TRIHEXYPHENIDYL

Mymedabc.com
Jenis ubat Ubat antimuscarinic
Digunakan untuk Yang tidak diingini ‘extrapyramidal kesan sampingan’ yang disebabkan oleh beberapa ubat-ubatan
Terdapat sebagai Tablet dan cecair oral

Trihexyphenidyl adalah ubat antimuscarinic. Ia ditetapkan untuk orang-orang yang mempunyai gangguan pergerakan yang tidak diingini sebagai kesan sampingan daripada mengambil ubat-ubatan lain yang tertentu, seperti beberapa ubat-ubatan antipsychotic. Ini gangguan pergerakan sering dirujuk sebagai ‘kesan sampingan extrapyramidal’ dan termasuk perkara-perkara seperti muka yang tidak terkawal dan pergerakan badan, gegaran, dan kegelisahan.

Trihexyphenidyl juga boleh diberikan untuk melegakan kekejangan otot pada orang dengan penyakit Parkinson, walaupun ubat-ubatan lain umumnya pilihan.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil trihexyphenidyl ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja hati anda, atau cara kerja buah pinggang anda.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan jantung atau saluran darah anda.
 • Jika anda mempunyai masalah prostat, atau jika anda telah mengalami kesukaran membuang air kecil.
 • Jika anda telah sembelit lebih daripada seminggu.
 • Jika anda mempunyai keadaan yang menyebabkan peningkatan tekanan dalam mata anda, seperti glaukoma.
 • Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Jika anda mempunyai keadaan yang menyebabkan kelemahan otot, yang dipanggil myasthenia gravis .
 • Jika anda pernah mempunyai masalah kesihatan mental yang dikenali sebagai psikosis .
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai trihexyphenidyl dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Ambil trihexyphenidyl tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Apabila memulakan rawatan anda Doktor anda akan memberikan anda dos kecil (biasanya 1 mg setiap hari) dan akan kemudian beransur-ansur meningkatkan dos anda setiap beberapa hari. Dengan berhati-hati ikut arahan doktor anda memberikan kepada anda. Sebaik sahaja anda berada pada dos penuh, ia adalah berkemungkinan bahawa anda akan mengambil tiga dos trihexyphenidyl sehari, walaupun ia mungkin lebih atau kurang kerap daripada ini.
 • tablet Trihexyphenidyl perlu diambil dengan atau selepas makan. Cuba untuk mengambil dos anda pada masa yang sama setiap hari, kerana ini akan membantu anda untuk ingat untuk mengambil dos anda secara berkala.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat kecuali dos seterusnya perlu dibayar. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya kemudian mengambil dos seterusnya apabila ia perlu dibayar tetapi meninggalkan dos yang terlupa. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan trihexyphenidyl. Sesetengah antihistamin dan ubat penahan sakit yang kuat boleh mengganggu trihexyphenidyl dan meningkatkan risiko kesan sampingan.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau apa-apa rawatan pergigian, memberitahu orang yang menjalankan rawatan yang anda mengambil trihexyphenidyl.
 • Jika anda telah mengambil trihexyphenidyl untuk beberapa waktu, tidak berhenti mengambilnya tanpa bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu. Berhenti tiba-tiba boleh menyebabkan masalah supaya doktor anda akan mahu mengurangkan dos secara beransur-ansur jika ini menjadi perlu.
 • Tanya doktor anda untuk mendapatkan nasihat sebelum minum alkohol semasa anda berada di trihexyphenidyl. Doktor anda mungkin mengesyorkan anda tidak minum alkohol kerana ia meningkatkan kemungkinan kesan sampingan seperti rasa mengantuk.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan trihexyphenidyl. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini biasanya bertambah baik apabila badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Commontrihexyphenidyl kesan sampingan
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Mulut kering Cuba gula-gula getah tanpa gula atau menghisap gula-gula gula.Jika ini menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda
Rasa atau sakit Berpegang kepada makanan sederhana – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Penglihatan yang kabur, rasa pening Jika ini berlaku, jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin
sembelit Cuba makan diet yang seimbang dan minum beberapa gelas air setiap hari
Kesukaran membuang air kecil Jika ini menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO TRIHEXYPHENIDYL

Mymedabc.com