba. Menyimpan botol tertutup rapat apabila tidak digunakan.

Jika anda mempunyai hepatitis B anda mungkin mengalami gejala hati selepas anda berhenti mengambil ubat ini, walaupun bulan selepas berhenti. Doktor anda mungkin mahu menyemak fungsi hati anda untuk beberapa bulan selepas anda berhenti menggunakan tenofovir. Berjumpa dengan doktor anda secara berkala.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO TENOFOVIR

Mymedabc.com