TENOXICAM

Mymedabc.com

Bagaimana Tenoxicam kerja ubat-ubatan?
Tenoxicam tergolong dalam kelas ubat-ubatan yang dikenali sebagai ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs). Ia digunakan untuk melegakan keradangan, bengkak, kekakuan dan kesakitan yang dikaitkan dengan artritis reumatoid, osteoartritis, ankylosing spondylitis (sejenis artritis yang melibatkan tulang belakang), tendonitis (keradangan tendon a), radang kandung lendir (radang Bursa, satu fluid- kantung berisi terletak di sekitar sendi dan berhampiran tulang), dan periarthritis bahu atau pinggang (keradangan tisu sekeliling sendi) .Ia berfungsi dengan mengganggu penghasilan sebatian dalam badan yang menyebabkan kesakitan dan keradangan. Tenoxicam boleh mula bekerja pada awal rawatan, tetapi untuk sesetengah jenis artritis sehingga 2 minggu boleh lulus sebelum anda perasan manfaat sepenuhnya daripada doktor Tenoxicam.Your mungkin telah mencadangkan Tenoxicam untuk keadaan selain daripada yang disenaraikan dalam artikel-artikel maklumat dadah. Selain itu, beberapa bentuk Tenoxicam tidak boleh digunakan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini. Jika anda belum berbincang dengan doktor anda atau tidak pasti mengapa anda mengambil Tenoxicam, bercakap dengan doktor anda. Jangan berhenti mengambil Tenoxicam tanpa berunding doctor.Do anda tidak memberi Tenoxicam kepada orang lain, walaupun mereka mempunyai simptom yang sama seperti yang anda lakukan. Ia boleh menjadi berbahaya untuk orang ramai untuk mengambil Tenoxicam jika doktor mereka masih belum ditetapkan itu.

Bagaimana saya perlu menggunakan Tenoxicam?
Dos yang disyorkan untuk Tenoxicam antara 10 mg hingga 20 mg diambil sekali sehari. Ubat ini perlu diambil pada masa yang sama setiap hari dan selepas makan atau selepas makan untuk mengelakkan perut upset.Many perkara yang boleh menjejaskan dos ubat yang seseorang perlu, seperti berat badan, keadaan perubatan yang lain, dan ubat-ubatan lain. Jika doktor anda mengesyorkan dos yang berbeza daripada yang disenaraikan di sini, tidak mengubah cara bahawa anda mengambil ubat tanpa berunding doctor.It anda adalah penting untuk menggunakan Tenoxicam seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jika anda terlepas satu dos, ambil secepat mungkin dan meneruskan dengan jadual biasa anda. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan meneruskan jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab. Jika anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan selepas terlepas satu dos, hubungi doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.

Store Tenoxicam pada suhu bilik dan menyimpannya dari capaian kanak-kanak.
Jangan melupuskan ubat-ubatan dalam air kumbahan (contohnya ke dalam sink atau dalam tandas) atau dalam sampah isi rumah. Tanya ahli farmasi anda bagaimana untuk melupuskan ubat-ubatan yang tidak lagi diperlukan atau telah tamat tempoh.

Siapa yang tidak boleh mengambil Tenoxicam?
Tenoxicam tidak boleh digunakan oleh sesiapa sahaja yang: alah kepada Tenoxicam atau mana-mana bahan-bahan ubat adalah senior yang telah diberi anestesia atau pembedahan berisiko untuk pendarahan meningkat adalah pada risiko kegagalan buah pinggang mempunyai penyakit keradangan aktif melibatkan perut atau usus (contohnya, ulser kolitis) telah perut yang aktif atau ulser usus telah mempunyai serangan akut asma, gatal-gatal, rinitis (keradangan lapisan dalam rongga hidung), atau reaksi alahan lain yang disebabkan oleh ASA (asid acetylsalicylic) atau lain-lain ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs; contohnya, diclofenac, ibuprofen, indomethacin, naproxen)

Apa kesan sampingan yang mungkin dengan Tenoxicam?
Banyak ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan adalah tindak balas yang tidak diingini kepada ubat apabila ia diambil dalam dos yang normal. Kesan-kesan sampingan boleh ringan atau teruk, sementara atau kekal. Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak dialami oleh semua orang yang mengambil Tenoxicam. Jika anda bimbang tentang kesan sampingan, membincangkan risiko dan manfaat Tenoxicam dengan doctor.The kamu menurutnya kesan sampingan telah dilaporkan oleh sekurang-kurangnya 1% daripada mereka yang mengambil Tenoxicam. Kebanyakan kesan sampingan boleh diuruskan, dan ada yang mungkin akan hilang sendiri dari masa ke masa.
Hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan-kesan sampingan dan mereka teruk atau mengganggu. Ahli farmasi anda mungkin dapat menasihati anda tentang menguruskan kesan sampingan.
Sakit perut atau rasa tidak selesa (ringan atau sederhana) cirit-birit atau sembelit pening atau ringan kepala angin atau gas sakit kepala (ringan atau sederhana) pedih ulu hati loya atau muntah Walaupun kebanyakan kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di bawah don ‘t berlaku sangat kerap, mereka boleh menyebabkan masalah yang serius jika anda tidak mendaftar dengan doktor atau mendapatkan rawatan perubatan.
Semak dengan doktor anda secepat mungkin jika apa-apa kesan sampingan yang berikut berlaku:
masalah pendengaran penglihatan kabur (contohnya, nada di telinga anda) mental kekeliruan atau kemurungan berdebar-debar atau denyutan jantung yang cepat sakit atau kulit ketidakselesaan ruam perut yang teruk atau bengkak gatal muka, kaki, atau bahagian bawah kaki
Berhenti mengambil ubat dan mendapatkan rawatan perubatan dengan segera jika mana-mana yang berikut berlaku:
tanda-tanda yang alah tindak balas (sesak nafas atau kesukaran bernafas, gatal-gatal, bengkak pada mata, mulut, bibir, atau tekak) tanda-tanda pendarahan (contohnya, hidung berdarah, darah dalam air kencing, najis berlambat berdarah atau hitam) Sesetengah orang mungkin mengalami kesan sampingan yang lain daripada yang disenaraikan. Semak dengan doktor anda jika anda mengalami sebarang gejala yang membimbangkan anda semasa anda mengambil Tenoxicam.

