TOLMETIN

Mymedabc.com

APA TOLMETIN?

Tolmetin adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Ia berfungsi dengan mengurangkan hormon yang menyebabkan keradangan dan kesakitan dalam badan.

Tolmetin digunakan untuk merawat kesakitan, keradangan, dan ketegangan yang disebabkan oleh arthritis.

Tolmetin juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Ubat ini boleh meningkatkan risiko jantung atau peredaran masalah yang mengancam nyawa, termasuk serangan jantung atau strok. Risiko ini akan meningkatkan lama anda menggunakan tolmetin. Jangan gunakan ubat ini sebelum atau selepas menjalani pembedahan pintasan jantung (juga dipanggil koronari arteri bypass rasuah, atau bypass).

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda jantung dan peredaran darah masalah, seperti sakit dada, lemah, sesak nafas, pertuturan tidak jelas, atau masalah pandangan dan imbangan.

Ubat ini juga boleh meningkatkan risiko kesan serius ke atas perut atau usus, termasuk pendarahan atau penembusan (pembentukan lubang a). Keadaan ini boleh membawa maut.Kesan-kesan gastrousus boleh berlaku tanpa amaran pada bila-bila masa semasa anda mengambil tolmetin. Orang dewasa mungkin mempunyai risiko yang lebih besar daripada kesan-kesan sampingan yang serius gastrousus.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai gejala pendarahan dalam perut atau usus anda.Ini termasuk najis hitam, berdarah, atau tinggal di sini, atau batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi.

Jangan gunakan sebarang lain sejuk over-the-counter, alergi, atau ubat sakit tanpa terlebih dahulu meminta doktor atau ahli farmasi anda. Banyak ubat-ubatan boleh didapati di kaunter mengandungi aspirin atau ubat-ubatan lain yang serupa dengan tolmetin (seperti ibuprofen, ketoprofen, atau naproxen). Jika anda mengambil produk tertentu bersama-sama anda secara tidak sengaja boleh mengambil terlalu banyak jenis ubat. Baca label ubat-ubatan lain yang anda gunakan untuk melihat jika ia mengandungi aspirin, ibuprofen, ketoprofen, atau naproxen.

Jangan minum alkohol semasa mengambil tolmetin. Alkohol boleh meningkatkan risiko pendarahan perut yang disebabkan oleh tolmetin.

Mengambil NSAID yang boleh meningkatkan risiko jantung atau peredaran masalah yang mengancam nyawa, termasuk serangan jantung atau strok. Risiko ini akan meningkatkan lama anda menggunakan NSAID yang. Jangan gunakan ubat ini sebelum atau selepas menjalani pembedahan pintasan jantung (juga dipanggil koronari arteri bypass rasuah, atau bypass).

NSAID juga boleh meningkatkan risiko kesan serius ke atas perut atau usus, termasuk pendarahan atau penembusan (pembentukan lubang a). Keadaan ini boleh membawa maut. Kesan-kesan gastrousus boleh berlaku tanpa amaran pada bila-bila masa semasa anda mengambil NSAID yang.Orang dewasa mungkin mempunyai risiko yang lebih besar daripada kesan-kesan sampingan yang serius gastrousus.

Jangan gunakan ubat ini jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada tolmetin, aspirin atau NSAID lain.

Jika anda mempunyai apa-apa syarat lain, anda mungkin perlu pelarasan dos atau ujian khas untuk selamat mengambil tolmetin:

 • sejarah serangan jantung, strok, atau darah beku;
 • penyakit jantung, kegagalan jantung kongestif, tekanan darah tinggi;
 • sejarah ulser perut atau pendarahan;
 • hati atau penyakit buah pinggang;
 • asma;
 • polip di hidung;
 • pendarahan atau pembekuan darah gangguan; atau
 • jika anda merokok.

Kategori kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada tolmetin berbahaya kepada bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan. Mengambil tolmetin semasa 3 bulan terakhir kehamilan boleh menyebabkan kecacatan kelahiran. Jangan mengambil tolmetin semasa hamil melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

Tolmetin boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 2 tahun tanpa nasihat doktor.

KESAN-KESAN SAMPINGAN TOLMETIN

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan tolmetin dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius:

 • sakit dada, lemah, sesak nafas, pertuturan tidak jelas, masalah pandangan dan imbangan;
 • hitam, berdarah, atau najis tinggal di sini;
 • batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi;
 • bengkak atau berat badan yang cepat;
 • kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali;
 • loya, sakit perut, demam, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kekuningan kulit atau mata);
 • demam, sakit tekak, dan sakit kepala dengan melepuh yang teruk, mengelupas, dan ruam kulit merah;
 • lebam, kesemutan teruk, kebas, sakit, lemah otot; atau
 • demam, sakit kepala, kekejangan leher, menggigil, peningkatan kepekaan terhadap cahaya, tompok ungu pada kulit, dan / atau penyitaan (sawan).

