UBIDECARENONE

Mymedabc.com

Ubidecarenone, yang lebih dikenali sebagai koenzim Q10, adalah bahan yang biasanya hadir dalam tubuh manusia dan dipercayai untuk menyokong kesihatan dan membantu melawan penyakit tertentu. Lebih banyak penyelidikan diperlukan mengenai tindakan dan keberkesanannya dalam penyakit pertempuran. Bahan ini boleh didapati secara semula jadi dengan makan makanan tertentu, seperti daging lembu, kacang soya, dan kacang tanah, atau dari makanan tambahan yang dihasilkan secara komersial. Makanan tambahan boleh didapati dalam pelbagai bentuk termasuk cecair, serbuk, atau tablet, dan orang yang mengambil ia perlu ikut arahan dos teliti. Kesan-kesan sampingan adalah minimum, tetapi penggunaan makanan tambahan perlu dibincangkan dengan profesional perubatan untuk mengelakkan komplikasi.

Sebagai koenzim yang, ubidecarenone berfungsi dalam kombinasi dengan enzim tertentu untuk menjejaskan beberapa tindak balas kimia yang berlaku di dalam badan; ia dianggap sebagai anantioxidant, yang merupakan bahan yang menghalang radikal bebas daripada merosakkan sel-sel. Ia dipercayai berfungsi dalam badan untuk menggalakkan kesihatan yang baik dan melawan penyakit. Beberapa kajian menunjukkan bahawa ia mungkin berguna untuk rawatan kanser dalam kombinasi dengan vitamin dan terapi lain, dan bahawa kekurangan boleh menyumbang kepada pembangunan beberapa jenis penyakit. Ia juga boleh digunakan sebagai makanan tambahan untuk membantu dalam rawatan masalah jantung, tekanan darah tinggi, penyakit Parkinson, penyakit Huntington, dan distrofi otot. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menguji keberkesanannya tetapi kajian kecil menunjukkan bahawa ia adalah rawatan yang menjanjikan.

Ubidecarenone biasanya hadir secara semula jadi dalam badan, tetapi ia juga boleh diperolehi dari sumber pemakanan supaya badan itu mempunyai kuantiti yang mencukupi. Antara makanan yang merupakan sumber terbaik ia termasuk daging lembu, ikan salmon, ikan kembung, sardin, kacang soya, kacang tanah, walnut, brokoli, dan bayam. Sumber-sumber lain termasuk bijirin penuh, germa gandum, dan minyak seperti biji sesawi, kacang soya, dan bijan. Selalunya, tahap koenzim penting ini berkurangan dengan umur atau penyakit, dan suplemen boleh membantu.

Terdapat banyak makanan tambahan ubidecarenone didapati dalam bentuk cecair, serbuk, atau bentuk tablet. Tambahan ini biasanya tidak dikawal selia, jadi ia adalah penting bagi pengguna untuk membaca label dengan teliti untuk mengelakkan bahan-bahan tambah yang tidak diingini.arahan dos mungkin berbeza-beza secara meluas, bergantung kepada pengeluar dan bentuk makanan tambahan itu, dan mereka harus diikuti dengan tepat untuk mendapatkan manfaat maksimum. koenzim ini mempunyai kesan sampingan yang minimum, yang mungkin termasuk sakit perut, loya, cirit-birit, dan selera makan dikurangkan; dalam kes-kes yang jarang berlaku, tindakbalas alahan boleh berlaku bercirikan ruam, gatal-gatal, pening, kesukaran bernafas, dan bengkak lidah, tekak, atau muka. Penggunaan tambahan ini perlu dibincangkan dengan profesional penjagaan kesihatan untuk mengelakkan komplikasi yang berpotensi atau interaksi ubat.

Mymedabc.com