TRAVOPROST

Mymedabc.com
Jenis ubat prostaglandin analog
Digunakan untuk Untuk mengurangkan tekanan yang dibangkitkan dalam mata anda
Juga dipanggil Travatan®; DuoTrav® (jenama kombinasi Travoprost dengan timolol)
Terdapat sebagai Titis mata

Peningkatan tekanan dalam mata anda boleh menyebabkan kerosakan pada saraf optik di belakang mata anda. Apabila ini berlaku ia dipanggil glaukoma. Glaukoma boleh membawa kepada kehilangan penglihatan jika tidak dirawat. Jika anda mempunyai tekanan yang meningkat dalam mata anda, tetapi tanpa apa-apa kerosakan kepada saraf optik, ini dipanggil tekanan darah tinggi okular. Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi okular mempunyai peningkatan risiko kemudian membangunkan glaukoma. Rawatan dengan titisan Travoprost mata membantu untuk mengurangkan tekanan mata pada orang dengan hipertensi okular, dan untuk mencegah kerosakan mata tambahan lain pula pada orang dengan sudut terbuka glaukoma.

Travoprost ubat titis mata kerja dengan meningkatkan pengaliran cecair dari dalam mata anda. Ini membantu untuk mengurangkan tekanan dalam mata anda.

Kadang-kadang, lebih daripada satu jenis titisan mata yang diperlukan untuk mengekalkan tekanan dalam rendah mata. Jika ini adalah kes untuk anda, anda mungkin akan diminta untuk menggunakan dua titis mata yang berbeza, atau anda boleh diberikan titik yang menggabungkan lebih daripada satu jenis. Travoprost boleh didapati sebagai drop kombinasi mata dengan ubat lain yang mengurangkan tekanan mata, yang dipanggil timolol (a beta-blocker), dalam jenama yang dipanggil DuoTrav®.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula menggunakan Travoprost ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda telah menjalani pembedahan pada mata anda untuk menggantikan atau mengeluarkan kanta (seperti penyingkiran katarak).
 • Jika anda mempunyai masalah pernafasan seperti asma atau COPD.
 • Jika anda mempunyai masalah pada masa lalu dengan jangkitan virus pada mata anda.
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan yang lain atau ubat titis mata. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 1. Basuh tangan dengan betul sebelum anda menggunakan turun.
 2. Alihkan penutupnya.
 3. Dongakkan kepala ke belakang sedikit dan tarik penutup yang lebih rendah ke bawah mata anda untuk membentuk poket.
 4. Pegang botol terbalik berhampiran dengan mata anda. Cuba untuk tidak menyentuh mata anda seperti yang anda lakukan ini.
 5. Memohon tekanan yang cukup untuk botol untuk melepaskan setitik ke dalam mata anda.Jangan gunakan lebih daripada satu drop – menggunakan beberapa titik tidak bertambah baik glaukoma anda tetapi akan meningkatkan risiko kesan sampingan.
 6. Tutup mata anda untuk satu atau dua minit, dan tekan perlahan-lahan di bahagian tepi hidung anda di mana sudut mata anda memenuhi hidung anda. Ini membantu untuk menghentikan penurunan dari penyaliran dari hotel ini dan dalam mata anda.
 7. Ulangi proses di dalam mata anda yang lain jika anda telah diberitahu untuk menggunakan titis dalam kedua-dua mata.
 8. Gantikan penutup.
 • Sebelum anda mula menggunakan ubat titis mata, membaca dicetak risalah maklumat pengeluar dari pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai titisan mata dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang anda boleh mengalami dari menggunakannya.
 • Gunakan satu penurunan dalam mata (atau mata) terjejas sekali sehari. Doktor anda mungkin mengesyorkan anda menggunakan titik pada waktu petang.
 • Jangan lupa untuk menggunakan titisan setiap hari. Jika anda lupa, jangan dua kali ganda pada hari berikutnya untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Jika mana-mana penyelesaian drop mata berjalan di atas ke muka anda, lap ia jauh dengan seberapa segera yang anda boleh dengan tisu yang bersih atau sapu tangan.
 • Menjaga untuk tidak menyentuh hujung penitis dengan mata anda, jari, atau mana-mana permukaan yang lain. Ini adalah untuk mengelakkan titisan daripada menjadi tercemar.
 • Jika anda menggunakan sebarang ubat mata yang lain, meninggalkan 5-10 minit antara memohon setiap satu. Ini adalah untuk mengelakkan lebih cair pergi ke mata anda daripada ia boleh mengendalikan. Jika tidak jatuh akan melimpah dari mata anda dan tidak mempunyai kesan yang dimaksudkan.
 • Ketika pertama kali dimasukkan ke dalam, ubat titis mata boleh membuat air mata anda dan kadang-kadang boleh menyebabkan penglihatan kabur. Jika ini berlaku, ia perlu cepat jelas.Pastikan anda boleh melihat dengan jelas sekali lagi sebelum anda memandu, atau menggunakan alat-alat atau mesin.
 • Temu janji biasa anda dengan klinik doktor dan mata anda supaya kemajuan anda boleh disemak.
 • Jangan memakai kanta sentuh lembut melainkan jika doktor anda menasihatkan anda sebaliknya. Ini kerana botol ubat titis mata mengandungi bahan pengawet yang kadang-kadang boleh memberi kesan kepada kanta sentuh lembut.

Bersama-sama dengan kesan bergunanya, ubat titis mata boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi orang-orang yang paling biasa dikaitkan dengan Travoprost. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan air. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut jika mana-mana yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Travoprost Common mata drop kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Kemerahan pada mata, kerengsaan mata anda Berbincang dengan doktor anda jika anda bimbang
Perubahan warna iris mata anda, lebih panjang atau bulu mata tebal, kulit gelap pada kelopak mata anda Bincangkan dengan doktor anda.Perubahan yang berlaku dari masa ke masa dan boleh kekal
Sensitif kepada cahaya Memakai cermin mata hitam boleh membantu
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai

Botol ubat titis mata mengandungi bahan pengawet yang sesetengah orang boleh membangunkan reaksi alahan kepada. Jika mata anda menjadi merah atau radang selepas menggunakan titik, hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.
 • titis mata boleh digunakan untuk empat minggu sekali botol telah dibuka. Walaupun masih terdapat beberapa penyelesaian baki selepas waktu ini, buangkan sahaja dan menggunakan botol baru. Ini akan membantu untuk mengelakkan risiko jangkitan mata.

TRAVOPROST VIDEO

Mymedabc.com