THYMOGLOBULIN

Mymedabc.com

APA YANG ANTI-THYMOCYTE GLOBULIN (ARNAB) (THYMOGLOBULIN)?

Thymoglobulin adalah penyelesaian yang disterilkan diperbuat daripada sel-sel arnab yang telah disuntik dengan sel-sel darah putih daripada manusia.

Thymoglobulin merendahkan sistem imun badan anda. Sistem imun membantu melawan jangkitan badan anda. Sistem imun juga boleh melawan atau “menolak” organ yang dipindahkan seperti hati atau buah pinggang. Ini kerana sistem imun merawat organ baru sebagai penceroboh.

Thymoglobulin digunakan bersama-sama dengan ubat-ubatan lain untuk mengelakkan badan anda daripada menolak pemindahan buah pinggang.

Thymoglobulin juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

APAKAH KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN BAGI ANTI-THYMOCYTE GLOBULIN (ARNAB) (THYMOGLOBULIN)?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan : gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Jangkitan yang serius dan kadang-kadang membawa maut boleh berlaku semasa rawatan dengan anti-thymocyte globulin. Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai tanda-tanda jangkitan seperti:

 • demam, menggigil, sakit badan, gejala selesema;
 • mulut dan tekak ulser;
 • Kadar jantung yang cepat, pernafasan cepat dan cetek;
 • kelemahan, perasaan letih; atau
 • perasaan seperti anda mungkin akan pengsan.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • mudah lebam, pendarahan yang luar biasa (hidung, mulut, faraj, atau rektum), bintik sesuatu yg kecil ungu atau merah di bawah kulit anda;
 • tompok putih dalam mulut anda atau pada bibir anda;
 • kelenjar bengkak, ruam atau gatal-gatal, sakit sendi;
 • sakit atau terbakar apabila anda membuang air kecil;
 • batuk kering, berdehit, rasa sesak nafas;
 • sakit dada atau perasaan berat, sakit yang merebak ke lengan atau bahu, berpeluh, rasa sakit umum; atau
 • kalium tinggi (kadar jantung yang perlahan, nadi lemah, kelemahan otot, perasaan tingly).

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • sakit kepala, pening;
 • loya, muntah-muntah, cirit-birit, sakit perut;
 • bengkak pada tangan atau kaki anda; atau
 • kesakitan, bengkak, atau kemerahan di mana suntikan itu diberikan.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

 

APAKAH MAKLUMAT YANG PALING PENTING YANG PERLU SAYA TAHU TENTANG ANTI-THYMOCYTE GLOBULIN (ARNAB) (THYMOGLOBULIN)?

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada protein arnab, atau jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada anti-thymocyte globulin.

Untuk memastikan anda selamat boleh mengambil anti-thymocyte globulin, beritahu doktor anda jika anda mempunyai jangkitan yang aktif atau kronik, atau jangkitan yang serius dipanggil sepsis.

Jangkitan yang serius dan kadang-kadang membawa maut boleh berlaku semasa rawatan dengan anti-thymocyte globulin. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai tanda-tanda jangkitan seperti: demam, menggigil, sakit badan, gejala flu, mulut dan ulser tekak, kadar jantung yang cepat, pantas dan pernafasan cetek, lemah, rasa letih, atau perasaan seperti anda mungkin akan pengsan .

Jangan terima vaksin “hidup” semasa menggunakan anti-thymocyte globulin. Vaksin ini mungkin tidak berfungsi dengan baik pada masa ini, dan mungkin tidak melindungi sepenuhnya anda daripada penyakit.

APAKAH YANG PERLU SAYA BINCANGKAN DENGAN KESIHATAN SAYA SEBELUM MENERIMA GLOBULIN ANTI-THYMOCYTE (ARNAB) (THYMOGLOBULIN)?

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada protein arnab, atau jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada anti-thymocyte globulin.

Untuk memastikan anda selamat boleh mengambil anti-thymocyte globulin, beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa syarat lain:

 • jangkitan yang aktif atau kronik; atau
 • jangkitan yang serius dipanggil sepsis.

Kategori kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada anti-thymocyte globulin akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Ia adalah tidak diketahui sama ada anti-thymocyte globulin melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak perlu menyusukan anak semasa anda menggunakan anti-thymocyte globulin.

Menggunakan anti-thymocyte globulin boleh meningkatkan risiko anda mendapat jenis kanser, seperti limfoma (kanser kelenjar limfa). Berbincanglah dengan doktor anda mengenai risiko khusus anda.

 

BAGAIMANAKAH ANTI-THYMOCYTE GLOBULIN (RABBIT) DIBERIKAN (THYMOGLOBULIN)?

Thymoglobulin disuntik ke dalam vena melalui IV. Anda akan menerima suntikan ini dalam suasana klinik atau hospital. Thymoglobulin perlu diberi perlahan-lahan, dan infusi IV boleh mengambil masa 4 ke 6 jam untuk disiapkan.

Anda mungkin diberi ubat-ubatan lain untuk membantu mencegah kesan sampingan yang serius atau reaksi alahan.

Thymoglobulin boleh mengurangkan sel-sel darah yang membantu melawan jangkitan badan anda. Ini boleh membuat ia lebih mudah bagi anda untuk mendapatkan sakit daripada menjadi sekitar orang lain yang sakit. darah anda mungkin perlu diuji kerap. Berjumpa dengan doktor anda secara berkala.

APAKAH YANG AKAN BERLAKU JIKA SAYA TERLEPAS DOS (THYMOGLOBULIN)?

Hubungi doktor anda untuk arahan jika anda terlepas temujanji untuk suntikan globulin anti-thymocyte anda.

 

APAKAH YANG AKAN BERLAKU JIKA SAYA BERLEBIHAN (THYMOGLOBULIN)?

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk beberapa kesan sampingan yang serius disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

 

APA YANG PERLU SAYA ELAKKAN SEMASA MENERIMA GLOBULIN ANTI-THYMOCYTE (ARNAB) (THYMOGLOBULIN)?

Jangan terima vaksin “hidup” semasa menggunakan anti-thymocyte globulin. Vaksin ini mungkin tidak berfungsi dengan baik pada masa ini, dan mungkin tidak melindungi sepenuhnya anda daripada penyakit. vaksin Live termasuk campak, beguk, rubella (MMR), Bacillus Calmette-Guérin (BCG), polio oral, rotavirus, cacar, demam kepialu, demam kuning, varicella (cacar air), influenza H1N1 dan vaksin selesema hidung.

 

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN YANG AKAN MENJEJASKAN GLOBULIN ANTI-THYMOCYTE (ARNAB) (THYMOGLOBULIN)?

Beritahu doktor mengenai semua ubat-ubatan lain yang anda gunakan, terutamanya ubat-ubatan lain yang boleh melemahkan sistem imun.

Mungkin terdapat ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan anti-thymocyte globulin (arnab). Beritahu doktor mengenai semua preskripsi dan ubat over-the-counter yang anda gunakan. Ini termasuk vitamin, mineral, produk herba dan ubat yang ditetapkan oleh doktor lain.Jangan mula menggunakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

 

DI MANA SAYA BOLEH MENDAPATKAN MAKLUMAT LANJUT?

ahli farmasi anda boleh memberikan lebih banyak maklumat mengenai anti-thymocyte globulin (arnab).

VIDEO THYMOGLOBULIN

Mymedabc.com