TIBOLONE

Mymedabc.com
Jenis ubat A hormon wanita buatan manusia
Digunakan untuk Gejala kekurangan estrogen
Untuk mengelakkan osteoporosis
Juga dipanggil Livial®
Terdapat sebagai Tablet

Tibolone berfungsi dengan meniru aktiviti hormon seks wanita, estrogen dan progesteron. Ia juga mempunyai beberapa kesan (androgen) hormon lelaki. Tibolone membantu untuk mengembalikan keseimbangan hormon wanita di kalangan wanita yang mempunyai kekurangan estrogen; ia membantu untuk mengurangkan gejala-gejala seperti rasa panas dan berpeluh malam. Anda hanya akan ditetapkan jika gejala-gejala ini serius mengganggu kehidupan harian anda.

Tibolone juga ditetapkan untuk membantu mencegah osteoporosis (kerapuhan tulang). Ia hanya sesuai untuk wanita yang telah menopaus, dan menyediakan terdapat sekurang-kurangnya 12 bulan sejak tempoh semula jadi yang terakhir. Kamu diwajibkan apabila lain, lebih banyak pilihan, rawatan tidak sesuai.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil tibolone ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda (atau ahli keluarga yang rapat) mempunyai kanser payudara.
 • Jika anda mempunyai kanser yang anda telah diberitahu adalah bergantung kepada hormon.
 • Jika anda mempunyai sebarang pendarahan faraj yang tidak dapat dijelaskan.
 • Jika anda mempunyai penyakit hati, atau jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara yang buah pinggang anda bekerja.
 • Jika anda tahu anda mempunyai tahap yang tinggi lemak (trigliserida atau kolesterol) dalam darah anda.
 • Jika anda pernah mempunyai darah beku di kaki atau paru-paru anda, atau jika anda mempunyai  thrombophlebitis (keradangan vena).
 • Jika anda mempunyai angina, atau jika anda mempunyai serangan jantung atau strok.
 • Jika ada kemungkinan yang anda mungkin hamil.
 • Jika anda mempunyai kencing manis.
 • Jika anda mempunyai migrain atau sakit kepala migrain seperti.
 • Jika anda mempunyai epilepsi.
 • Jika anda mempunyai batu karang.
 • Jika anda mempunyai keadaan darah yang diwarisi yang jarang berlaku, yang dipanggil porfiria.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda mula mengambil tablet, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai tibolone dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Ambil satu tablet 2.5 mg setiap hari. Anda boleh mengambil tibolone pada apa masa hari anda mencari yang paling mudah untuk diingati, tetapi cuba untuk mengambil dos anda pada masa yang sama hari, setiap hari. Anda boleh mengambil tablet sebelum atau selepas makan. Anda mungkin mendapati ia membantu untuk menelan tablet dengan minuman air.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat melainkan jika anda adalah lebih daripada 12 jam lewat. Jika anda lebih daripada 12 jam lewat, meninggalkan dos yang terlupa dan mengambil tablet anda yang seterusnya pada masa yang biasa. Jangan mengambil dua tablet bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Kajian telah menunjukkan bahawa tibolone dikaitkan dengan risiko kecil peningkatan kedua-dua strok dan kanser endometrium. Ia juga boleh dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara. Sebelum anda mengambil tibolone, doktor anda akan berbincang dengan anda manfaat rawatan berbanding risiko. Doktor anda akan terus mempertimbangkan manfaat dan risiko kerana anda menjalankan mengambil tablet. Ini adalah untuk memastikan bahawa rawatan itu masih sesuai untuk anda.
 • Walaupun tibolone biasanya sesuai untuk penggunaan jangka pendek, anda akan dijemput untuk pemeriksaan secara berkala semasa rawatan. Ingat menghadiri temu janji ini supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda.
 • Ia juga penting bahawa anda pergi untuk apa-apa pemeriksaan payudara biasa dan ujian smear pangkal rahim. Memeriksa payudara anda secara tetap untuk apa-apa perubahan kulit, dimpling dan ketulan. Jika anda mendapati apa-apa perubahan, bercakap dengan doktor anda secepat yang mungkin.
 • Jika anda dijadualkan untuk menjalani pembedahan, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang anda mengambil tibolone. rawatan anda mungkin perlu dihentikan untuk sementara waktu, terutamanya jika anda tidak dijangka menjadi mudah alih sepenuhnya masa. Ini adalah untuk mengurangkan risiko darah beku.
 • Jika anda mengambil tibolone untuk mencegah osteoporosis, terdapat beberapa langkah-langkah gaya hidup yang juga akan membantu melambatkan kehilangan tulang. Latihan merangsang sel-sel tulang-membuat, yang menguatkan tulang anda, jadi cuba untuk mengambil beberapa latihan berat-bearing tetap (seperti berjalan pantas, aerobik, menari, atau berjalan). Jika anda merokok, anda perlu cuba untuk berhenti. Juga, anda perlu cuba untuk mengurangkan pengambilan alkohol jika anda minum lebih daripada tiga unit alkohol setiap hari.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan tibolone. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common tibolone kesan sampingan (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 wanita) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Sakit di bahagian bawah abdomen, peningkatan berat badan, pertumbuhan rambut yang luar biasa, ketegangan payudara Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda
seriawan faraj (kemerahan dan gatal-gatal dalam faraj) Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat
pendarahan faraj dan mengesan Ini mungkin berlaku apabila anda mula-mula memulakan tibolone dan apa-apa yang perlu dibimbangkan. Jika ia berterusan untuk lebih daripada beberapa bulan, anda perlu memberitahu doktor anda mengenainya

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat daripada penglihatan dan capaian kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

TIBOLONE VIDEO

Mymedabc.com