Tetracycline

Mymedabc.com
Jenis ubat tetracycline antibiotik
Digunakan untuk Jangkitan bakteria; jerawat; rosacea
Terdapat sebagai Tablet

Tetracycline adalah ubat anti-bakteria. Ini bermakna bahawa ia berhenti jangkitan yang disebabkan oleh bakteria. Ia ditetapkan untuk merawat jangkitan bakteria akut, seperti jangkitan dada, jangkitan air kencing, jangkitan kulit, dan jangkitan mulut. Ia juga ditetapkan untuk beberapa keadaan kulit jangka panjang, seperti jerawat dan rosacea.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil tetracycline ia adalah penting bahawa doktor atau doktor gigi anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi. Anda tidak boleh mengambil tetracycline.
 • Jika anda di bawah 12 tahun. Tetracycline tidak boleh diambil oleh kanak-kanak.
 • Jika anda mempunyai hati atau buah pinggang.
 • Jika anda mempunyai systemic lupus erythematosus (satu keadaan keradangan juga dikenali sebagai lupus atau SLE), atau myasthenia gravis (keadaan yang menyebabkan kelemahan otot). Tetracycline boleh membuat keadaan ini lebih teruk.
 • Jika anda mempunyai gangguan darah yang diwarisi jarang berlaku dipanggil porfiria .
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Risalah ini akan memberikan anda maklumat lebih lanjut mengenai tablet dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambil mereka.
 • Ambil tetracycline tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Ia mungkin anda akan diminta untuk mengambil tiga atau empat dos sehari jika ia adalah untuk jangkitan akut, dan satu atau dua dos harian jika ia adalah untuk jerawat atau rosacea. Anda akan ditetapkan 1-2 tablet untuk mengambil bagi setiap dos. Doktor atau ahli farmasi akan memberitahu anda apa dos yang tepat untuk anda, dan ini akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda.
 • Ia adalah disyorkan bahawa anda mengambil tablet apabila perut anda kosong, yang bermaksud mengambil mereka satu jam sebelum makan, atau menunggu sehingga dua jam selepas itu. Ini kerana mengambil tetracycline pada masa yang sama sebagai makanan atau susu akan menjadikan ia kurang berkesan.
 • Tablet yang boleh menyebabkan kerengsaan tekak. Untuk mengelakkan ini, menelan dos anda dengan segelas besar air semasa anda berdiri atau duduk tegak. Tidak pecah, menghancurkan atau mengunyah tablet. Ia adalah penting bahawa anda tidak mengambil dos yang sebelum berbaring, atau sebelum tidur.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat dan cuba untuk ruang dos baki anda secara merata sepanjang hari itu. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • kursus anda rawatan boleh bertahan seminggu atau lebih untuk jangkitan akut, atau untuk beberapa bulan jika anda mengambil ia untuk jerawat atau rosacea. Ia adalah penting bahawa anda tetap mengambil tablet sehingga kursus selesai, melainkan jika anda diberitahu untuk berhenti oleh doktor.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa ia adalah sesuai untuk mengambil dengan tetracycline, kerana beberapa ‘over-the-counter’ ubat boleh mengganggu tetracycline. Khususnya, tidak mengambil ubat senak, atau makanan tambahan yang mengandungi zat besi, magnesium, zink atau pada masa yang sama seperti yang anda mengambil ubat ini. Ini kerana tetracycline menggabungkan dengan perkara-perkara ini dan menjadikannya kurang berkesan. Jika anda perlu mengambil apa-apa persediaan ini, pastikan anda meninggalkan sekurang-kurangnya dua jam sebelum atau selepas mengambil tetracycline sebelum anda mempunyai mereka.
 • Sesetengah orang mengalami seriawan (kemerahan dan gatal di dalam mulut atau faraj) selepas mengambil kursus antibiotik. Jika ini berlaku kepada anda, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.
 • Jika anda menggunakan gabungan oral kontraseptif hormon (yang ‘pil’), langkah berjaga-jaga kontraseptif tambahan seperti kondom tidak diperlukan semasa kursus antibiotik ini melainkan jika anda sakit atau mengalami cirit-birit. Jika anda memerlukan nasihat lanjut mengenai ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.
 • Tetracycline boleh menyebabkan kulit anda menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari daripada biasa. Elakkan cahaya matahari yang kuat dan kerusi untuk berjemur sehingga anda tahu bagaimana kulit anda bertindak balas.
 • Antibiotik ini boleh berhenti vaksin kepialu lisan daripada berfungsi. Jika anda mempunyai apa-apa vaksin, memastikan orang yang merawat anda tahu bahawa anda sedang mengambil ubat ini.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common-kesan sampingan tetracycline Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Sakit perut, sakit perut Berpegang kepada makanan sederhana – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan kehilangan bendalir dalam badan. Jika ini berterusan atau teruk, bercakap dengan doktor
Thrush (jangkitan yis yang menyebabkan kemerahan dan gatal di dalam mulut atau faraj) Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan nasihat
kerengsaan tekak Ingat untuk mengambil dos anda dengan segelas besar air semasa anda berdiri atau duduk tegak

Penting : tetracycline kadang-kadang boleh menyebabkan reaksi alahan seperti ruam kulit.Bercakap dengan doktor secepat mungkin jika ini berlaku.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO TETRACYCLIN

Mymedabc.com