TRIAMCINOLON

Mymedabc.com

MENGAPA TRIAMCINOLON DITETAPKAN?

Triamcinolone digunakan untuk merawat gatal-gatal, kemerahan, kekeringan, pengupingan, bersisik, keradangan, dan ketidakselesaan pelbagai keadaan kulit. Ia juga digunakan untuk melegakan ketidakselesaan sakit mulut.

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

BAGAIMANAKAH TRIAMCINOLON DIGUNAKAN?

Triamcinolone datang dalam salap, krim, losyen, cecair, dan aerosol (semburan) dalam pelbagai kekuatan untuk digunakan pada kulit dan sebagai pes untuk digunakan dalam mulut. Ia biasanya digunakan 2-4 kali sehari. Untuk sakit mulut, ia digunakan sebelum tidur dan, jika perlu, dua atau tiga kali sehari, sebaik-baiknya selepas makan. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Gunakan triamcinolone betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan gunakan lebih atau kurang dari itu atau menggunakannya lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan memohon kepada kawasan-kawasan lain badan anda atau balut atau membalut kawasan yang dirawat kecuali diarahkan berbuat demikian oleh doktor anda.

Basuh atau berjemur di bawah kawasan yang terjejas dengan teliti sebelum memohon ubat, melainkan jika ia merengsa kulit anda. Sapukan salap, krim, cecair, atau losyen dengan berhati-hati dalam filem nipis dan sapukan dalam perlahan-lahan.

Untuk menggunakan losyen atau cecair pada kulit kepala anda, bahagian rambut anda, memohon jumlah yang kecil ubat di kawasan yang terjejas, dan sapukan dalam perlahan-lahan. Melindungi kawasan itu daripada membasuh dan menggosok sehingga losyen atau mengeringkan cecair. Anda boleh mencuci rambut anda seperti biasa tetapi tidak benar selepas menggunakan ubat ini.

Untuk memohon aerosol, goncang dan semburan pada kawasan yang terjejas memegang bekas kira-kira 3 hingga 6 inci jauh. Spray selama 2 saat untuk meliputi kawasan seluas tangan anda.Pastikan anda tidak menyedut wap. Jika anda sedang menyembur berhampiran muka anda, tutup mata anda.

Untuk memohon pes, tekan sedikit pada sakit mulut tanpa menggosok sehingga filem nipis berkembang. Anda mungkin perlu menggunakan lebih paste jika sakit mulut besar. Jika sakit mulut tidak mula sembuh dalam masa 7 hari, hubungi doktor anda.

Elakkan penggunaan yang berpanjangan di muka, di kawasan kemaluan atau rektum, dan di lipatan kulit dan ketiak kecuali diarahkan berbuat demikian oleh doktor anda.

Jika anda menggunakan triamcinolone di muka anda, pastikan ia daripada mata anda.

Jangan memohon kosmetik atau persiapan kulit yang lain di kawasan yang dirawat tanpa berbincang dengan doktor anda.

Jika anda menggunakan triamcinolone di kawasan lampin kanak-kanak, tidak menggunakan lampin ketat atau seluar plastik. penggunaan sedemikian boleh meningkatkan kesan sampingan.

JIKA DOKTOR ANDA MEMBERITAHU ANDA UNTUK MEMBALUT ATAU MEMBALUT KAWASAN YANG DIRAWAT, IKUT ARAHAN INI:

 1. Rendam kawasan di dalam air atau basuh dengan baik.
 2. Walaupun kulit lembab, perlahan-lahan gosokkan ubat ke dalam kawasan yang terjejas.
 3. Tutup bahagian yang dengan bungkus plastik (seperti Saran Balut atau Handi-Wrap). plastik boleh diadakan di tempat dengan kain kasa atau pembalut elastik atau pita pelekat pada kulit normal di sebelah bahagian yang dirawat. (Daripada menggunakan bungkus plastik, sarung tangan plastik boleh digunakan untuk tangan, beg plastik untuk kaki, atau topi mandi untuk kulit kepala.)
 4. Dengan berhati-hati mengelak tepi plastik untuk memastikan balut berpegang teguh rapat dengan kulit. Jika kawasan yang terjejas adalah lembap, anda boleh meninggalkan tepi plastik balut sebahagiannya tidak berturap atau tusukan bungkus untuk membenarkan kelembapan berlebihan untuk melarikan diri.
 5. Tinggalkan bungkus plastik di tempat selagi seperti yang diarahkan oleh doktor anda. balutan biasanya plastik ditinggalkan di tempat tidak lebih daripada 12 jam setiap hari.
 6. Membersihkan kulit dan boleh digunakan semula ubat setiap kali pembalut plastik baru digunakan. Jangan menghentikan rawatan tiba-tiba tanpa berbincang dengan doktor anda.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGGUNAKAN TRIAMCINOLONE,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada triamcinolone atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan nonprescription ubat yang diambil, terutamanya agen kemoterapi kanser, ubat-ubatan topikal lain, dan vitamin anda.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai jangkitan atau jika anda pernah mempunyai kencing manis, glaukoma, katarak, gangguan peredaran, atau gangguan imun.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil ketika menggunakan triamcinolone, hubungi doktor anda dengan segera.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Memohon dos yang tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan memohon dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

KESAN-KESAN SAMPINGAN DARI TRIAMCINOLONE BOLEH BERLAKU. BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • pengeringan atau keretakan kulit
 • jerawat
 • gatal-gatal
 • pembakaran
 • perubahan warna kulit

JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA BERIKUT, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • Ruam kulit yang teruk
 • kesukaran bernafas atau menelan
 • berdehit
 • jangkitan kulit (kemerahan, bengkak, atau meleleh nanah)

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

Simpan ubat ini di dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Menyimpannya mengikut arahan pakej.

ubat-ubatan yang tidak diperlukan harus dilupuskan dengan cara yang khas untuk memastikan bahawa haiwan kesayangan, kanak-kanak, dan orang lain tidak boleh membinasakan mereka.Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengepam ubat ini ke dalam tandas. Sebaliknya, cara terbaik untuk melupuskan ubat anda adalah melalui ubat program mengambil balik. Berbincang dengan ahli farmasi anda atau hubungi jabatan sampah / kitar semula tempatan anda untuk belajar tentang program usaha menerima semula dalam komuniti anda. Lihat Disposal Safe FDA laman web Ubat (http://goo.gl/c4Rm4p) untuk maklumat lanjut jika anda tidak mempunyai akses kepada program yang dibawa balik.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda.

Jangan biarkan orang lain menggunakan ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO TRIAMCINOLON

Mymedabc.com