TIANEPTINE

Mymedabc.com

TIANEPTINE: APAKAH TIANEPTINE?

Terdapat beberapa ubat-ubatan yang diuji dan sudah pada penanda yang layak sebagai nootropics, yang dibentangkan sebagai “Dadah Smart”. Dadah Smart dipercayai berisiko rendah dan bekerja untuk memperbaiki, meningkatkan, atau membaiki kerosakan yang berlaku kepada otak melalui kecederaan atau penyakit. Kebanyakan nootropics biasa dibincangkan jatuh di bawah tajuk Racetam, namun terdapat banyak yang tidak. Tianeptine adalah nootropic, tetapi ia diklasifikasikan sebagai serotonin terpilih antidepresan semula pengambilan penambah (SSRE).Tianeptine biasanya ditetapkan dalam dos yang dipecahkan kepada dos individu kira-kira 12 mg setiap satu, dalam rawatan kemurungan yang teruk, gangguan keresahan, gangguan bipolar, dan lain-lain “gangguan pelarasan”. Dalam ujian klinikal, ia telah ditentukan bahawa Tianeptine secekap antidepresan lebih biasa, seperti amitriptyline dan clomipramine. Di samping itu, keberkesanan mereka seolah-olah memerlukan dos yang lebih kecil daripada antidepresan tradisional, serta (Wagstaff & et. Al, 2001).

BAGAIMANA TIANEPTINE KERJA?

Apa yang membuatkan Tianeptine begitu berkesan ialah ia mengurangkan tekanan pada otak, kedua-dua fizikal dan mental. Tianeptine menyebabkan tekanan yang disebabkan oleh apa-apa perubahan morfologi dan keplastikan sinaptik. Kerana ia boleh mengurangkan masalah tekanan, ia juga meningkatkan pembelajaran, kognisi otak dan ingatan, dua perkara menyusutkan oleh keadaan kemurungan yang serius. (Zoldaz & et. Al, 2010). Seperti kebanyakan ubat-ubatan, masih terdapat kajian dan kebimbangan bahawa kecekapan dan keberkesanan Tianeptine secara keseluruhannya adalah sukar untuk menentukan. Lagipun, Tianeptine, seperti banyak ubat-ubatan, boleh mempunyai kesan yang jauh berbeza pada sesetengah orang dan salah sama sekali berbeza pada orang lain. Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan sama ada terdapat dos sejagat atau rejimen yang boleh menghasilkan keputusan yang mutlak.

KESAN TIANEPTINE SIDE

Tidak seperti antidepresan, Tianeptine mempunyai beberapa kesan sampingan yang negatif;Tianeptine menunjukkan janji sebagai alternatif kepada antidepresan tradisional dan sifat ketagihan mereka dan panjang senarai kesan sampingan (Gassaway & et. Al., 2014). Walaupun majoriti pengguna antidepresan tidak menyalahgunakan atau menyalahgunakan ubat, mereka yang ditetapkan, yang tidak berkata-kata ke seluruh orang ramai. Antidepresan adalah satu aktiviti rekreasi yang sangat popular dan berbahaya. Bagi orang-orang yang tidak memerlukannya, pengambilan ubat-ubatan tersebut boleh datang dengan banyak kesan sampingan negatif dan potensi sifat ketagihan (Evans & Sullivan, 2014). Tianeptine boleh menjadi alternatif yang lebih selamat kepada banyak antidepresan di pasaran hari ini. Penyenaraian kesan sampingan yang dikaitkan dengan adalah kecil dan boleh diterima, mereka termasuk mengantuk, kering mulut, insomnia, pening, sembelit, serangan tekanan darah rendah, dan sesetengah pesakit menggambarkan impian luar biasa terang.

FAEDAH DAN KESAN TIANEPTINE

Ini ubat multitasking mempunyai banyak potensi dalam bidang perubatan, terapeutik matlamat psikologi dan kaunseling, dan menyediakan peningkatan yang berpotensi untuk fungsi otak.Mencari jalan untuk meningkatkan keadaan mental mereka yang mengalami penyakit yang melemahkan dan emosi syarat-syarat yang kedua-dua berkesan, cekap, dan mempunyai jumlah yang terhad kesan sampingan yang serius adalah berbaloi. Diberikan, ia adalah perlu bahawa pakar-pakar dan penyelidik meneruskan pengajian mereka untuk menentukan sama ada terdapat apa-apa kesan yang merosakkan atau akibat yang tidak dijangka yang masih belum ditemui.Namun, seperti semua ubat-ubatan, tanpa mengira kesan sampingan, tidak boleh diambil di luar penjagaan seorang profesional atau untuk tujuan rekreasi. Walaupun begitu, ia akan muncul bahawa masa depan Tianeptine adalah untuk menjadi salah satu yang positif, dan dengan penyelidikan dan kajian lanjut boleh menjadi salah satu daripada ubat-ubatan tulang yang ditetapkan untuk menangani kemurungan pada lebih ramai pesakit yang memerlukan mereka.

