TERCONAZOLE

Mymedabc.com

WHAT IS TERCONAZOLE TOPICAL?

Terconazole adalah ubat antikulat yang melawan jangkitan yang disebabkan oleh kulat.

Terconazole faraj (untuk digunakan dalam faraj) digunakan untuk merawat jangkitan (yis) Candida faraj.

Terconazole faraj juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Ikut semua arahan pada label ubat anda dan pakej. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua keadaan anda perubatan, alahan, dan semua ubat yang anda gunakan.

Anda tidak perlu menggunakan terconazole faraj jika anda alah kepadanya.

Jangan gunakan ubat ini jika anda tidak pernah mempunyai jangkitan yis faraj yang telah disahkan oleh doktor.

Untuk memastikan terconazole faraj adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • demam, seram sejuk, muntah;
 • sakit pelvis, keputihan dengan bau yang tidak baik;
 • jika anda mengalami gatal-gatal faraj atau tidak selesa buat kali pertama; atau
 • jika anda berfikir anda mungkin telah terdedah kepada HIV (human immunodeficiency virus).

Kategori kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada terconazole faraj akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Ia adalah tidak diketahui sama ada terconazole faraj melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusukan anak semasa menggunakan ubat ini.

Jangan berikan ubat ini kepada sesiapa sahaja yang berumur di bawah 18 tahun tanpa nasihat perubatan.

TERCONAZOLE TOPICAL SIDE EFFECTS

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • gejala baru atau semakin teruk;
 • demam, menggigil, gejala selesema;
 • kerengsaan faraj yang teruk; atau
 • teruk kulit reaksi-demam, sakit tekak, bengkak di muka atau lidah anda, membakar dalam mata, sakit kulit, diikuti dengan ruam kulit merah atau ungu yang spread (terutamanya di muka atau bahagian atas badan) dan sebab-sebab melepuh dan mengelupas.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • sakit kepala;
 • sakit badan;
 • kesakitan faraj, membakar, atau gatal-gatal;
 • sakit perut; atau
 • meningkat senggugut.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

TERCONAZOLE TOPICAL INTERACTIONS

Elakkan hubungan seks semasa rawatan, melainkan jika doktor anda mengatakan bahawa anda boleh.

Jangan gunakan tampon, douche faraj, atau produk faraj lain semasa anda menggunakan terconazole faraj.

Elakkan memakai ketat-pemasangan, pakaian sintetik seperti seluar nilon atau hos seluar yang tidak membenarkan peredaran udara. Pakai pakaian yang longgar yang diperbuat daripada kapas dan serat semula jadi yang lain sehingga jangkitan anda sembuh.

Ia tidak mungkin bahawa ubat-ubatan lain yang anda ambil secara lisan atau menyuntik akan mempunyai kesan ke atas terconazole digunakan dalam faraj. Tetapi banyak ubat boleh berinteraksi antara satu sama lain. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan, termasuk preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba.

TERCONAZOLE TOPICAL DOSAGE

Gunakan seperti yang diarahkan pada label, atau sebagaimana yang ditetapkan oleh doktor anda.Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Jangan mengambil terconazole faraj melalui mulut. Ia adalah untuk digunakan hanya dalam faraj anda.

Ubat ini datang dengan arahan pesakit untuk penggunaan yang selamat dan berkesan. Ikut arahan ini dengan teliti. Tanya doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang soalan.

Terconazole faraj boleh didapati sebagai krim atau supositori faraj. Setiap borang dilengkapi dengan aplikator untuk mengukur dan memasukkan ubat faraj. Krim ini juga boleh didapati dalam aplikator telah diisi di setiap mengandungi satu dos harian terconazole. Anda boleh memasukkan supositori faraj menggunakan jari anda jika mahu.

Basuh tangan anda sebelum dan selepas memasukkan krim atau supositori.

Terconazole faraj biasanya digunakan sekali sehari sebelum tidur selama 3 hingga 7 hari berturut-turut. Ikut arahan doktor anda.

Gunakan ubat ini untuk tempoh yang ditetapkan penuh masa. Simptom anda mungkin hilang sebelum jangkitan benar-benar dibersihkan. dos Skipping juga boleh meningkatkan risiko jangkitan lanjut yang tahan antibiotik.

Hubungi doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik selepas 3 hari, atau jika anda masih mempunyai tanda-tanda untuk lebih dari 7 hari. Kerap jangkitan yis faraj yang tidak membersihkan dengan rawatan boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius.

suppositories faraj Terconazole mengandungi bahan-bahan yang boleh merosakkan gegendang a.Anda tidak perlu menggunakan bentuk kawalan kelahiran semasa rawatan dengan suppositories faraj terconazole.

The sekali guna krim aplikator adalah untuk satu kegunaan sahaja. Membuang aplikator hilang selepas satu kegunaan, walaupun masih terdapat beberapa ubat ditinggalkan di dalamnya selepas memasukkan dos anda.

pasangan seksual anda perlu menghubungi doktor jika dia mengembangkan kemerahan, gatal-gatal, atau ketidakselesaan lain zakar. Ini mungkin tanda-tanda bahawa anda telah lulus jangkitan yis kepada pasangan anda.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dos berlebihan faraj terconazole tidak mungkin berlaku.

Gunakan dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan gunakan ubat tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO TERCONAZOLE

Mymedabc.com