TOLNAFTATE

Mymedabc.com

APA TOLNAFTATE TOPIKAL?

topikal Tolnaftate adalah ubat anti-kulat. topikal Tolnaftate menghalang kulat daripada tumbuh pada kulit.

topikal Tolnaftate digunakan untuk merawat jangkitan kulit seperti penyakit kaki makan air, jock gatal, dan jangkitan kurap. Tolnaftate juga digunakan, bersama-sama dengan antifungals lain, untuk merawat jangkitan kuku, kulit kepala, tapak tangan dan tapak kaki. Serbuk dan serbuk aerosol boleh digunakan untuk mengelakkan kaki makan air.

Tolnaftate topikal juga boleh digunakan untuk tujuan selain daripada yang disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Gunakan ubat ini untuk jumlah penuh masa yang ditetapkan oleh doktor anda atau seperti yang disyorkan dalam pakej walaupun anda mula berasa lebih baik. Simptom anda mungkin hilang sebelum jangkitan benar-benar sembuh.

Jangan gunakan pembalut atau kuah yang tidak membenarkan udara untuk mengedarkan ke kawasan terjejas (kuah occlusive) melainkan jika selainnya diarahkan oleh doktor anda. Pakai pakaian yang longgar (sebaik-baiknya kapas).

Elakkan ubat ini pada mata, hidung, atau mulut.

Jangan gunakan tolnaftate topikal jika anda mempunyai reaksi alahan kepada ia pada masa lalu.

Ia adalah tidak diketahui sama ada tolnaftate topikal akan membahayakan bayi dalam kandungan.Jangan gunakan tolnaftate topikal tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda jika anda hamil.

Ia adalah tidak diketahui sama ada tolnaftate topikal melalui susu ibu. Jangan gunakan tolnaftate topikal tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda jika anda menyusukan bayi.

TOLNAFTATE KESAN SAMPINGAN TOPIKAL

Kesan sampingan yang serius penggunaan topikal tolnaftate dijangka tidak akan berlaku. Berhenti menggunakan tolnaftate topikal dan berjumpa dengan doktor anda jika anda mengalami melepuh luar biasa atau teruk, gatal-gatal, kemerahan, mengelupas, kekeringan, atau kerengsaan pada kulit.

Kesan-kesan sampingan selain daripada yang disenaraikan di sini juga boleh berlaku. Berbincang dengan doktor anda mengenai sebarang kesan sampingan yang kelihatan luar biasa atau yang amat mengganggu. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

TOLNAFTATE TOPIKAL INTERAKSI

Elakkan memakai ketat-pemasangan, pakaian sintetik yang tidak membenarkan peredaran udara.Pakai pakaian yang longgar yang diperbuat daripada kapas dan serat semula jadi yang lain sehingga jangkitan itu sembuh.

ubat-ubatan kulit yang lain boleh menjejaskan penyerapan atau keberkesanan tolnaftate topikal.Elakkan daripada menggunakan topicals lain pada masa yang sama kecuali di bawah arahan doktor.

TOLNAFTATE TOPIKAL DOS

Gunakan tolnaftate topikal seperti yang diarahkan oleh doktor anda atau ikut arahan yang mengiringi pakej. Jika anda tidak faham arahan ini, tanya ahli farmasi, jururawat, atau doktor untuk menjelaskan kepada anda.

Basuh tangan anda sebelum dan selepas menggunakan ubat ini.

Bersih dan kering kawasan yang terjejas. Sapukan gel, krim, losyen, semburan, atau serbuk dua kali sehari seperti yang diarahkan untuk 2 hingga 6 minggu.

Gunakan ubat ini untuk jumlah penuh masa yang ditetapkan oleh doktor anda atau seperti yang disyorkan dalam pakej walaupun anda mula berasa lebih baik. Simptom anda mungkin hilang sebelum jangkitan benar-benar sembuh.

Jika jangkitan tidak jelas sehingga dalam tempoh 10 hari atau jika ternyata menjadi lebih buruk, berjumpa dengan doktor anda.

Jangan gunakan pembalut atau kuah yang tidak membenarkan peredaran udara di kawasan yang terjejas (kuah occlusive) melainkan jika selainnya diarahkan oleh doktor anda. Satu cahaya kapas kasa dressing boleh digunakan untuk melindungi pakaian.

Elakkan ubat ini pada mata, hidung, atau mulut.

Store tolnaftate topikal pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dos berlebihan tolnaftate topikal tidak mungkin berlaku. Jika anda melakukan mengesyaki bahawa dos yang lebih besar daripada biasa telah digunakan atau yang topikal tolnaftate telah ditelan, menghubungi bilik kecemasan atau pusat kawalan racun.

Memohon dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan secara tetap seterusnya, abaikan dos yang anda terlepas dan memohon hanya amaun yang tetap tolnaftate topikal. Jangan gunakan dos berganda kecuali diarahkan oleh doktor anda.

VIDEO TOLNAFTATE

Mymedabc.com