TESTOSTERON

Mymedabc.com

Testosteron merupakan hormon seks prinsip bertanggungjawab untuk pembangunan fungsi pembiakan dalam vertebrata lelaki. Testosteron adalah salah satu hormon yang disebut sebagai androgen, yang juga dikenali sebagai steroid anabolik. Sebagai hormon steroid, testosteron berasal dari kolesterol dan struktur hormon ini adalah sama di semua mamalia, reptilia, burung dan ikan.

FUNGSI

Bagi lelaki, testosteron diperlukan untuk pembangunan organ-organ seks lelaki seperti peningkatan zakar dan testis saiz. Hormon ini juga menggalakkan perkembangan ciri-ciri seksual lelaki semasa akil baligh seperti mendalamkan suara dan pertumbuhan ketiak, dada dan rambut kemaluan. Testosteron memainkan peranan penting dalam mengekalkan daya seks, pengeluaran sperma, kekuatan otot dan jisim tulang. Tahap sihat testosteron juga perlindungan terhadap gangguan tulang seperti osteoporosis.

Testosteron diperlukan untuk banyak fungsi tubuh, ia dianggap sebagai promoter umum kesihatan keseluruhan dan kesejahteraan dan telah digambarkan oleh Institut Kebangsaan Kesihatan sebagai hormon yang paling penting pada lelaki.

Testosteron juga penting untuk mengekalkan kekuatan tulang dan jisim otot tanpa lemak di kalangan wanita, serta menyumbang kepada kesejahteraan keseluruhan dan tahap tenaga.Hormon ini memainkan peranan penting dalam nafsu seks wanita dan bertanggungjawab untuk meningkatkan keseronokan seksual semasa persetubuhan. Walau bagaimanapun, tahap testosteron yang dihasilkan oleh perempuan masih di antara sepuluh dan kali kurang daripada jumlah yang dihasilkan oleh lelaki.

REMBESAN

Bagi lelaki, majoriti testosteron dirembeskan dari testis, dengan itu istilah “testosterone”. Hormon ini juga dihasilkan dalam jumlah yang kecil oleh kelenjar adrenal. Pengeluaran hormon ini dikawal oleh hipotalamus dan kelenjar pituitari di dalam otak. Kelenjar pituitari menerima arahan daripada hipotalamus kepada berapa banyak testosteron keperluan menghasilkan dan pas maklumat ini ke buah zakar melalui bahan kimia dan hormon yang beredar dalam aliran darah.

Bagi wanita, separuh daripada testosteron yang dihasilkan oleh ovari dan kelenjar adrenal. baki yang dihasilkan melalui penukaran androgen adrenal di bahagian-bahagian badan yang lain.

PENURUNAN TESTOSTERON

Bagi lelaki, tahap testosteron puncak semasa remaja dan awal dewasa dan mula menurun selepas umur 30. Ini boleh membawa kepada penurunan progresif dalam tenaga fizikal dan nafsu sebagai seorang lelaki peringkat umur. Tahap testosteron dianggap merosot sebanyak kira-kira 1% setiap tahun selepas seorang lelaki telah mencapai 30 tahun.

Walau bagaimanapun, pada lelaki yang lebih tua, adalah penting untuk menentukan sama ada apa-apa penurunan dalam kesejahteraan atau fungsi adalah disebabkan oleh penurunan yang berkaitan dengan usia normal testosteron atau sama ada gejala yang disebabkan oleh tahap testosteron yang luar biasa rendah, satu keadaan yang dirujuk sebagai hipogonadisme .

TESTOSTERON YANG RENDAH

Pada lelaki dengan hypogonadism, tahap yang rendah testosteron dihasilkan disebabkan oleh masalah dalam buah zakar atau kelenjar pituitari. Menurut Harvard Medical School, menentukan apa yang merupakan tahap testosteron yang rendah adalah satu perkara yang kontroversi. Tahap hormon ini turun naik liar dan juga berbeza-beza mengikut masa hari. Walau bagaimanapun, secara amnya doktor hanya membuat keputusan untuk merawat pesakit untuk hypogonadism jika tahap testosteron darah adalah di bawah 300 ng / dL dan gejala berikut yang digariskan oleh Institut Kebangsaan Kesihatan hadir.

 • mengurangkan nafsu
 • jumlah sperma dikurangkan
 • hot flashes
 • saiz payudara Peningkatan
 • Mati pucuk atau disfungsi erektil
 • testis ceduk
 • jisim otot dikurangkan
 • Keguguran rambut
 • Peningkatan kecenderungan untuk patah tulang

TESTOSTERON TERAPI PENGGANTIAN

Testosteron terapi penggantian boleh membantu untuk memperbaiki beberapa simptom hipogonadisme dan yang ditetapkan dalam bentuk suntikan, patch, gel atau pelet.

KEGUNAAN BUKAN PERUBATAN

Bagi sesetengah lelaki yang penuaan, idea terapi penggantian testosteron seolah-olah seperti pilihan menarik. Kesan seperti peningkatan tenaga, kekuatan otot meningkat, memori yang dipertingkatkan, kepekatan diasah, rangsangan dalam libido dan meningkatkan tahap tenaga boleh membuat ubat ini kelihatan seperti keajaiban anti-penuaan terapi. Walau bagaimanapun, ia adalah tidak jelas sama ada terapi ini boleh menawarkan apa-apa faedah kesihatan kepada manusia yang hanya mempunyai penurunan yang berkaitan dengan usia normal testosteron.Beberapa kajian besar telah mengkaji kesan-kesan terapi ini di kalangan lelaki yang mempunyai tahap testosteron yang sihat dan beberapa kajian yang lebih kecil yang telah dijalankan mendedahkan keputusan yang bercanggah.

Tambahan pula, penggunaan terapi penggantian testosteron dikaitkan dengan beberapa risiko dan lelaki dinasihatkan supaya berhati-hati mempertimbangkan risiko mengambil ubat ini sebelum membuat keputusan. Antara risiko yang berkaitan dengan terapi ini nyatakan di bawah.

 • Serangan jantung
 • Rangsangan benign prostat hiperplasia
 • Pertumbuhan kanser prostat yang sedia ada
 • Jerawat dan tindak balas kulit yang lain
 • apnea tidur
 • saiz payudara diperbesarkan
 • pengeluaran sperma dikurangkan
 • buah zakar pengecutan
 • thrombosis

TESTOSTERON TINGGI

Bagi wanita, paras testosteron yang tinggi boleh membawa kepada haid yang tidak teratur, jerawat, mendalamkan suara dan pertumbuhan berlebihan bulu badan. Tahap testosteron tinggi juga ditemui di kalangan wanita dengan sindrom ovari polisistik, satu keadaan yang boleh menyebabkan kemandulan.

TESTOSTERON VIDEO

Mymedabc.com