TOLCAPONE

Mymedabc.com
Jenis ubat Satu ubat dopaminergic dipanggil catechol- O -methyltransferase perencat
Digunakan untuk penyakit Parkinson
Juga dipanggil Tasmar®
Terdapat sebagai Tablet

penyakit Parkinson memberi kesan kepada cara otak koordinat anda pergerakan otot anda.Beberapa sel dalam sebahagian kecil daripada otak anda dipanggil substantia nigra menjadi rosak dan mati. Sel-sel otak menghantar mesej ke bawah saraf pada saraf tunjang dengan menghasilkan bahan yang dipanggil dopamin, dan ia adalah mesej-mesej ini yang mengawal otot-otot badan.Kerana sel-sel di dalam otak rosak, jumlah dopamin yang dihasilkan dikurangkan. Gabungan pengurangan sel-sel dan tahap yang rendah dopamin di dalam sel-sel di bahagian otak, menyebabkan mesej saraf kepada otot untuk menjadi perlahan dan tidak normal. Ini menghasilkan gejala utama penyakit Parkinson, yang kekejangan, berjabat (gegaran), dan kelambatan pergerakan.

Anda sudah akan mengambil ubat yang dipanggil sama ada bersama beneldopa atau rakan careldopa. Ini mengandungi levodopa yang membantu melegakan gejala-gejala penyakit Parkinson. Levodopa ditukar menjadi dopamine dan ini meningkatkan tahap dopamin di dalam otak anda.

