VALGANCICLOVIR

Mymedabc.com

APA VALGANCICLOVIR?

Valganciclovir adalah ubat antiviral. Ia berfungsi dengan menghalang sel-sel virus daripada membiak di dalam badan anda.

Valganciclovir merawat cytomegalovirus (CMV) jangkitan mata di kalangan orang dewasa dengan sindrom Kurang Daya Tahan (AIDS). Valganciclovir juga menghalang jangkitan CMV di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak yang telah menerima pemindahan organ (hati, buah pinggang, atau buah pinggang pankreas).

Valganciclovir tidak akan menyembuhkan CMV tetapi ia boleh membantu mengawal jangkitan.Valganciclovir bukan untuk merawat CMV bahawa bayi yang dilahirkan dengan.

Valganciclovir juga boleh digunakan untuk tujuan selain daripada yang disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Doktor anda mungkin telah bertukar dari ganciclovir (Cytovene) untuk valganciclovir (Valcyte).Kekuatan kedua-dua ubat-ubatan adalah berbeza. A tablet valganciclovir mengandungi ubat lebih daripada kapsul ganciclovir. Anda mungkin tidak perlu menggunakan seberapa banyak tablet valganciclovir seperti yang anda lakukan kapsul ganciclovir. Mengambil hanya beberapa tablet valganciclovir doktor anda telah ditetapkan.

tablet Valganciclovir adalah untuk orang dewasa atau kanak-kanak, tetapi valganciclovir cecair adalah hanya untuk kanak-kanak. Dewasa tidak perlu menggunakan penyelesaian lisan atau dos yang mungkin tidak betul.

Valganciclovir (Valcyte) dan ganciclovir (Cytovene) tidak perlu diambil bersama-sama. Jika doktor anda menukarkan anda dari ganciclovir (Cytovene) untuk valganciclovir (Valcyte), bilangan pil yang anda gunakan setiap hari mungkin berubah. Mengambil hanya beberapa tablet doktor anda telah ditetapkan.

Valganciclovir telah menyebabkan kecacatan kelahiran dalam kajian haiwan. Jangan mengambil ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda hamil. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan semasa anda menggunakan ubat ini dan sekurang-kurangnya 30 hari selepas rawatan berakhir anda.

Jika seorang bapa kanak-kanak semasa mengambil valganciclovir, bayi mungkin mempunyai kecacatan kelahiran. Gunakan kondom untuk mencegah kehamilan semasa rawatan anda. Terus menggunakan kondom untuk sekurang-kurangnya 90 hari selepas anda berhenti menggunakan valganciclovir.

Jangan menghancurkan atau memecahkan tablet valganciclovir. Jangan gunakan pil yang telah rosak secara tidak sengaja. Ubat dari pil yang patah atau pecah boleh membahayakan jika ia ke dalam mata anda atau pada kulit anda. Jika ini berlaku, basuh kulit dengan sabun dan air atau bilas dengan air. Tanya doktor atau ahli farmasi bagaimana untuk mengendalikan dengan selamat dan melupuskan tablet yang patah atau kapsul anda.

Valganciclovir boleh mengurangkan sel-sel darah yang membantu melawan jangkitan badan anda.darah anda perlu diuji kerap. rawatan anda mungkin tertunda berdasarkan keputusan ujian ini.Berjumpa dengan doktor anda secara berkala.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada valganciclovir atau ganciclovir (Cytovene).

Valganciclovir (Valcyte) dan ganciclovir (Cytovene) tidak perlu diambil bersama-sama.

Untuk memastikan anda selamat boleh mengambil valganciclovir, beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa syarat lain:

 • penyakit buah pinggang (atau jika anda menjalani rawatan dialisis);
 • penyakit hati;
 • gangguan sel darah (seperti anemia atau tahap rendah platelet dalam darah anda); atau
 • jika anda sedang menerima rawatan radiasi atau ubat-ubatan yang melemahkan sistem imun anda (seperti ubat kanser atau steroid).

HIV atau AIDS boleh diwariskan kepada bayi jika ibu tidak dirawat dengan betul semasa mengandung. Mengambil semua ubat-ubatan HIV anda seperti yang diarahkan untuk mengawal jangkitan anda semasa anda hamil. Valganciclovir tidak akan menghalang kongenital (keturunan) CMV dalam bayi yang baru lahir.

kategori FDA kehamilan C. Valganciclovir telah menyebabkan kecacatan kelahiran dalam kajian haiwan. Jangan mengambil ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda hamil. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan semasa anda menggunakan ubat ini dan sekurang-kurangnya 30 hari selepas rawatan berakhir anda.

Jika seorang bapa kanak-kanak semasa menggunakan valganciclovir, bayi mungkin mempunyai kecacatan kelahiran. Gunakan kondom untuk mencegah kehamilan semasa rawatan anda. Terus menggunakan kondom untuk sekurang-kurangnya 90 hari selepas anda berhenti menggunakan valganciclovir.

Ubat ini boleh menjejaskan kesuburan (keupayaan anda untuk mempunyai anak-anak), sama ada anda seorang lelaki atau wanita.