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • sakit perut, pedih ulu hati yang lembut, cirit-birit, sembelit;
 • kembung, gas;
 • pening, sakit kepala, gemuruh;
 • gatal-gatal kulit atau ruam;
 • penglihatan kabur; atau
 • nada dalam telinga anda.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI TOLMETIN

Jangan gunakan sebarang lain sejuk over-the-counter, alergi, atau ubat sakit tanpa terlebih dahulu meminta doktor atau ahli farmasi anda. Banyak ubat-ubatan boleh didapati di kaunter mengandungi aspirin atau ubat-ubatan lain yang serupa dengan tolmetin (seperti ibuprofen, ketoprofen, atau naproxen). Jika anda mengambil produk tertentu bersama-sama anda secara tidak sengaja boleh mengambil terlalu banyak jenis ubat. Baca label ubat-ubatan lain yang anda gunakan untuk melihat jika ia mengandungi aspirin, ibuprofen, ketoprofen, atau naproxen.

Jangan minum alkohol semasa mengambil tolmetin. Alkohol boleh meningkatkan risiko pendarahan perut yang disebabkan oleh tolmetin.

Elakkan pendedahan kepada cahaya matahari atau sinar UV tiruan (sunlamps atau katil penyamakan). Tolmetin boleh menjadikan kulit anda lebih sensitif kepada cahaya matahari dan selaran matahari boleh menyebabkan. Gunakan pelindung matahari (minimum SPF 15) dan memakai pakaian perlindungan jika anda mesti berada di luar di bawah matahari.

Beritahu doktor anda jika anda mengambil antidepresan seperti citalopram (Celexa), duloxetine (Cymbalta), Escitalopram (Lexapro), fluoxetine (Prozac, Sarafem, Symbyax), fluvoxamine (Luvox), paroxetine (Paxil), sertraline (Zoloft), atau venlafaxine (Effexor). Mengambil mana-mana ubat-ubatan ini dengan tolmetin boleh menyebabkan anda meremukkan atau berdarah dengan mudah.

Sebelum mengambil tolmetin, beritahu doktor anda jika anda menggunakan mana-mana ubat yang berikut:

 • litium (Eskalith, Lithobid);
 • diuretik (pil air) seperti furosemide (Lasix).
 • methotrexate (Rheumatrex, Trexall);
 • steroid (prednisone dan lain-lain);
 • pencair darah seperti warfarin (Coumadin);
 • perencat ACE seperti Benazepril (lotensin), captopril (Capoten), fosinopril (Monopril), enalapril (Vasotec), lisinopril (Prinivil, Zestril), moexipril (Univasc), perindopril (Aceon), quinapril (Accupril), ramipril (Altace ), atau trandolapril (Mavik); atau.
 • aspirin atau NSAID lain (bukan steroid ubat anti-radang) seperti ibuprofen (Motrin, Advil), naproxen (Aleve, Naprosyn), diclofenac (Cataflam, Voltaren), etodolac (Lodine), indomethacin (indocin), ketoprofen (Orudis) , dan lain lain;

Senarai ini tidak lengkap dan mungkin ada ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan tolmetin. Beritahu doktor mengenai semua preskripsi dan ubat over-the-counter yang anda gunakan. Ini termasuk vitamin, mineral, produk herba dan ubat yang ditetapkan oleh doktor lain.Jangan mula menggunakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

TOLMETIN DOS

Ambil ubat ini betul-betul seperti yang telah ditetapkan untuk anda. Jangan mengambil ubat dalam jumlah yang lebih besar, atau mengambil ia untuk lebih lama daripada yang disyorkan oleh doktor anda. Ikut arahan pada label preskripsi anda.

Ambil ubat ini dengan segelas penuh air.

Ia adalah yang terbaik untuk mengambil tolmetin semasa perut kosong. Walau bagaimanapun, jika tolmetin gangguan perut anda, anda boleh mengambil dengan makanan, susu, atau anti-asid (tetapi tidak natrium bikarbonat atau baking soda).

Jika anda mengambil tolmetin untuk tempoh masa yang panjang, doktor anda mungkin ingin memeriksa anda secara tetap untuk memastikan ubat ini tidak menyebabkan kesan berbahaya.Jangan terlepas sebarang lawatan berjadual dengan doktor anda.

Anda mungkin perlu mengambil tolmetin selama beberapa hari sebelum anda perasan peningkatan dalam gejala anda.

Simpan tolmetin pada suhu bilik jauh dari kelembapan, haba, dan cahaya.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda berfikir anda telah menggunakan terlalu banyak ubat ini. Gejala dos berlebihan mungkin termasuk rasa loya, muntah-muntah, sakit perut, mengantuk, najis hitam atau berdarah, batuk darah, pernafasan cetek, dan pengsan.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan ambil ubat pada masa yang dijadualkan secara tetap akan datang.Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO TOLMETIN

Mymedabc.com