TROPICAMIDE

Mymedabc.com
Jenis ubat titis mata antimuscarinic
Digunakan untuk Untuk membantu doktor atau pakar mata memeriksa mata anda
Juga dipanggil Mydriacyl®; Minims® Tropicamide
Juga Mydriasert® (yang mengandungi tropicamide dan phenylephrine)
Terdapat sebagai Botol ubat titis mata dan unit tunggal dos (Minims®)

titis mata Tropicamide membuat biji mata anda lebih besar dan berehat otot di mata anda.Perkara-perkara ini membuat ia lebih mudah untuk mata anda untuk diperiksa dan penglihatan anda diuji. mata Tropicamide jatuh juga boleh digunakan jika anda mengalami pembedahan pada mata anda.

Untuk memastikan ini adalah rawatan yang sesuai untuk anda, sebelum anda menggunakan titik adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan terhadap sebarang ubat mata.
 • Jika anda telah diberitahu anda mempunyai yang lebih tinggi daripada tekanan biasa dalam mata anda, atau jika anda mempunyai glaukoma.
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.

mata Tropicamide jatuh secara amnya akan ditadbir untuk anda kira-kira 15-20 minit sebelum mata anda diperiksa, tetapi jika anda diminta untuk meletakkan titik pada diri sendiri, maka:

 1. Basuh tangan dengan betul sebelum anda menggunakan turun.
 2. Buka penutupnya (atau twist off hujung unit jika anda menggunakan Minims® unit tunggal dos).
 3. Dongakkan kepala ke belakang sedikit dan tarik penutup yang lebih rendah daripada mata anda keluar untuk membentuk poket.
 4. Pegang botol (atau unit satu dos) terbalik berhampiran dengan mata anda. Cuba untuk tidak menyentuh mata anda seperti yang anda lakukan ini.
 5. Memohon tekanan yang cukup untuk melepaskan setitik ke dalam mata anda. Hanya gunakan drop kedua jika penurunan pertama terlepas masuk ke mata anda.
 6. Tutup mata anda untuk satu atau dua minit, dan tekan perlahan-lahan di bahagian tepi hidung anda di mana sudut mata anda memenuhi hidung anda. Ini membantu untuk menghentikan penurunan dari penyaliran dari hotel ini dan dalam mata anda.
 7. Ulangi proses di dalam mata anda yang lain jika anda telah diberitahu untuk menggunakan titis dalam kedua-dua mata. (The kandungan satu satu dos Minims® cukup untuk kedua-dua mata.)
 8. Basuh tangan anda lagi.
 • Sebelum anda mula menggunakan ubat titis mata, membaca dicetak risalah maklumat pengeluar dari pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai jatuh dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada menggunakannya.
 • Pastikan anda tidak menyentuh mata, jari, atau mana-mana permukaan anda yang lain dengan penitis botol. Ini akan membantu untuk mengelakkan risiko jangkitan.
 • Tropicamide akan menyebabkan penglihatan kabur yang boleh bertahan untuk beberapa ketika. Pastikan anda boleh melihat dengan jelas sekali lagi sebelum anda memandu, atau menggunakan alat-alat atau mesin.
 • Jika anda menggunakan sebarang ubat mata yang lain atau salap, meninggalkan kira-kira sepuluh minit antara memohon setiap satu. Ini adalah untuk mengelakkan lebih cair pergi ke mata anda daripada ia boleh mengendalikan. Jika tidak jatuh akan melimpah dari matamu dan mungkin tidak mempunyai kesan yang dimaksudkan.
 • Jika anda biasa memakai kanta sentuh, tidak memakai mereka lagi sehingga doktor anda menasihatkan anda berbuat demikian. Terdapat dua sebab untuk ini – menggunakan tropicamide akan bermakna anda tidak dapat melihat dengan jelas, dan juga botol ubat titis mata mengandungi bahan pengawet yang boleh menjejaskan beberapa kanta sentuh lembut.

Bersama-sama dengan kesan bergunanya, ubat titis mata boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang berkaitan dengan titisan tropicamide mata. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan titisan anda. Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Kemungkinan kesan sampingan tropicamide Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Kerengsaan mata seperti rasa pedih ringan, dan sensitif kepada cahaya Ini akan lulus sebagai kesan titisan berkurang. Memakai cermin mata gelap untuk masa yang singkat boleh membantu
Penglihatan yang kabur, rasa pening atau pengsan Ini boleh bertahan beberapa jam selepas menggunakan ubat titis mata. Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga penglihatan anda adalah jelas lagi dan tindak balas anda adalah normal
Sakit kepala , rasa sakit Ini tidak lama lagi perlu lulus, tetapi jika anda menjadi prihatin bercakap dengan doktor anda

Kadang-kadang orang boleh menjadi alah kepada ubat titis mata, terutamanya jika ubat mata mengandungi pengawet. Jika anda mendapati ruam di sekitar mata anda, atau mana-mana bengkak atau gatal-gatal, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Ubat titis mata hanya menyimpan untuk masa yang singkat sekali botol telah dibuka supaya buang botol selepas anda telah selesai menggunakan titik, walaupun terdapat beberapa penyelesaian kiri. Jangan sekali-kali menyimpan botol dibuka mata jatuh untuk digunakan kemudian. Ini akan membantu untuk mengelakkan risiko jangkitan mata.
 • Minims® mengandungi satu dos tropicamide sahaja. Jangan simpan atau penggunaan semula membuka unit untuk digunakan pada masa lain.

VIDEO TROPICAMIDE

Mymedabc.com