TRAMADOL

Mymedabc.com
Jenis ubat ubat penahan sakit opioid kuat
Digunakan untuk melegakan kesakitan di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak lebih daripada 12 tahun
Juga dipanggil Nama-nama jenama termasuk: Mabron®; Marol®; Maxitram®; Tilodol®;Tradorec®; Tramquel®; Tramulief®; Zamadol®; Zeridame®; Zydol®;Tramacet® (mengandungi tramadol dan paracetamol)
Terdapat sebagai Kapsul, tablet larut, tablet orodispersible (larut dalam mulut), tablet diubahsuai keluaran dan kapsul, dan suntikan

opioid kuat (kadang-kadang dipanggil opiates) adalah ubat yang digunakan untuk merawat kesakitan yang teruk. Tramadol adalah sejenis opioid kuat. Ia berfungsi pada sistem saraf dan otak untuk mengurangkan jalan anda merasa sakit.

Terdapat banyak bentuk yang berbeza, kekuatan dan jenama tramadol. Beberapa bentuk dan jenama tramadol mula bekerja dengan cepat untuk melegakan kesakitan. Lain melepaskan tramadol yang terkandung di dalamnya lebih perlahan selama beberapa jam untuk menyediakan kawalan kesakitan yang tetap dan lebih-lebih – ini dipanggil ‘diubah suai-release’ dan selalunya mempunyai ‘XL’, ‘SR’ atau ’24’ selepas nama jenama mereka.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil tramadol, adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai hati atau buah pinggang.
 • Jika anda mempunyai masalah prostat atau apa-apa kesukaran membuang air kecil.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah pernafasan, seperti asma atau penyakit paru-paru obstruktif (COPD).
 • Jika anda telah diberitahu anda mempunyai tekanan darah rendah.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan tiroid atau kelenjar adrenal.
 • Jika anda mempunyai epilepsi.
 • Jika anda mempunyai masalah dengan salur hempedu anda.
 • Jika anda telah sembelit lebih daripada seminggu atau mempunyai masalah radang usus.
 • Jika anda mempunyai keadaan yang menyebabkan kelemahan otot, yang dipanggil myasthenia gravis .
 • Jika anda baru-baru ini mengalami kecederaan kepala yang teruk.
 • Jika anda pernah bergantung kepada dadah atau alkohol.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai jenama tertentu tramadol anda telah ditetapkan, dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Mengambil tramadol tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Bergantung kepada sebab anda mengambilnya, doktor anda mungkin menasihatkan anda mengambil dos biasa atau hanya apabila anda memerlukannya untuk melegakan kesakitan. Pastikan anda tahu mana yang sesuai untuk anda.
 • Jika anda telah ditetapkan cepat bertindak tablet atau kapsul, anda akan diminta untuk mengambil dos yang setiap 4-6 jam. Jika anda telah diberikan tablet diubah suai pelepasan atau kapsul, anda akan diminta untuk mengambil sama ada dua dos sehari (diambil 12 jam) atau hanya satu dos harian (pada masa yang sama setiap hari). dos anda akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda, tetapi jika anda masih tidak pasti mengenai apa yang perlu dilakukan, tanya ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut. Jangan mengambil lebih daripada sejumlah 400 mg tramadol dalam mana-mana tempoh 24 jam.
 • Jika anda telah diberikan tablet diubahsuai keluaran atau kapsul, adalah penting bahawa anda tidak memecahkan tablet atau mengunyah kandungan kapsul, jika tidak, mereka boleh melepaskan ubat yang terlalu cepat dan menyebabkan kesan sampingan. Menelan tablet / kapsul keseluruhan dengan minuman air, melainkan jika label mengatakan anda boleh berbuat sebaliknya.
 • Anda boleh mengambil tramadol sebelum atau selepas makan.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, menyemak maklumat manufactuer itu risalah nasihat mengenai apa yang perlu dilakukan. Bergantung kepada apabila dos seterusnya adalah kerana, anda sama ada akan disyorkan untuk mengambil dos yang apabila anda ingat atau menunggu untuk dos seterusnya. Jangan sekali-kali mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Tanya doktor anda untuk mendapatkan nasihat sebelum minum alkohol semasa anda berada di ubat ini. Doktor anda mungkin mengesyorkan anda tidak minum alkohol semasa anda berada di tramadol kerana ia meningkatkan kemungkinan kesan sampingan seperti rasa pening dan mengantuk.
 • Oleh kerana terdapat beberapa jenama yang berbeza dan kekuatan tramadol, setiap kali anda mengumpul preskripsi, periksa untuk memastikan ia mengandungi apa yang anda menjangkakan. Tanya ahli farmasi anda untuk memeriksa untuk anda jika anda tidak pasti apa-apa.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang anda mengambil tramadol sebagai ubat penahan sakit.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa ia adalah sesuai bagi anda untuk mengambil dengan tramadol. Banyak ubat-ubatan lain mempunyai kesan sampingan yang serupa dengan tramadol, dan membawa mereka bersama-sama akan meningkatkan risiko kesan yang tidak diingini.
 • Jangan mengambil tramadol untuk lebih lama daripada apa yang anda telah dinasihatkan oleh doktor anda. Ini kerana berulang kali menggunakan tramadol boleh membawa kepada badan anda menjadi bergantung kepadanya. Apabila anda kemudian berhenti mengambilnya, ia akan menyebabkan gejala seperti keresahan dan cepat marah. Jika anda bimbang tentang perkara ini, berbincang dengan doktor atau ahli farmasi.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan tramadol. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

tramadol biasa kesan sampingan – ini memberi kesan kepada kira-kira 1 dalam 10 orang yang mengambil ubat ini
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Feelind pening, letih atau mengantuk Jika ini berlaku, jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin. Jangan minum alkohol
Rasa atau sakit Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
sembelit Makan makanan yang seimbang dan minum air yang banyak setiap hari. Jika ini terus menjadi masalah, bercakap dengan doktor anda
Mulut kering Cuba gula-gula getah tanpa gula atau menghisap gula-gula gula-percuma
Kesan sampingan yang kurang biasa termasuk: sakit kepala, cirit-birit, ruam gatal, dan berpeluh Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO TRAMADOL

Mymedabc.com