TRIMETHOPRIM

Mymedabc.com
Jenis ubat antibiotik
Digunakan untuk jangkitan bakteria
Juga dipanggil Monotrim®
Terdapat sebagai Tablet dan cecair oral

Trimethoprim digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, seperti beberapa jangkitan dada dan jangkitan air kencing. Ia berfungsi dengan membunuh bakteria yang bertanggungjawab untuk jangkitan.

Jangkitan air kencing sering dipanggil jangkitan saluran kencing (UTI) oleh doktor. jangkitan air kencing yang paling adalah disebabkan oleh bakteria yang datang dari usus anda sendiri. Mereka biasanya mudah dirawat dengan kursus pendek trimethoprim. Kadang-kadang, rawatan jangka panjang mungkin diperlukan untuk mencegah jangkitan daripada kembali.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil trimethoprim ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda tahu anda mempunyai jumlah yang rendah asid vitamin folik.
 • Jika anda mempunyai masalah dengan cara buah pinggang anda bekerja.
 • Jika anda mempunyai gangguan darah, atau keadaan yang dikenali sebagai PORPHYRIA (ini adalah gangguan darah yang diwarisi jarang).
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Risalah ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai trimethoprim dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Ambil pil trimethoprim tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. dos anda bergantung kepada sama ada anda sedang dirawat kerana anda mempunyai jangkitan, atau untuk mencegah jangkitan. Sebagai panduan, dos untuk orang dewasa dengan jangkitan adalah 200 mg dua kali sehari (pagi dan malam). Dos dewasa untuk mengelakkan jangkitan adalah 100 mg pada waktu malam. Jika trimethoprim telah ditetapkan untuk kanak-kanak, ia adalah berkemungkinan bahawa anda akan dibekalkan ubat cecair – dos akan bergantung kepada umur kanak-kanak, jadi membaca arahan pada label dengan teliti untuk memastikan anda memberi dos yang betul.
 • Space dos anda dengan sekata sepanjang hari – ini bermakna bahawa tablet / ubat ditetapkan dua kali sehari perlu diambil setiap 12 jam. Anda boleh mengambil trimethoprim sebelum atau selepas makan.
 • Terus mengambil antibiotik ini sehingga kursus selesai, melainkan jika anda diberitahu untuk berhenti. Kursus normal rawatan mungkin berterusan 3-14 hari. Ia adalah penting bahawa anda melakukan ini walaupun anda berasa sihat, jika tidak, jangkitan anda boleh kembali.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya apabila anda ingat, abaikan dos yang tertinggal dan ambil dos seterusnya apabila ia perlu dibayar. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Kebanyakan orang bertambah baik dalam tempoh beberapa hari memulakan rawatan. Jika simptom anda tidak bertambah baik walaupun mengambil trimethoprim, kembali untuk berjumpa dengan doktor anda, kerana anda mungkin memerlukan antibiotik alternatif. Ini kerana sesetengah bakteria tahan beberapa jenis antibiotik.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa ia adalah sesuai untuk mengambil dengan trimethoprim.
 • Jika anda menggunakan oral gabungan kontraseptif hormon (yang ‘pil’), cadangan semasa adalah langkah berjaga-jaga kontraseptif tambahan seperti kondom tidak diperlukan semasa kursus antibiotik ini, melainkan jika anda sakit atau mengalami cirit-birit. Jika anda memerlukan nasihat lanjut mengenai ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang anda mengambil antibiotik.
 • Ubat ini boleh berhenti vaksin kepialu lisan daripada berfungsi. Jika anda mempunyai apa-apa vaksin, memastikan orang yang merawat anda tahu bahawa anda mengambilnya.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Ini biasanya bertambah baik apabila badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika mana-mana kesan sampingan yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Kesan-kesan sampingan trimethoprim paling biasa ialah:
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa atau sakit Berpegang kepada makanan sederhana – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas. Jika anda belum berbuat demikian, cuba mengambil trimethoprim selepas makan
ruam kulit gatal Cuba menggunakan lembut, wangian bebas pelembap kulit. Jika ruam menjadi menyusahkan atau teruk, bercakap dengan doktor anda

Penting : Jika trimethoprim diambil dalam tempoh masa yang panjang (seperti apabila ia diambil jangka panjang untuk mencegah jangkitan), ia kadang-kadang boleh menyebabkan masalah. Jika anda mengalami demam, sakit tekak, ruam kulit, ulser mulut atau mana-mana lebam atau pendarahan yang anda tidak boleh menjelaskan, anda harus memberitahu doktor anda tentang merta ini. Ini boleh menjadi tanda-tanda gangguan darah.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO TRIMETHOPRIM

Mymedabc.com