VALSARTAN

Mymedabc.com

MENGAPA VALSARTAN DITETAPKAN?

Valsartan digunakan bersendirian atau dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain untuk merawat tekanan darah tinggi. Ia juga digunakan untuk merawat kegagalan jantung (keadaan di mana jantung tidak dapat mengepam darah yang mencukupi ke seluruh badan) dan untuk meningkatkan hidup selepas serangan jantung. Valsartan berada dalam kelas ubat yang dipanggil angiotensin II antagonis reseptor. Ia berfungsi dengan menyekat tindakan bahan-bahan semula jadi tertentu yang mengetatkan saluran darah, membolehkan darah mengalir lebih lancar dan jantung untuk mengepam dengan lebih cekap.

Tekanan darah tinggi adalah keadaan yang biasa dan apabila tidak dirawat, boleh menyebabkan kerosakan pada otak, hati, saluran darah, buah pinggang dan bahagian-bahagian badan yang lain.Kerosakan kepada organ-organ ini boleh menyebabkan penyakit jantung, serangan jantung, kegagalan jantung, strok, kegagalan buah pinggang, kehilangan penglihatan, dan masalah-masalah lain. Selain mengambil ubat, membuat perubahan gaya hidup juga akan membantu untuk mengawal tekanan darah anda. Perubahan ini termasuk makan diet yang rendah lemak dan garam, mengekalkan berat badan yang sihat, bersenam sekurang-kurangnya 30 minit pada kebanyakan hari, tidak merokok dan menggunakan alkohol secara sederhana.

BAGAIMANAKAH VALSARTAN DIGUNAKAN?

Valsartan datang sebagai tablet untuk mengambil melalui mulut. Untuk rawatan tekanan darah tinggi, ia biasanya diambil sekali sehari dengan atau tanpa makanan. Untuk rawatan kegagalan jantung atau serangan jantung, ia biasanya diambil dua kali sehari dengan atau tanpa makanan.Untuk membantu anda ingat untuk mengambil valsartan, bawa ia pada masa yang sama (s) setiap hari. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Mengambil valsartan betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Doktor anda mungkin mula anda pada dos yang rendah valsartan dan secara beransur-ansur meningkatkan dos anda.

Valsartan mengawal tekanan darah tinggi dan kegagalan jantung tetapi tidak menyembuhkan mereka. Tekanan darah anda boleh mengurangkan semasa 2 minggu pertama rawatan anda, tetapi ia mungkin mengambil masa 4 minggu untuk anda untuk melihat manfaat sepenuhnya daripada valsartan. Terus mengambil valsartan walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil valsartan tanpa berbincang dengan doktor anda.

Tanya ahli farmasi atau doktor anda untuk salinan maklumat pengilang untuk pesakit.

KEGUNAAN LAIN VALSARTAN

Valsartan juga kadang-kadang digunakan untuk merawat nefropati diabetes (penyakit buah pinggang pada pesakit diabetes dan tekanan darah tinggi). Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko menggunakan ubat ini untuk keadaan anda.

Ubat ini boleh ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL VALSARTAN,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada valsartan, mana-mana ubat-ubatan lain, atau mana-mana bahan-bahan dalam bentuk tablet valsartan.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai diabetes (gula darah tinggi) dan anda mengambil aliskiren (Tekturna, dalam Amturnide, Tekamlo, Tekturna HCT). Doktor anda mungkin akan memberitahu anda untuk tidak mengambil valsartan jika anda mempunyai kencing manis dan anda juga mengambil aliskiren.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi yang lain preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda. Pastikan anda menyebut berikut: enzyme (ACE) inhibitors penukar angiotensin itu, Benazepril (lotensin, dalam Lotrel), captopril (Capoten, dalam Capozide) enalapril (Vasotec) fosinopril, lisinopril (dalam Prinzide, dalam Zestoretic), moexipril (Univasc, dalam Uniretic), perindopril, (Aceon), quinapril (Accupril, dalam Accuretic, dalam Quinaretic), ramipril (Altace), dan trandolapril (Mavik, dalam Tarka); aspirin dan ubat-ubatan lain nonsteroidal anti-radang (NSAID) seperti ibuprofen (Advil, Motrin) dan naproxen (Aleve, Naprosyn) dan terpilih COX-2 inhibitor seperti celecoxib (Celebrex); cyclosporine (Gengraf, Neoral, Sandimmune); diuretik ( ‘pil air’), yang termasuk diuretik kalium-membiarkan seperti amiloride (Midamor), spironolactone (Aldactone, dalam Aldactazide), dan triamterene (dyrenium, dalam Dyazide, dalam Maxzide); ubat-ubatan lain untuk merawat tekanan darah tinggi atau masalah jantung; makanan tambahan kalium; rifampin (Rifadin, Rimactane, dalam Rifamate, dalam Rifater); dan ritonavir (Norvir). Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda berhati-hati untuk kesan sampingan.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai penyumbatan saluran hempedu (keadaan apabila hempedu tidak boleh mengalir dari hati ke pundi hempedu dan usus kecil, yang boleh berlaku dengan batu karang, tumor, atau kecederaan); jantung, buah pinggang, atau penyakit hati.
 • beritahu doktor anda jika anda sedang menyusukan bayi.
 • anda perlu tahu valsartan yang boleh menyebabkan pening, kepala, dan pengsan apabila anda bangun terlalu cepat dari tempat yang berbohong. Ini adalah lebih biasa apabila anda mula-mula mengambil valsartan. Untuk mengelakkan masalah ini, bangun dari katil perlahan-lahan, berehat kaki anda di atas lantai untuk beberapa minit sebelum berdiri.
 • anda perlu tahu cirit-birit yang, muntah-muntah, tidak minum air yang secukupnya, dan berpeluh banyak boleh menyebabkan penurunan tekanan darah, yang boleh menyebabkan pening dan pengsan. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sebarang masalah-masalah ini atau membangunkan mereka semasa rawatan anda.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Jangan gunakan pengganti garam yang mengandungi kalium tanpa berbincang dengan doktor anda. Jika doktor anda menetapkan a-garam rendah atau rendah natrium diet, ikut arahan ini dengan teliti.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

VALSARTAN BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN.BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • sakit kepala
 • keletihan yang berlebihan
 • loya
 • cirit-birit
 • sakit perut
 • sakit belakang
 • sakit sendi
 • penglihatan kabur
 • batuk
 • ruam

BEBERAPA KESAN SAMPINGAN BOLEH MENJADI SERIUS.JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ATAU MEREKA YANG DISENARAIKAN DALAM SEKSYEN LANGKAH SPECIAL, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • bengkak pada muka, tekak, lidah, bibir, mata, tangan, kaki, pergelangan kaki, atau kaki yang lebih rendah
 • serak
 • kesukaran bernafas atau menelan
 • berat badan yang tidak dapat dijelaskan

Valsartan boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai apa-apa masalah yang luar biasa semasa mengambil ubat ini.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

Simpan ubat ini di dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

GEJALA DOS BERLEBIHAN MUNGKIN TERMASUK:

 • pening
 • pengsan
 • degupan jantung yang cepat atau lambat

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda dan makmal. Tekanan darah anda perlu diperiksa secara berkala untuk menentukan tindak balas anda kepada valsartan.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO VALSARTAN

Mymedabc.com