THYMOSIN

Mymedabc.com
thymus Essentials
  • Kelenjar timus, yang terletak di belakang tulang dada dan di antara paru-paru anda, hanya aktif sehingga baligh.
  • Selepas baligh, timus mula perlahan-lahan mengecut dan menjadi digantikan dengan lemak.
  • Thymosin adalah hormon timus, dan ia merangsang perkembangan sel-sel T melawan penyakit.
 Kelenjar timus tidak akan berfungsi sepanjang seumur hidup penuh, tetapi ia mempunyai tanggungjawab besar apabila ia aktif-membantu badan melindungi dirinya daripada autoimmunity, yang berlaku apabila sistem imun tidak memihak kepada dirinya. Oleh itu, timus memainkan peranan yang penting dalam sistem limfa (rangkaian pertahanan badan anda) dansistem endokrin.
Sebelum kelahiran dan sepanjang zaman kanak-kanak, timus memainkan peranan penting dalam pengeluaran dan kematangan T-limfosit atau sel-sel T, jenis tertentu sel darah putih yang melindungi tubuh daripada ancaman, termasuk virus dan jangkitan. timus menghasilkan dan merembeskan thymosin, hormon yang diperlukan untuk pembangunan sel T dan pengeluaran.
timus adalah istimewa kerana, tidak seperti kebanyakan organ, ia adalah di terbesarnya pada kanak-kanak. Sebaik sahaja anda mencapai akil baligh, timus mula perlahan-lahan mengecut dan menjadi digantikan dengan lemak. Pada usia 75, timus adalah lebih sedikit daripada tisu lemak.Mujurlah, timus menghasilkan semua sel-sel T anda pada masa anda mencapai akil baligh.
Anatomi Thymus
timus terletak di anterior atas (depan) sebahagian daripada dada di belakang tulang dada dan di antara paru-paru anda. Organ merah jambu-kelabu mempunyai dua cuping thymic.
timus mencapai berat badan maksimum (kira-kira 1 auns) semasa akil baligh.
Thymosin: The Hormone daripada Thymus
Thymosin merangsang perkembangan sel-sel T. Sepanjang tahun zaman kanak-kanak anda, sel-sel darah putih yang dikenali sebagai limfosit melalui timus, di mana ia ditukarkan kepada sel-sel T.
Apabila sel-sel T matang sepenuhnya dalam timus, mereka berhijrah ke nodus limfa (kumpulan sel-sel sistem imun) seluruh badan, di mana mereka membantu sistem imun dalam melawan penyakit. Walau bagaimanapun, sesetengah limfosit, tidak kira sama ada mereka tinggal dalam nodus limfa atau timus, boleh berkembang menjadi kanser (dikenali sebagai penyakit Hodgkin dan bukan Hodgkin limfoma).
Walaupun kelenjar timus hanya aktif sehingga baligh, fungsi double-tugasnya sebagai endokrin dan kelenjar limfa memainkan peranan penting dalam kesihatan jangka panjang anda.

Mymedabc.com