TOBRAMYCIN

Mymedabc.com
Jenis ubat penyediaan mata antibakteria
Digunakan untuk jangkitan mata di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak
Juga dipanggil Tobravisc®
Tobradex® (mengandungi tobramycin dengan dexamethasone)
Terdapat sebagai Titis mata

titis mata Tobramycin yang ditetapkan untuk merawat jangkitan mata bakteria. Mereka bekerja dengan membantu untuk membunuh kuman (bakteria) yang menyebabkan jangkitan.

jangkitan mata adalah penyebab biasa konjunktivitis. Dalam konjunktivitis, mata anda menjadi radang, berasa kesat, dan mungkin air lebih daripada biasa. Putih mata anda mungkin kelihatan merah, dan kelopak mata anda boleh menjadi bengkak dan terperangkap bersama-sama dengan pelepasan apabila anda bangun pada waktu pagi. Satu mata mungkin dijangkiti untuk memulakan dengan, tetapi ia sering merebak ke kedua-dua mata. Walaupun konjunktivitis berjangkit boleh padamkan tanpa rawatan, untuk jangkitan yang lebih teruk atau jangkitan yang tidak jelas pada mereka sendiri, titisan antibiotik mata seperti tobramycin boleh membantu.

Tobramycin juga disediakan digabungkan dengan ubat yang dipanggil dexamethasone dalam titisan mata dipanggil Tobradex®. Ini jenama kombinasi membantu mencegah jangkitan dan mengurangkan keradangan selepas pembedahan mata katarak.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula menggunakan mata tobramycin jatuh ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada antibiotik, atau kepada mana-mana ubat titis mata.
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 1. Basuh tangan anda sebelum anda menggunakan turun.
 2. Keluarkan penutup dari botol.
 3. Dongakkan kepala ke belakang sedikit dan tarik penutup yang lebih rendah ke bawah mata anda untuk membentuk poket.
 4. Pegang botol terbalik berhampiran dengan mata anda. Cuba untuk tidak menyentuh mata anda seperti yang anda lakukan ini.
 5. Perlahan-lahan tekan pada asas botol untuk melepaskan setitik ke dalam mata anda. Hanya gunakan drop kedua jika penurunan pertama terlepas masuk ke mata anda.
 6. Tutup mata anda untuk satu atau dua minit, dan tekan perlahan-lahan di bahagian tepi hidung anda di mana sudut mata anda memenuhi hidung anda. Ini membantu untuk menghentikan penurunan dari penyaliran dari hotel ini dan dalam mata anda.
 7. Ulangi proses di dalam mata anda yang lain jika anda telah diberitahu untuk menggunakan titis dalam kedua-dua mata.
 8. Gantikan penutup.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai jatuh dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh apa-apa kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari menggunakannya.
 • Jika mata anda mempunyai pelepasan jelas atau ‘kerak’, ia boleh membantu jika anda mandi dengan air sejuk yang bersih sebelum menggunakan titik tobramycin.
 • Gunakan titik dua kali sehari – pada waktu pagi dan pada waktu petang. (Jika jangkitan anda amat teruk, doktor anda mungkin akan meminta anda untuk menggunakan titik empat kali pada hari pertama.) Cuba untuk tidak terlepas apa-apa dos, tetapi jika anda lupa untuk meletakkan titik dalam masa, melakukannya secepat awak ingat.
 • Anda perlu terus menggunakan titisan selama tujuh hari melainkan jika doktor anda memberitahu anda sebaliknya. Jika jangkitan anda adalah tidak lebih baik selepas waktu ini, membuat satu lagi janji untuk berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat.
 • Apabila anda mula meletakkan titik ke dalam mata anda, mereka boleh menyebabkan penglihatan kabur. Ini perlu cepat jelas, tetapi pastikan anda boleh melihat dengan jelas sebelum anda memandu atau menggunakan mesin atau alat.
 • Berhati-hati untuk mengelak jangkitan dari satu mata kepada yang lain, dan ahli-ahli keluarga anda. Membasuh tangan dengan kerap (terutamanya selepas menyentuh mata) dan tidak berkongsi tuala atau bantal akan membantu untuk mencegah jangkitan daripada merebak.
 • jangkitan mata yang boleh menyebabkan mata anda untuk menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari daripada biasa. Memakai cermin mata hitam boleh membantu untuk mengelakkan ini.
 • Jika anda menggunakan sebarang ubat mata yang lain, meninggalkan 5-10 minit antara memohon setiap penyediaan. Ini adalah untuk mengelakkan lebih cair pergi ke mata anda daripada ia boleh mengendalikan. Jika tidak jatuh akan melimpah dari mata anda dan tidak mempunyai kesan yang dimaksudkan.
 • Jika simptom anda menjadi lebih teruk walaupun menggunakan tobramycin, anda perlu menguruskan untuk berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat merta.Khususnya, berjumpa dengan doktor anda sekali lagi jika mata anda menjadi sakit, jika cahaya mulai sakit mata anda, atau jika penglihatan anda terjejas.
 • Jangan memakai kanta lekap sehingga gejala telah hilang sepenuhnya. Tunggu 24 jam selepas dos terakhir titis mata sebelum menggunakan kanta anda lagi.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan titisan mata tobramycin. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan air. Bercakap dengan doktor anda jika mana-mana yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common kesan sampingan titisan mata tobramycin (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
gatal-gatal mata, rasa tidak selesa, atau kemerahan Jika menyusahkan, bercakap dengan doktor anda .Mereka boleh menjadi tanda-tanda jangkitan; atau, ia mungkin menunjukkan bahawa anda mempunyai alahan kepada titik

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat titis mata, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.
 • Buang botol ubat titis mata selepas anda selesai kursus rawatan, walaupun terdapat sedikit cecair kiri. Jangan sekali-kali menyimpan botol dibuka mata jatuh untuk digunakan kemudian.

VIDEO TOBRAMYCIN

Mymedabc.com