TRIMETAZIDINE

Mymedabc.com
Trimetazidine ditunjukkan pada orang dewasa sebagai add-on terapi untuk rawatan gejala pesakit dengan angina pectoris stabil yang tidak dapat dikawal oleh atau tidak toleran kepada barisan pertama terapi antianginal.

 

4,2 Posology dan kaedah pentadbiran
pentadbiran lisan.Posology

Dos adalah satu tablet 20mg trimetazidine tiga kali sehari semasa makan.

populasi khas

kerosakan buah pinggang

Pada pesakit dengan kerosakan buah pinggang sederhana (pelepasan kreatinin [30-60] ml / min) (lihat seksyen 4.4 dan 5.2), dos yang disyorkan ialah 1 tablet 20mg dua kali sehari, iaitu seorang yang pada waktu pagi dan satu di sebelah petang semasa makan .

Orang tua

Pesakit warga tua mungkin telah meningkatkan pendedahan trimetazidine disebabkan oleh penurunan yang berkaitan dengan usia dalam fungsi buah pinggang (lihat bahagian 5.2). Pada pesakit dengan kerosakan buah pinggang sederhana (pelepasan kreatinin [30-60] ml / min), dos yang disyorkan ialah 1 tablet 20mg dua kali sehari, iaitu seorang yang pada waktu pagi dan satu di sebelah petang semasa makan.

Dos pentitratan dalam pesakit tua perlu dijalankan dengan berhati-hati (lihat bahagian 4.4).

penduduk Pediatrik:

Keselamatan dan keberkesanan trimetazidine pada kanak-kanak yang berumur di bawah 18 tahun tidak ditubuhkan. Tiada data yang tersedia.

 

4.3 Kontra
– Hipersensitiviti kepada bahan aktif atau dengan mana-mana excipients disenaraikan dalam seksyen 6.1.- Penyakit Parkinson, gejala parkinsonian, gegaran, sindrom kaki resah, dan lain-lain gangguan pergerakan yang berkaitan,

– Kerosakan buah pinggang yang teruk (kreatinin pelepasan <30ml / min).

 

4,4 amaran Khas dan langkah berjaga-jaga untuk kegunaan
Ubat ini bukanlah rawatan kuratif untuk serangan angina dan tidak ditunjukkan sebagai rawatan awal untuk angina tidak stabil atau infarksi miokardium atau dalam fasa Prehospital atau semasa hari pertama dimasukkan ke hospital.Jika berlaku serangan angina, coronaropathy perlu dinilai semula dan adaptasi daripada rawatan yang dianggap (rawatan perubatan dan mungkin revascularisation).

Trimetazidine boleh menyebabkan atau memburukkan lagi gejala parkinsonian (tremor, akinesia, hypertonia), yang perlu selalu disiasat, terutamanya dalam pesakit tua. Dalam hal yang meragukan, pesakit perlu dirujuk kepada pakar neurologi untuk siasatan sesuai.

Berlakunya gangguan pergerakan seperti gejala parkinsonian, sindrom kaki resah, gegaran, gaya berjalan ketidakstabilan seharusnya membawa kepada pengeluaran muktamad trimetazidine.

Kes-kes ini mempunyai risiko yang rendah dan biasanya boleh balik selepas rawatan pemberhentian. Majoriti pesakit pulih dalam tempoh 4 bulan selepas pengeluaran trimetazidine. Jika gejala-gejala parkinsonian berterusan lebih daripada 4 bulan selepas pemberhentian ubat, pendapat pakar neurologi perlu dicari.

Falls mungkin berlaku, yang berkaitan dengan gaya berjalan ketidakstabilan atau tekanan darah rendah, khususnya dalam pesakit yang mengambil rawatan antihipertensi (lihat bahagian 4.8).

Berhati-hati perlu diambil jika menetapkan trimetazidine untuk pesakit dalam yang pendedahan yang meningkat dijangka:

– Kerosakan buah pinggang sederhana (lihat seksyen 4.2 dan 5.2),

– Pesakit tua berusia lebih tua daripada 75 tahun (lihat bahagian 4.2)

eksipien

Vastarel 20mg tablet mengandungi matahari terbenam kuning FCF S (E 110) dan cochineal merah A (E124), ia boleh menyebabkan reaksi alahan.

