TROVAFLOXACIN

Mymedabc.com

NAMA GENERIK: MESYLATE TROVAFLOXACIN

JENAMA NAMA: TROVAN (DIHENTIKAN)

Pfizer menarik diri Trovan dari Markets di seluruh dunia pada tahun 2001 kerana risiko kegagalan hati membawa maut.

KELAS DADAH DAN MEKANISME : Ramai jangkitan biasa pada manusia adalah disebabkan oleh organisma sel tunggal, yang dipanggil bakteria. Bakteria boleh berkembang dan membiak, menjangkiti bahagian-bahagian yang berlainan di badan. Ubat yang mengawal dan membasmi bakteria ini dipanggil antibiotik. Trovafloxacin adalah anantibiotic yang menghalang penggandaan bakteria dengan menghalang penghasilan semula dan pembaikan bahan genetik mereka (DNA). Ia adalah antara kelas antibiotik dipanggil fluoroquinolones, kelas yang termasuk ciprofloxacin (Cipro), norfloxacin (Noroxin), ofloxacin (Floxin), levofloxacin (Levaquin), dan lomefloxacin (Maxaquin). Trovafloxacin telah diluluskan oleh FDA pada tahun 1997.

DITETAPKAN UNTUK: Trovafloxacin digunakan untuk merawat jangkitan sinus, kulit, paru-paru dan saluran pernafasan yang disebabkan oleh bakteria yang terdedah. Trovafloxacin juga sering digunakan untuk merawat jangkitan pada air kencing dan prostat, termasuk jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang tahan antibiotik lain. Trovafloxacin juga boleh digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan obstetrik.

Dos: Trovafloxacin biasanya diberikan sekali sehari, dengan atau tanpa makanan. Ia adalah penting untuk mengambil sekurang-kurangnya 2 jam sebelum atau 2 jam selepas antasid atau makanan tambahan mineral yang mengandungi zat besi, kalsium, zink, atau magnesium yang mengikat antibiotik dan mencegah penyerapan.

INTERAKSI DADAH : Minerals dengan 2 atau 3 caj positif, yang dipanggil divalent atau trivalen ion, masing-masing, boleh mengikat trovafloxacin dan fluoroquinolones lain, dengan ketara mengurangkan jumlah ubat yang diserap. Produk-produk tersebut, termasuk antasid, perlu diambil sekurang-kurangnya 2 jam sebelum atau 2 jam selepas trovafloxacin. Ubat-ubatan lain yang mengandungi ion ini dan yang sama boleh berinteraksi dengan levofloxacin termasuk Sucralfate (carafate) anddidanosine, fluoroquinolones DDI lain telah dilaporkan untuk meningkatkan tahap darah teofilin (Theo-Dur), warfarin (Coumadin), dan cyclosporine (Sandimmune; Neoral) . Terdapat belum laporan sama dengan trovafloxacin.

KEHAMILAN: Trovafloxacin tidak digalakkan untuk digunakan dalam wanita hamil kerana trovafloxacin menyebabkan kecacatan sendi dan tulang pada haiwan juvana daripada beberapa spesies.

WANITA KEJURURAWATAN: Trovafloxacin tidak digalakkan untuk digunakan dalam wanita menyusu. Trovafloxacin menyebabkan kecacatan sendi dan tulang pada haiwan juvana daripada beberapa spesies. Malah, trovafloxacin tidak digalakkan dalam orang-orang di bawah umur 18 tahun.

KESAN SAMPINGAN: kesan-kesan sampingan yang paling kerap dilaporkan berkaitan dengan trovafloxacin termasuk sakit perut, cirit-birit, pening, sakit kepala, pening, loya, muntah-muntah, gatal-gatal dan ruam.

Trovafloxacin serta antibiotik lain dalam kelas fluoroquinolone antibiotik, telah dikaitkan dengan tendinitis dan juga pecah tendon, terutamanya tendon Achilles. Sesetengah pakar perubatan mencadangkan para pesakit mereka tidak meneruskan sukan berat semasa mereka mengambil antibiotik fluoroquinolone.

Mymedabc.com