TROGLITAZONE

Mymedabc.com

Seseorang anggota thiazolidinedione (TZD) dadah kelas, tujuan yang dicadangkan bagi troglitazone, juga dikenali sebagai Rezulin®, Resulin dan Romozin ™, adalah untuk berkhidmat sebagai ubat anti-diabetes dan anti-radang dengan mensasarkan peroksisom reseptor proliferator-diaktifkan ( PPARs}. Diperkenalkan pada akhir 1990-an, ubat ditadbir oleh doktor sebagai tablet oral, biasanya bermula dengan 200 miligram setiap hari dengan makanan dan meningkatkan dos oleh 100-200 miligram seperti yang diperlukan. Walaupun ia pernah dipercayai untuk meningkatkan hati, otot dan tindakan tisu lemak, kewujudan pasaran troglitazone adalah ringkas. Menjelang musim bunga tahun 2000, pengilang secara sukarela menghentikan pengeluaran lagi dadah.

Troglitazone telah dibangunkan oleh sebuah syarikat Jepun, Daiichi Sankyo Co., Ltd Ubat mencapai pembuatan arus perdana di Amerika Syarikat melalui Parke-Davis selepas diluluskan oleh US Food and Drug Administration (FDA) pada Januari 1997. Sebelum kelulusan, John Gueriguian, yang troglitazone pegawai perubatan FDA pemeriksaan, menentang kelulusan kerana keupayaan ubat untuk mempengaruhi ketoksikan hati.

Kelas thiazolidinedione ubat-ubatan, juga dikenali sebagai glitazones, digunakan terutamanya untuk merawat diabetes jenis 2. PPARs menarik ligan daripada asid lemak bebas dan eicosanoids, yang molekul isyarat diwujudkan melalui pengoksidaan asid lemak 20-karbon (EFA). Sistem badan yang mengendalikan keradangan dan imuniti dan bahagian-bahagian sistem saraf pusat dikawal oleh EFA. Eicosanoids adalah pro-radang dan terdapat dalam asid omega-3 dan omega-6 lemak.Perubahan kepada tahap EFA dalam badan seseorang mungkin memberi kesan kepada fungsi-fungsi yang mereka kuasai.

PPARs adalah kumpulan protein reseptor nuklear yang berfungsi sebagai faktor transkripsi bagi mengawal selia ungkapan gen. pembezaan sel dan pembangunan, serta fungsi-fungsi metabolik, amat dipengaruhi oleh PPARs. Apabila troglitazone dan ubat-ubatan lain TZD mensasarkan PPARs, bagaimanapun, mereka yang didapati untuk bukan sahaja meningkatkan ketoksikan hati, tetapi kemampuan mereka untuk menghalang sistem imun boleh menyebabkan reaksi aneh yang membawa kepada hepatitis disebabkan oleh dadah.

United Kingdom telah menarik balik troglitazone dari pasaran pada bulan Disember 1997 selepas kesan buruk pada hati menjadi terkenal. AS dibersihkan dadah dari pasaran pada tahun 2000, dan tidak lama selepas itu, Filipina, Australia dan Jepun ikut serta. Walaupun troglitazone telah ditunjukkan untuk mengurangkan keradangan, kesan lebih berbahaya daripada dadah telah ditemui. Parke-Davis secara sukarela berhenti pembuatan ubat-ubatan pada 21 Mac 2000.

TROGLITAZONE VIDEO

Mymedabc.com