 

4.5 Interaksi dengan produk perubatan yang lain dan lain-lain bentuk interaksi
Tiada interaksi dadah telah dikenal pasti.

 

4,6 kesuburan, kehamilan dan penyusuan
kehamilanTiada data daripada penggunaan trimetazidine di kalangan wanita hamil. Haiwan kajian tidak menunjukkan kesan buruk secara langsung atau tidak langsung berhubung dengan ketoksikan pembiakan (lihat bahagian 5.3). Sebagai langkah berjaga-jaga, ia adalah lebih baik untuk mengelakkan penggunaan Vastarel semasa mengandung.

Breasfeeding

Ia adalah tidak diketahui sama ada trimetazidine / metabolit dikumuhkan dalam susu ibu. A risiko kepada bayi yang baru lahir / bayi yang tidak boleh dikecualikan.Vastarel tidak boleh digunakan semasa menyusukan bayi.

kesuburan

Kajian ketoksikan pembiakan telah menunjukkan kesan ke atas kesuburan tikus wanita atau lelaki (lihat bahagian 5.3).

 

4.7 Kesan ke atas keupayaan untuk memandu dan mesin penggunaan
Trimetazidine tidak mempunyai kesan hemodinamik dalam kajian klinikal, bagaimanapun kes pening dan mengantuk telah diperhatikan dalam pengalaman pasca pemasaran (lihat bahagian 4.8), yang boleh menjejaskan keupayaan untuk memandu dan mesin digunakan.

 

4.8 kesan yang tidak diingini
senarai dijadualkan kesan sampinganTrimetazidine boleh menyebabkan kesan yang tidak diingini berikut kedudukan di bawah frekuensi berikut:

Sangat biasa (≥1 / 10); biasa (≥1 / 100 kepada <1/10); sesuatu yang luar biasa (≥1 / 1000 kepada <1/100); jarang berlaku (≥1 / 10000 untuk <1/1000); sangat jarang berlaku (<1/10000), tidak diketahui (tidak boleh dianggarkan daripada data yang ada).

Sistem Organ Kelas kekerapan Preferred Term
gangguan sistem saraf Common Pening, sakit kepala
Tidak diketahui gejala Parkinsonian (tremor, akinesia, hypertonia), gaya berjalan tidak stabil, sindrom restlessleg, selain gangguan pergerakan yang berkaitan, biasanya boleh balik selepas rawatan pemberhentian
Tidak diketahui gangguan tidur (insomnia, mengantuk)
gangguan jantung Rare Berdebar-debar, extrasystoles, tachycardia
gangguan vaskular Rare Arterial Hypotension, hypotension orthostatic yang boleh dikaitkan dengan kelesuan, pening atau jatuh, khususnya dalam pesakit yang mengambil rawatan antihipertensi, curahan
gangguan gastrousus Common Sakit perut, cirit-birit, pencernaan yg terganggu, loya dan muntah-muntah
Tidak diketahui sembelit
Kulit dan gangguan tisu subkutaneus Common Ruam, pruritus, urtikaria.
Tidak diketahui Akut umum exanthematus pustulosis (AGEP), angioedema
gangguan dan syarat pentadbiran am Common asthenia
Darah dan gangguan sistem limfa Tidak diketahui Agranulocytosisthrombocytopenia

Thrombocytopenic purpura

gangguan hepatobiliary Tidak diketahui hepatitis

Melaporkan kesan sampingan yang disyaki

Melaporkan reaksi buruk disyaki selepas kebenaran produk perubatan adalah penting. Ia membolehkan pemantauan berterusan baki faedah / risiko produk perubatan. Profesional penjagaan kesihatan diminta untuk melaporkan sebarang kesan sampingan yang disyaki melalui HPRA Pharmacovigilance, Earlsfort Teres, IRL – Dublin 2; Tel: +353 1 6764971; Fax: +353 1 6762517. Laman Web: www.hpra.ie ; E-mel: medsafety@hpra.ie .