MAKLUMAT TAMBAHAN KE ATAS TIANEPTINE

Tianeptine ditemui pada tahun 1960-an oleh Persatuan Perancis Penyelidikan Perubatan.Nootropic ini disediakan sebagai preskripsi untuk kemurungan di beberapa negara di bawah nama perdagangan Coaxil, Stablon, Tianeurax dan Tatinol . Walaupun berkongsi persamaan struktur dengan antidepresan tricyclic, Tianeptine tidak mempunyai beberapa kelemahan yang SSRIs membawa dan mempunyai manfaat yang lebih positif di luar hanya menjadi antidepresan.

Tianeptine adalah nootropic larut air digunakan untuk antidepresan dan kualiti antioxylic.Tianeptine merupakan SSRE (terpilih serotonin reuptake penambah) berbeza dengan menjadi seorang SSRI seperti ramai anti-kemurungan dan anti-keresahan ubat. Ia disyaki bahawa Tianeptine oleh kerana ia secara SSRE yang tidak mempunyai kesan sampingan seperti aktiviti kardiovaskular, aktiviti antikolinergik, dan menjadi ubat penenang seperti kebanyakan SSRIs.Walau bagaimanapun serupa dengan SSRIs, Tianeptine bermulanya-of-tindakan mengambil masa lebih kurang 2 hingga 6 minggu tetapi beberapa faedah telah dilaporkan boleh diperhatikan dalam tempoh minggu pertama penggunaan.

Tianeptine adalah dikatakan dari satu kajian untuk mempunyai manfaat munasabah berkenaan dengan kebolehan memori dan pembelajaran melalui peningkatan memori anjal pada pesakit yang disebabkan bukan tertekan. Dengan mengurangkan kesan serotonin dalam sistem lymbic serta korteks pre-frontal Tianeptine menyebabkan mood ketinggian berbanding mood susut nilai kesan yang sama dengan SSRIs. Dalam satu kajian, Tianeptine didapati juga menjadi rawatan logik untuk Rawatan Tahan Kemurungan (TRD) dalam genting dengan atau tanpa ubat serta mempunyai anticonvulsant dipercayai dan kualiti yang analgesik.

Satu kajian dijalankan dengan plasebo (masin), dan Tianeptine menunjukkan bahawa pada tekanan yang disebabkan tikus Tianeptine menunjukkan peningkatan berkenaan dengan kawasan-kawasan tertentu otak. Ini menunjukkan bahawa di bawah keadaan tekanan, Tianeptine mempunyai munasabah kualiti pertahanan neuro berbanding dengan yang Pharmacol Biochem Behav. 2012 Disember; 103 (2): 395-402.Tianeptine mengenakan neuro kesan perlindungan dalam tisu otak tikus terdedah kepada model tekanan kronik .

Tianeptine bukan sahaja mempunyai manfaat berguna berkenaan dengan membantu kemurungan merawat dan kebimbangan, yang pada masa ini dipercayai disebabkan oleh kesan yang jelas ke merangsang kedua-dua AMPA dan NMDA, tetapi dipercayai mempunyai memori sifat pelindung. Artikel ini meliputi kawasan yang luas mengenai cara nootropic ini adalah seperti yang berkesan sebagai SSRIs dalam hal untuk kemurungan, dan yang disebabkan oleh keupayaannya untuk menghalang kesan negatif daripada tekanan pada hippocampus pembelajaran dominan dan ingatan. Curr Neuropharmacol. 2008 Disember; 6 (4): 311a 321.Tianeptine: Satu antidepresan dengan Properties Memory-Protective .

 

TIANEPTINE DOS

Dos yang disyorkan Tianeptine kapsul biasanya 12-36 mg setiap hari, diambil sebagai dos individu 12mg, satu pada waktu pagi dan satu di sebelah petang dan terakhir dalam masa petang. Bahan ini dijual dalam bentuk kapsul, tablet dan serbuk.

ADAKAH TIANEPTINE KERJA?

Tianeptine mempunyai beberapa mekanisme yang berpotensi tindakan daripada tindakan ke atas reseptor serotonin serta mempunyai aktiviti neuro-perlindungan mungkin. Ia juga membantu dalam mengurangkan kesan negatif yang disebabkan oleh tekanan di kawasan otak yang digunakan untuk hafalan dan pembelajaran hartanah.

Masih terdapat banyak pemboleh ubah walaupun yang perlu melihat dengan meningkatkan kebolehan kognitif dan meningkatkan mood keseluruhan. Akibatnya, ia adalah amat sukar untuk menentukan bagaimana berkesan Tianeptine akan bagi orang tertentu. Ia semua bergantung kepada keperluan mereka sendiri dan pilihan keupayaan, mood, dan gaya hidup kognitif semasa.

Mymedabc.com