TRIMEBUTINE

Mymedabc.com

PENTING: BAGAIMANA MENGGUNAKAN TRIMEBUTINE

Ini adalah ringkasan dan TIDAK mempunyai semua maklumat yang mungkin tentang produk ini.Maklumat ini tidak memberi jaminan bahawa produk ini adalah selamat, berkesan, atau sesuai untuk anda. Maklumat ini bukan nasihat perubatan individu dan tidak menggantikan nasihat profesional penjagaan kesihatan anda. Sentiasa tanya pakar kesihatan anda untuk maklumat lengkap tentang produk ini dan keperluan kesihatan khusus anda.

KEGUNAAN

Trimebutine digunakan untuk membuat pergerakan saluran usus lebih normal. Ubat ini melambatkan atau mempercepatkan pergerakan usus jika usus tidak berfungsi dengan baik. Ia tidak menjejaskan usus yang biasanya bekerja. Ia digunakan untuk merawat gejala-gejala (contohnya, sakit perut / kenyang, gas, cirit-birit, sembelit) sindrom usus (kolon spastik).Trimebutine juga digunakan untuk memulakan semula pergerakan usus selepas pembedahan perut dan mencegah penyumbatan usus (ileus lumpuh).

BAGAIMANA NAK GUNA

Ambil ubat ini melalui mulut sebelum makan, biasanya 3 kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Cara pengambilan adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada rawatan. Tidak meningkatkan dos, mengambil ubat ini lebih kerap, atau terus mengambil lebih lama daripada yang ditetapkan.

Gunakan ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan faedah paling banyak daripada ia. Untuk membantu anda masih ingat, mengambil ia pada masa yang sama setiap hari.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak berubah atau menjadi lebih teruk.

KESAN SAMPINGAN

Mulut kering, pedih ulu hati, loya, cirit-birit, sembelit, mengantuk, pening, letih atau sakit kepala boleh berlaku. Jika mana-mana kesan-kesan ini berterusan atau menjadi lebih teruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Ingatlah bahawa doktor telah ditetapkan ubat ini kerana dia telah diadili bahawa manfaat kepada anda adalah lebih besar daripada risiko kesan sampingan. Ramai orang menggunakan ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan yang serius.

Beritahu doktor anda dengan segera jika apa-apa kesan sampingan yang jarang berlaku tetapi amat serius berlaku:

  • kesukaran membuang air kecil
  • pembesaran menyakitkan payudara
  • masalah pendengaran

Reaksi alahan yang sangat serius untuk ubat ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dapatkan rawatan perubatan dengan segera jika anda mengalami tanda-tanda tindak balas alahan yang serius, termasuk:

  • ruam
  • gatal-gatal / bengkak (terutamanya muka / lidah / tekak)
  • pening yang teruk
  • masalah pernafasan

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan yang mungkin. Jika anda perasan kesan lain yang tidak disenaraikan di atas, hubungi doktor atau ahli farmasi.

Di Amerika Syarikat –

Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088 atau sekurang-www.fda.gov/medwatch.

Di Kanada – Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada Kesihatan Kanada di 1-866-234-2345.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Sebelum mengambil trimebutine, beritahu doktor atau ahli farmasi jika anda alah kepadanya anda; atau jika anda mempunyai sebarang alahan lain. Produk ini mungkin mengandungi bahan-bahan aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alahan atau masalah lain. Berbincang dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda atau ahli farmasi sejarah perubatan anda, terutamanya daripada:

  • penyakit hati

Ubat ini boleh membuat anda pening atau mengantuk. Jangan memandu, gunakan jentera, atau melakukan apa-apa aktiviti yang memerlukan kewaspadaan sehingga anda pasti anda boleh melakukan aktiviti tersebut dengan selamat. Hadkan minuman beralkohol.

Sebelum menjalani pembedahan, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda sedang menggunakan ubat ini anda.

Ubat ini tidak disyorkan untuk digunakan ketika hamil. Dapatkan nasihat doktor anda untuk maklumat lanjut.

Ubat ini boleh masuk ke dalam susu ibu. Dapatkan nasihat doktor anda sebelum menyusukan bayi.

INTERAKSI DADAH

Doktor atau ahli farmasi mungkin sudah mengetahui sebarang interaksi ubat yang mungkin dan boleh memantau anda untuk mereka. Tidak bermula, berhenti, atau menukar dos ubat-ubatan sebelum mendaftar dengan doktor atau ahli farmasi anda terlebih dahulu.

Ubat ini tidak boleh digunakan dengan ubat-ubatan berikut kerana interaksi yang sangat serius boleh berlaku:

  • pramlintide

Jika anda sedang menggunakan mana-mana ubat-ubatan ini yang disenaraikan di atas, beritahu doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan trimebutine.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi semua preskripsi dan nonprescription / produk herba anda boleh menggunakan anda.

Dokumen ini tidak mengandungi semua interaksi mungkin. Oleh itu, sebelum menggunakan produk ini, beritahu doktor atau ahli farmasi anda untuk semua produk yang anda gunakan.Simpan senarai semua ubat anda dengan anda, dan berkongsi senarai dengan doktor dan ahli farmasi anda.

OVERDOSE

Jika berlebihan disyaki, hubungi pusat kawalan racun atau bilik kecemasan segera. penduduk Alberta boleh menghubungi PADIS (Racun dan Perkhidmatan Maklumat Ubat) 24 jam sehari di 1-800-332-1414. penduduk Kanada boleh menghubungi pusat kawalan racun wilayah. penduduk Amerika Syarikat boleh menghubungi pusat kawalan racun tempatan mereka di 1-800-222-1222.Gejala dos berlebihan mungkin termasuk: perlahan bernafas / cetek.

NOTA

Jangan berkongsi ubat ini dengan orang lain.

TERLEPAS DOSE

Jika anda terlepas satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika ia adalah dekat waktunya untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan menyambung semula jadual dos biasa anda.Jangan gandakan dos untuk mengejar.

penduduk Alberta boleh menghubungi PADIS (Racun dan Perkhidmatan Maklumat Ubat) 24 jam sehari di 1-800-332-1414 untuk mendapatkan nasihat tambahan pada dos yang terlepas.

SIMPANAN

Simpan pada suhu bilik antara 59-86 darjah F (15-30 darjah C) jauh daripada cahaya dan kelembapan. Jangan simpan di dalam bilik mandi. Simpan semua ubat daripada kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Adakah ubat-ubatan tidak flush ke dalam tandas atau menuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Betul membuang produk ini apabila ia luput atau tidak diperlukan lagi. Khidmat nasihat daripada syarikat pelupusan sisa ahli farmasi atau tempatan anda untuk maklumat lanjut tentang bagaimana untuk membuang produk anda dengan selamat.

Mymedabc.com