TROXERUTIN

Mymedabc.com

Troxerutin adalah terbitan daripada rutin bioflavonoid semulajadi. Troxerutin didapati dalam banyak tumbuh-tumbuhan, dan boleh dengan mudah diekstrak daripada Sophora japonica (pokok pagoda Jepun). Troxerutin adalah antioksidan dan mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan vena. Troxerutin digunakan dalam merawat vena varikos dan buasir.

Perlindungan sel otak
pentadbiran kronik troxerutin melindungi otak tetikus terhadap kemerosotan d-galaktosa yang disebabkan oleh sistem cholinergic.
Neurobiol Belajar Mem. 2009. Makmal Utama untuk Bioteknologi Tumbuhan Ubatan Wilayah Jiangsu, Pusat Pengajian Sains Hayat, Universiti Normal Xuzhou, Xuzhou, Jiangsu Province, PR China.
Bukti terdahulu menunjukkan bahawa pentadbiran d-galaktosa (d-gal) peningkatan pengeluaran ROS dan mengakibatkan kemerosotan sistem cholinergic. Troxerutin, bioflavonoid semulajadi, telah dilaporkan mempunyai banyak faedah dan ciri-ciri perubatan. Dalam kajian ini, kita dinilai kesan perlindungan troxerutin terhadap kemerosotan d-gal yang disebabkan oleh sistem cholinergic, dan meneroka mekanisme potensi tindakannya. Keputusan kami dipaparkan bahawa pentadbiran troxerutin ketara meningkatkan prestasi tingkah laku tikus d-gal dirawat dalam ujian langkah-melalui dan morris tugas maze air. Salah satu mekanisme yang berpotensi tindakan ini telah menurun AGEs, ROS dan tahap protein karbonil dalam otak depan basal, hippocampus dan korteks hadapan tikus d-gal dirawat. Tambahan pula, keputusan kami juga menunjukkan bahawa troxerutin ketara menghalang kolinesterase (sakit) aktiviti, peningkatan ungkapan asetilkolina nikotinik reseptor alpha 7 (nAchRalpha7) dan meningkatkan interaksi antara nAchRalpha7 dan memuat kepadatan protein postsynaptic 95 (PSD95) atau N-metil-d-aspartik reseptor subunit 1 (NMDAR1) dalam otak depan basal, hippocampus dan korteks hadapan tikus d-gal dirawat, yang boleh membantu memulihkan kemerosotan fungsi otak.

Troxerutin untuk gangguan telinga
Aescin dan troxerutin sebagai gabungan berjaya untuk rawatan dalaman gangguan telinga perfusi.
Phytomedicine. 2008. Siegers CP, Syed Ali S. Institut Eksperimen dan Farmakologi Klinikal dan Toxicology, University of Luebeck, Ratzeburger Allee Luebeck, Jerman.
Gabungan tetap aescin dan troxerutin telah dibangunkan untuk merawat dalaman masalah telinga perfusi etiologi yang berbeza. Keberkesanan gabungan ini diuji berbanding pentoxyfyllin dalam kajian klinikal rawak sebagai perbandingan kumpulan dengan 34 pesakit bagi setiap kumpulan.Peningkatan pendengaran selepas 40-44 hari rawatan ini telah dipilih sebagai titik akhir rawatan.Pendengaran diukur dengan ambang, di mana perbezaan lebih daripada 10dB dinilai sebagai peningkatan yang ketara. Selepas rawatan dengan gabungan aescin dan troxerutin pendengaran bertambah baik dengan ketara, di 23 daripada 34 pesakit ambang itu berubah lebih daripada 10dB. Dengan pentoxyfyllin pendengaran juga bertambah baik, walaupun pada tahap yang lebih rendah. Kedua-dua ubat-ubatan yang baik diterima, kesan ubat utama buruk tidak dipatuhi dengan rawatan sama ada.

Troxerutin untuk nefropati diabetes
Keberkesanan troxerutin pada model tikus streptozotocin disebabkan pada peringkat awal retinopati diabetik.
Arzneimittelforschung. 2005. Penyelidikan Institut Dong A-Syarikat Farmasi, Kyunggi, Republic of Korea.
Perubahan vaskular yang berkaitan dengan awal retinopati diabetes, termasuk pembentukan microaneurysms dan kapilari aselular, kapal pengembangan, vaskular endothelial faktor pertumbuhan bersuara, telah disiasat secara eksperimen dalam streptozotocin tikus -induced diabetes dirawat dengan antioksidan: troxerutin (trihydroxy-ethylrutoside, CAS 7085-55-4), Vaccinium myrtillus dan kalsium dobesilate (hydroquinone kalsium sulfonate, CAS 20123-80-2).Tekanan oksidatif mungkin terlibat dalam upregulation daripada VEGF retina semasa diabetes awal, dan ia mungkin bahawa troxerutin mengandungi antioksida yang agak berkesan. Oleh itu, troxerutin mungkin menjadi rawatan yang berguna untuk melemahkan retinopati diabetik.

Troxerutin untuk kecederaan buah pinggang
Troxerutin melindungi buah pinggang tetikus daripada kecederaan d-galaktosa-disebabkan melalui anti-radang dan anti-pengoksidaan.
Int Immunopharmacol. 2009; Makmal Utama untuk Bioteknologi Tumbuhan Ubatan Wilayah Jiangsu, Pusat Pengajian Sains Hayat, Universiti Normal Xuzhou, Xuzhou 221.116, PR China.
Kajian ini telah dijalankan untuk menyiasat kesan perlindungan troxerutin terhadap D-galaktosa (D-gal) -induced buah pinggang kecederaan pada tikus. Keputusan kami menunjukkan bahawa troxerutin mempunyai kesan ketara yg melarang pada tindak balas keradangan yang NF-kappaB-pengantara. Penemuan ini menunjukkan troxerutin boleh melemahkan kecederaan buah pinggang disebabkan oleh D-gal mungkin melalui antioksidan dan anti-radang sifat-sifatnya.

Int J Mol Med. 2014 April. Diubah profil ungkapan miRNA terlibat dalam kesan perlindungan troxerutin daripada sinaran ultraungu B dalam fibroblas kulit manusia normal.

Mymedabc.com