 

4.9 Overdose
maklumat terhad boleh didapati berdasarkan Trimetazidine berlebihan. Rawatan perlu simptomatik.

 

5. sifat farmakologi

 

5,1 hartanah farmakodinamik
kumpulan Pharmacotherapeutic: Lain-lain dadah antianginal kardiovaskular.kod ATC: C01EB15 (C: sistem kardiovaskular).

Mekanisme tindakan

Dengan mengekalkan metabolisme tenaga dalam sel-sel terdedah kepada hipoksia atau iskemia, trimetazidine menghalang penurunan dalam tahap ATP intrasel, dengan itu memastikan berfungsi dengan pam ion dan transmembran aliran natrium-kalium yang sama mengekalkan homeostasis selular.

Trimetazidine menghalang β-pengoksidaan asid lemak dengan menyekat rantai panjang 3-ketoacyl-CoA thiolase, yang meningkatkan pengoksidaan glukosa. Dalam sel iskemia, tenaga yang diperoleh semasa pengoksidaan glukosa memerlukan penggunaan oksigen kurang daripada dalam proses β-pengoksidaan. Potentiation pengoksidaan glukosa mengoptimumkan proses tenaga selular, dengan itu mengekalkan metabolisme tenaga yang betul semasa iskemia.

kesan farmakodinamik

Pada pesakit dengan penyakit jantung iskemia, trimetazidine bertindak sebagai ejen metabolik, memelihara bertenaga tinggi tahap fosfat intrasel miokardium. kesan anti-iskemia tercapai tanpa kesan hemodinamik seiring.

keberkesanan klinikal dan keselamatan

Kajian klinikal telah menunjukkan keberkesanan dan keselamatan trimetazidine dalam rawatan pesakit dengan angina kronik, sama ada bersendirian atau apabila manfaat daripada produk perubatan antianginal lain tidak mencukupi.

Dalam 426 pesakit rawak, double blind, plasebo terkawal kajian (TRIMPOL-II), trimetazidine (60mg / hari) ditambah kepada metoprolol 100mg setiap hari (50 mg bid) selama 12 minggu meningkat dengan ketara senaman statistik ujian parameter dan gejala klinikal berbanding dengan plasebo: jumlah tempoh senaman + 20.1s, p = 0.023, jumlah beban kerja 0,54 METs, p = 0.001, masa untuk 1-mm ST-kemurungan segmen + 33.4s, p = 0.003, masa untuk bermulanya angina + 33.9s, p <0.001, serangan angina / minggu -0,73, p = 0.014 dan nitrat bertindak pendek penggunaan / minggu, -0,63, p = 0.032, tanpa perubahan hemodinamik.

Dalam 223 pesakit rawak, double blind, plasebo terkawal kajian (Sellier), salah satu 35 mg trimetazidine diubahsuai pelepasan tablet (tawaran) ditambah kepada 50 mg atenolol (od) selama 8 minggu dihasilkan peningkatan yang ketara (+ 34.4s, p = 0.03 ) dalam masa untuk 1-mm ST-kemurungan segmen dalam ujian senaman, dalam sub-kumpulan pesakit (n = 173), berbanding dengan plasebo, 12 jam selepas mengambil ubat. Satu perbezaan yang ketara juga terbukti untuk masa untuk bermulanya angina pectoris (p = 0.049). Tiada perbezaan yang signifikan antara kumpulan ditemui untuk titik hujung menengah yang lain (jumlah tempoh latihan, jumlah beban kerja dan titik hujung klinikal).

Dalam 1962 pesakit tiga bulan rawak, kajian double-buta (kajian Vasco) di atas atenolol 50 mg / d, dua dos trimetazidine (70 mg / d dan 140 mg / d) telah diuji berbanding plasebo. Dalam populasi keseluruhan, termasuk pesakit kedua-dua asimptomatik dan gejala, trimetazidine gagal untuk menunjukkan manfaat pada kedua-dua ergometric (jumlah tempoh latihan, masa untuk permulaan 1mm ST dan masa untuk bermulanya angina) dan titik hujung klinikal. Walau bagaimanapun, dalam kumpulan kecil pesakit gejala (n = 1574) ditakrifkan dalam post-hoc analisis, trimetazidine (140 mg) meningkat dengan ketara jumlah tempoh latihan (23,8 s berbanding 13,1 s placebo; p = 0.001) dan masa untuk permulaan angina (46,3 s berbanding 32,5 s placebo; p = 0.005).