Anda tidak perlu menyusukan anak semasa anda mengambil valganciclovir. Wanita dengan HIV atau AIDS hendaklah tidak menyusukan bayi. Walaupun bayi dilahirkan tanpa HIV, virus yang boleh diluluskan kepada bayi di dalam susu badan anda.

KESAN-KESAN SAMPINGAN VALGANCICLOVIR

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan valganciclovir dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • kulit pucat, rasa masalah pitam atau sesak nafas, kadar jantung yang cepat, menumpukan perhatian;
 • demam, menggigil, sakit badan, tanda-tanda selesema, kudis dalam mulut dan tekak anda;
 • mudah lebam, pendarahan yang luar biasa (hidung, mulut, faraj, atau rektum), bintik sesuatu yg kecil ungu atau merah di bawah kulit anda;
 • kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali;
 • mengantuk, kekeliruan, perubahan mood, bertambah dahaga, hilang selera makan, loya dan muntah-muntah;
 • bengkak, berat badan, rasa sesak nafas; atau
 • penyitaan (sawan).

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • pening, hilang keseimbangan atau koordinasi;
 • cirit-birit, sembelit;
 • gegaran (berjabat); atau
 • gejala sejuk seperti hidung tersumbat, bersin, sakit tekak dan batuk.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

VALGANCICLOVIR INTERAKSI

Valganciclovir boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga.

Jika anda mempunyai HIV atau AIDS, mengambil ubat ini tidak akan menghalang anda daripada lulus HIV kepada orang lain. Mengelakkan hubungan seks tanpa perlindungan atau berkongsi pisau cukur atau berus gigi. Berbincanglah dengan doktor anda tentang cara yang selamat untuk mencegah jangkitan HIV semasa hubungan seks. Berkongsi dadah atau ubat jarum tidak selamat, walaupun untuk orang yang sihat.

Mengelak daripada orang yang berhampiran yang sakit atau mempunyai jangkitan. Beritahu doktor anda segera jika anda mengalami tanda-tanda jangkitan. Elakkan aktiviti yang boleh meningkatkan risiko pendarahan atau kecederaan.

Beritahu doktor mengenai semua ubat-ubatan lain yang anda gunakan, terutamanya:

 • Didanosine (Videx);
 • mycophenolate (CellCept);
 • probenecid (Benemid, Col-Probenecid); atau
 • zidovudine (Combivir, Retrovir, Trizivir).

Senarai ini tidak lengkap dan ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan valganciclovir. Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah ubat preskripsi, over-the-kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

VALGANCICLOVIR DOS

Ambil seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan ambil dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda.

Ambil valganciclovir dengan makanan.

tablet Valganciclovir adalah untuk orang dewasa atau kanak-kanak, tetapi valganciclovir cecair adalah hanya untuk kanak-kanak. Dewasa tidak perlu menggunakan penyelesaian lisan atau dos yang mungkin tidak betul.

Goncang valganciclovir cecair dengan baik sebelum anda mengukur dos. Mengukur cecair dengan dos-mengukur khas sudu atau ubat cawan, bukan dengan sudu meja biasa. Jika anda tidak mempunyai peranti dos-mengukur, tanya ahli farmasi anda untuk satu.

Jangan menghancurkan atau memecahkan tablet valganciclovir. Jangan gunakan tablet yang telah rosak secara tidak sengaja. Ubat dari pil yang patah atau pecah boleh membahayakan jika ia ke dalam mata anda atau pada kulit anda. Jika ini berlaku, basuh kulit dengan sabun dan air atau bilas dengan air. Tanya doktor atau ahli farmasi bagaimana untuk mengendalikan dengan selamat dan melupuskan tablet yang patah atau kapsul anda.

Mengambil ubat ini untuk tempoh ditetapkan penuh masa. Simptom anda mungkin hilang sebelum jangkitan benar-benar dibersihkan.

Gunakan valganciclovir kerap untuk mendapatkan manfaat yang paling. Dapatkan preskripsi anda diisi semula sebelum anda kehabisan ubat sepenuhnya.

Valganciclovir boleh mengurangkan sel-sel darah yang membantu melawan jangkitan badan anda.darah anda perlu diuji kerap. rawatan anda mungkin tertunda berdasarkan keputusan ujian ini.Berjumpa dengan doktor anda secara berkala.

Anda harus mempunyai mata anda diperiksa sekurang-kurangnya setiap 4 hingga 6 minggu semasa anda menggunakan valganciclovir. Doktor anda mungkin mahu anda mempunyai peperiksaan mata lebih kerap.

tablet Store valganciclovir pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Store valganciclovir cecair dalam peti sejuk. Tidak membekukan. Buang mana-mana yang tidak digunakan selepas 49 hari.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali, bengkak, berat badan, sakit perut, loya, muntah, tanda-tanda jangkitan (demam, menggigil, sakit tekak, gejala flu), atau jaundis (kekuningan kulit atau mata) .

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO VALGANCICLOVIR

Mymedabc.com