THIAMINE

Mymedabc.com

APA THIAMINE

Thiamine adalah vitamin B1. Thiamine didapati dalam makanan seperti bijirin, bijirin penuh, daging, kacang, kacang, dan kacang. Thiamine adalah penting dalam pecahan karbohidrat dari makanan ke dalam produk yang diperlukan oleh badan.

Thiamine digunakan untuk merawat atau mencegah kekurangan vitamin B1. suntikan Thiamine digunakan untuk merawat beriberi, satu keadaan serius yang disebabkan oleh kekurangan yang berpanjangan vitamin B1.

Thiamine diambil melalui mulut (oral) boleh didapati tanpa preskripsi. thiamine suntikan perlu diberikan oleh seorang profesional penjagaan kesihatan.

Thiamine juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak perlu menggunakan thiamine jika anda pernah mempunyai reaksi alah kepadanya.

Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil thiamine jika anda mempunyai sebarang masalah kesihatan, jika anda mengambil ubat-ubatan lain atau produk herba, atau jika anda mempunyai alahan terhadap sebarang ubat-ubatan atau makanan.

Sebelum anda menerima thiamine suntikan, beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit buah pinggang.

Thiamine hanya sebahagian daripada program rawatan yang lengkap yang juga mungkin termasuk diet khas. Ia adalah sangat penting untuk mengikuti pelan diet yang diwujudkan untuk anda dengan doktor atau kaunselor pemakanan. Anda perlu menjadi sangat akrab dengan senarai makanan yang anda perlu makan atau mengelakkan untuk membantu mengawal keadaan anda.

Anda tidak perlu menggunakan thiamine jika anda pernah mempunyai reaksi alah kepadanya.

Tanya doktor atau ahli farmasi jika ia adalah selamat untuk anda mengambil ubat ini jika:

 • anda mempunyai sebarang masalah kesihatan lain;
 • anda mengambil ubat-ubatan lain atau produk herba; atau
 • anda alah kepada mana-mana ubat-ubatan atau makanan.

Untuk memastikan anda selamat boleh menerima thiamine suntikan, beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit buah pinggang.

Thiamine dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. keperluan dos thiamine anda mungkin berbeza semasa mengandung. Jangan mengambil thiamine tanpa nasihat perubatan jika anda mengandung atau merancang untuk mengandung.

Ia adalah tidak diketahui sama ada thiamine pas ke dalam susu ibu. dos keperluan anda mungkin berbeza semasa anda berada kejururawatan. Jangan mengambil thiamine tanpa nasihat perubatan jika anda menyusukan bayi.

KESAN-KESAN SAMPINGAN THIAMINE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • bibir berwarna biru;
 • sakit dada, rasa sesak nafas;
 • hitam, berdarah, atau najis tinggal di sini; atau
 • batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi.

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • loya, rasa ketat di tekak anda;
 • berpeluh, rasa panas;
 • ruam ringan atau gatal-gatal;
 • perasaan resah; atau
 • kelembutan atau ketulan keras di mana suntikan thiamine diberikan.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI THIAMINE

Ikut arahan doktor anda tentang apa-apa sekatan ke atas makanan, minuman, atau aktiviti.

Mungkin terdapat ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan thiamine. Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah ubat preskripsi, over-the-kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

THIAMINE DOS

Gunakan seperti yang diarahkan pada label, atau sebagaimana yang ditetapkan oleh doktor anda.Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

thiamine suntikan disuntik ke dalam otot. Anda boleh ditunjukkan bagaimana untuk menggunakan suntikan di rumah. Jangan menyuntik diri ubat ini jika anda tidak memahami sepenuhnya bagaimana untuk memberi suntikan dan betul melupuskan jarum digunakan dan picagari.

Jangan gunakan ubat suntikan jika ia telah berubah warna atau mempunyai zarah di dalamnya.Hubungi doktor anda untuk preskripsi baru.

Elaun pemakanan disyorkan thiamine meningkat dengan usia. Ikut arahan pembekal penjagaan kesihatan anda. Anda juga boleh berunding dengan Akademi Sains “Dietary Reference Intake” atau Jabatan Negara AS “Pengambilan Rujukan Pemakanan” Pertanian (dahulunya “Recommended Daily Elaun” atau RDA) butang untuk maklumat lanjut.

Thiamine hanya sebahagian daripada program rawatan yang lengkap yang juga mungkin termasuk diet khas. Ia adalah sangat penting untuk mengikuti pelan diet yang diwujudkan untuk anda dengan doktor atau kaunselor pemakanan. Anda perlu menjadi sangat akrab dengan senarai makanan yang anda perlu makan atau mengelakkan untuk membantu mengawal keadaan anda.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan, haba, dan cahaya.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gunakan dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan gunakan ubat tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO THIAMINE

Mymedabc.com