Langkah berjaga-jaga atau amaran untuk Tenoxicam?
Sebelum anda mula menggunakan ubat, pastikan anda maklumkan kepada doktor anda dengan apa-apa keadaan perubatan atau alahan yang anda mungkin ada, mana-mana ubat yang diambil, sama ada anda hamil atau menyusukan bayi, dan apa-apa fakta lain yang penting mengenai kesihatan anda. Faktor-faktor ini boleh menjejaskan bagaimana anda perlu menggunakan Tenoxicam.History ulser perut atau pendarahan perut: Orang yang mempunyai sejarah ulser perut atau pendarahan perut perlu berbincang dengan doktor mereka bagaimana Tenoxicam boleh menjejaskan keadaan perubatan mereka, bagaimana keadaan perubatan mereka boleh menjejaskan dos dan keberkesanan Tenoxicam, dan sama ada sebarang pemantauan khas adalah fungsi needed.Kidney: Orang yang mempunyai fungsi buah pinggang berkurangan perlu berbincang dengan doktor mereka bagaimana Tenoxicam boleh menjejaskan keadaan perubatan mereka, bagaimana keadaan perubatan mereka boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan Tenoxicam, dan sama ada sebarang pemantauan khas adalah fungsi needed.Liver: Orang dengan fungsi hati dikurangkan perlu berbincang dengan doktor mereka bagaimana Tenoxicam boleh menjejaskan keadaan perubatan mereka, bagaimana keadaan perubatan mereka boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan Tenoxicam, dan sama ada mana-mana pemantauan khas adalah tahap needed.Potassium : Terdapat risiko tahap kalium darah tinggi dengan rawatan NSAID. Orang yang paling berisiko termasuk warga emas; mereka yang mempunyai keadaan seperti diabetes atau kegagalan buah pinggang; dan mereka yang mengambil penghalang beta-adrenergic, angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitors, atau beberapa diuretik (pil air). Walaupun pada Tenoxicam, doktor anda secara berkala akan memantau tahap kalium dalam darah anda.

Visi : kabur atau penglihatan menurun telah dilaporkan oleh beberapa orang yang mengambil Tenoxicam. Jika anda mengalami apa-apa perubahan dalam penglihatan, bercakap dengan doktor anda dengan segera. Jika anda menerima Tenoxicam untuk tempoh yang panjang, doktor anda secara berkala boleh meminta peperiksaan oftalmik dilakukan.

Mengandung: Ubat ini tidak boleh digunakan semasa hamil, kecuali manfaat melebihi risiko. Jika anda hamil semasa mengambil Tenoxicam, hubungi doktor anda dengan segera.

Menyusukan bayi : Ubat ini boleh masuk ke dalam susu ibu. Jika anda adalah seorang ibu menyusukan anak dan mengambil Tenoxicam, ia boleh menjejaskan bayi anda. Berbincang dengan doktor anda mengenai sama ada anda harus terus menyusukan feeding.Children dan remaja: Keselamatan dan keberkesanan penggunaan Tenoxicam belum ditubuhkan untuk kanak-kanak dan remaja kurang daripada 16 tahun.

Apakah ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan Tenoxicam?
Mungkin ada interaksi antara Tenoxicam dan mana-mana daripada yang berikut: asid acetylsalicylate (ASA) anticoagulants (darah pencair, seperti warfarin) ubat tekanan darah (contohnya, penghalang beta, seperti atenolol, metoprolol , propranolol; perencat ACE, seperti enalapril, lisinopril, ramipril) ubat-ubatan tertentu diabetes (contohnya, sulfonylureas, seperti glyburide dan Gliclazide) diuretik cholestyramine (pil air; contohnya, hydrochlorothiazide) lithium methotrexate NSAID lain (contohnya, celecoxib, diclofenac, ibuprofen , indomethacin) phenytoin sulfonamide mengandungi ubat-ubatan (contohnya, sulfamethoxazole) Jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi. Bergantung kepada keadaan tertentu anda, doktor anda mungkin mahu anda untuk: berhenti mengambil salah satu daripada ubat-ubatan, menukar satu daripada ubat-ubatan yang lain, menukar cara anda mengambil salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan, atau meninggalkan segala-galanya sebagai adalah. Interaksi antara dua ubat-ubatan tidak semestinya bermakna bahawa anda perlu berhenti mengambil salah seorang daripada mereka. Bercakap dengan doktor anda tentang bagaimana mana-mana interaksi ubat diuruskan atau patut menjadi managed.Medications selain daripada yang disenaraikan di atas boleh berinteraksi dengan Tenoxicam. Beritahu doktor atau prescriber anda mengenai semua preskripsi, over-the-counter (bukan preskripsi), dan ubat-ubatan herba yang anda ambil. Juga memberitahu mereka mengenai makanan tambahan yang anda ambil. Sejak kafein, alkohol, nikotin dari rokok, atau ubat-ubatan street boleh menjejaskan tindakan banyak ubat-ubatan, anda harus memberitahu prescriber anda jika anda menggunakannya.

Mymedabc.com