 

5,2 hartanah Farmakokinetik
penyerapanSelepas pentadbiran lisan, trimetazidine cepat dan diserap sepenuhnya dan puncak kepekatan plasma dicapai dalam masa kurang daripada 2 jam. Semasa pentadbiran berulang, keadaan mantap tercapai selepas 24 hingga 36 jam.

pengagihan

jumlah pengagihan yang jelas adalah 4.8 l / kg; protein mengikat rendah: dalam ukuran vitro memberi nilai 16%.

penghapusan

Trimetazidine dihapuskan terutamanya dalam air kencing, terutamanya dalam bentuk yang tidak berubah. Penghapusan separuh hayat kira-kira 6 jam.

kelinearan

farmakokinetik Trimetazidine adalah linear berikut tunggal dos pentadbiran sehingga 100 mg. dos berulang menunjukkan tindak balas farmakokinetik masa linear.

populasi khas

Elderly :

Warga tua mungkin telah meningkatkan pendedahan trimetazidine disebabkan oleh penurunan yang berkaitan dengan usia dalam fungsi buah pinggang. Satu kajian farmakokinetik berdedikasi dilakukan dengan trimetazidine 35mg MR dalam warga tua (75-84 tahun) atau sangat tua (≥85years) peserta menunjukkan bahawa kerosakan buah pinggang sederhana (pelepasan kreatinin antara 30 dan 60 ml / min) meningkat masing-masing sebanyak 1.0 dan 1.3 lipat Trimetazidine pendedahan berbanding dengan peserta yang lebih muda (30-65 tahun) yang mempunyai masalah buah pinggang sederhana (lihat bahagian 4.2).

Satu kajian klinikal tertentu dijalankan dalam populasi tua (lebih tua daripada 75 tahun) menggunakan dos 2 biji trimetazidine MR 35mg sehari diambil dalam 2 dos, dianalisis dengan kaedah penduduk kinetik, menunjukkan purata peningkatan 2 kali ganda dalam pendedahan plasma dalam pesakit yang mempunyai masalah buah pinggang yang teruk (kreatinin pelepasan di bawah 30ml / min) berbanding dengan mereka dengan pelepasan kreatinin melebihi 60 ml / min.

Tiada kebimbangan keselamatan diperhatikan penduduk warga tua berbanding penduduk umum.

kerosakan buah pinggang

pendedahan Trimetazidine meningkat secara purata sebanyak 1.7 kali ganda pada pesakit dengan kerosakan buah pinggang sederhana (kreatinin pelepasan antara 30 dan 60 ml / min), dan secara purata sebanyak 3.1 kali ganda pada pesakit dengan kemerosotan buah pinggang yang teruk (kreatinin pelepasan di bawah 30ml / min) sebagai berbanding sukarelawan yang sihat, dengan fungsi buah pinggang yang normal (lihat seksyen 4.2 dan 4.3).

Tiada kebimbangan keselamatan diperhatikan di kalangan penduduk ini berbanding penduduk umum.

penduduk Pediatrik

Farmakokinetik trimetazidine belum dikaji dalam populasi pediatrik (<18 tahun).

 

5,3 data keselamatan Praklinikal
Kajian ketoksikan kronik dijalankan melalui laluan oral pada anjing (5 hingga 40 mg.kg-1.d-1) dan tikus (5-200 mg.kg-1.d-1), menunjukkan profil keselamatan yang baik.Tidak kesan embrio-foetotoxic atau teratogen dikesan pada tikus dan arnab. Kajian umum mengenai pembiakan dan embriogenesis dalam 3 generasi tikus menunjukkan sebarang anomali. Potensi genotoxic telah teliti dinilai dengan tiga vitro kajian termasuk penilaian potensi mutagen dan klastogen dan satu di vivo kajian. Semua ujian adalah negatif.

Mymedabc.com