Tolcapone berfungsi dengan meningkatkan keberkesanan levodopa yang anda mengambil bersama beneldopa atau rakan careldopa. Ia ditetapkan untuk orang-orang yang mempunyai penyakit Parkinson untuk sementara dan yang gejala merosot antara dos ubat. Ia boleh disyorkan untuk anda jika lain, ubat-ubatan sama, tidak sesuai untuk anda. Ia akan ditetapkan untuk anda oleh doktor pakar.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil tolcapone ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah dengan cara buah pinggang anda bekerja, atau masalah dengan cara kerja hati anda.
 • Jika anda mempunyai pergerakan otot yang tidak terkawal dipanggil dyskinesia.
 • Jika anda telah diberitahu anda mempunyai tumor pada kelenjar adrenal anda, atau jika anda pernah mempunyai satu keadaan yang melibatkan otot-otot anda, yang dipanggil rhabdomyolysis, atau reaksi kepada ubat antipsikotik, yang dipanggil sindrom malignan neuroleptik, atau hiperthermia suhu badan yang sangat tinggi dipanggil . Ini semua adalah keadaan yang sangat jarang berlaku.
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ia adalah sangat penting bahawa doktor anda tahu jika anda baru-baru ini mengambil satu antidepresan dikenali sebagai perencat monoamine oxidase-(MAOI). Anda juga harus memberitahu doktor anda jika anda mengambil sebarang ubat-ubatan yang anda beli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek dan apa-apa maklumat doktor anda telah diberikan kepada anda. Ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai tolcapone, dan juga akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan sampingan yang anda boleh mengalami dari mengambilnya.
 • Ambil tablet tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Ia adalah biasa untuk mengambil satu tablet tiga kali sehari, walaupun dos boleh meningkat pada sesetengah orang kepada dua tablet tiga kali sehari. Mengambil dos pertama anda setiap hari pada masa yang sama seperti dos anda yang pertama bersama careldopa / co-beneldopa, dan kemudian meninggalkan enam jam sebelum anda mengambil dos seterusnya, dan lagi enam jam sebelum anda mengambil dos ketiga. Menelan tablet secara keseluruhan, tanpa melanggar, mengunyah atau menghancurkan mereka. Ini kerana tablet bersalut khas supaya anda tidak rasa ubat yang mempunyai rasa pahit.
 • Anda boleh mengambil tolcapone sama ada sebelum atau selepas makan.
 • Apabila anda mula-mula mengambil tolcapone, doktor anda mungkin perlu menyesuaikan dos ubat-ubatan anda yang lain. Ini adalah untuk membantu mengurangkan sebarang kesan sampingan yang disebabkan oleh tablet ini meningkatkan keberkesanan dos biasa anda levodopa.
 • Jika anda terlupa untuk mengambil tablet pada masa yang biasa, mengambil ia sebaik sahaja anda ingat. Cuba untuk mengambil nombor yang betul bagi dos setiap hari dan jangan lupa untuk meninggalkan enam jam antara setiap dos. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Ia adalah penting bahawa anda temu janji biasa anda dengan doktor dan klinik anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda. Tolcapone kadang-kadang boleh menyebabkan masalah hati, jadi anda perlu menjalani ujian darah yang kerap untuk memastikan tablet tidak menyebabkan apa-apa masalah kepada cara kerja hati anda.
 • Tolcapone boleh menyebabkan air kencing anda untuk menjadi lebih berwarna kuning. Ini adalah tidak berbahaya dan apa-apa yang perlu dibimbangkan. Namun, jika air kencing menjadi gelap dalam warna, dan anda juga mempunyai gejala-gejala lain, sila maklumkan kepada doktor anda tentang perkara ini.
 • Menjadi seaktif yang boleh dan kerap bersenam sebanyak yang anda dapat. Anda boleh berjalan lebih perlahan daripada sebelum ini, tetapi berjalan kaki setiap hari adalah latihan yang baik dan boleh membantu untuk melonggarkan otot tegang.
 • Jika anda adalah seorang pemandu yang anda perlu memberitahu DVLA dan syarikat insurans anda jika anda mempunyai penyakit Parkinson.
 • Terus mengambil pil sehingga doktor anda memberitahu anda sebaliknya. Berhenti tiba-tiba boleh menyebabkan masalah dan doktor anda akan mahu anda untuk mengurangkan dos secara beransur-ansur jika anda perlu berhenti rawatan.
 • Kadang-kadang mereka yang mengambil ubat-ubatan untuk penyakit Parkinson boleh berasa sangat mengantuk di siang hari. Sesetengah orang telah pun tertidur tiba-tiba tanpa sebarang amaran letih. Jika ini berlaku kepada anda, jangan memandu atau menggunakan alat atau mesin, dan berbincang dengan doktor anda pada temujanji anda yang seterusnya.
 • Sesetengah orang mengambil ubat-ubatan untuk penyakit Parkinson boleh mengalami masalah dengan jenis impulsif tingkah laku. Jika anda mendapati apa-apa perubahan dalam tingkah laku anda, seperti keinginan yang meningkat untuk berjudi, pesta minum-minum makan, atau berbelanja berlebihan, atau nafsu seks meningkat, anda perlu memberitahu doktor anda secepat mungkin.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi orang-orang yang paling biasa dikaitkan dengan tolcapone. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika ada meneruskan atau menjadi menyusahkan.

Sangat tolcapone biasa kesan sampingan (ini memberi kesan kepada lebih daripada 1 dalam 10 orang)
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa sakit, kurang selera makan Berpegang kepada makanan sederhana – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Cirit-birit Ini boleh bermula beberapa bulan selepas memulakan tablet. Minum banyak air dan memberitahu doktor anda jika ini berterusan
Rasa letih atau mengantuk Berbincang dengan doktor anda, terutamanya jika anda mendapati diri anda tidur di siang hari tanpa rasa letih terlebih dahulu
rasa pening Bangun atau bergerak lebih perlahan harus membantu. Jika anda mula berasa pening, baring supaya anda tidak pengsan, kemudian duduk untuk beberapa ketika sebelum anda berdiri
Sakit kepala Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
pergerakan badan yang tidak terkawal atau luar biasa, rasa keliru, melihat atau mendengar perkara-perkara yang tidak sebenar, tidur kesukaran Beritahu doktor anda jika anda mengalami mana-mana

Tolcapone boleh menyebabkan masalah hati. Anda perlu memberitahu doktor anda dengan segera jika anda kehilangan selera makan, rasa sakit atau mempunyai sakit di perut (abdomen), membangunkan air kencing berwarna gelap atau kulit gatal, atau jika anda merasa umumnya letih atau tidak sihat.

Jika anda mengalami gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh tablet, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

TOLCAPONE VIDEO

Mymedabc.com