VANCOMYCIN

Mymedabc.com

MENGAPA VANCOMYCIN DITETAPKAN?

Vancomycin digunakan untuk merawat kolitis (radang usus yang disebabkan oleh bakteria tertentu) yang mungkin berlaku selepas rawatan antibiotik. Vancomycin berada dalam kelas ubat-ubatan yang dikenali sebagai antibiotik glycopeptide. Ia berfungsi dengan killling bakteria dalam usus. Vancomycin tidak akan membunuh bakteria atau merawat jangkitan di mana-mana bahagian badan yang lain apabila diambil melalui mulut. Antibiotik tidak akan bekerja untuk selesema, selesema, atau jangkitan virus lain.

BAGAIMANAKAH VANCOMYCIN DIGUNAKAN?

Vancomycin datang sebagai kapsul untuk mengambil melalui mulut. Ia biasanya diambil 3-4 kali sehari selama 7-10 hari. Untuk membantu anda ingat untuk mengambil vancomycin, mengambil sekitar waktu yang sama setiap hari. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil vancomycin betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Ambil vancomycin sehingga anda selesai preskripsi, walaupun anda berasa lebih baik. Jika anda berhenti mengambil vancomycin terlalu awal atau terlepas dos, jangkitan anda mungkin tidak sembuh sepenuhnya dan bakteria boleh menjadi kebal kepada antibiotik.

KEGUNAAN LAIN VANCOMYCIN

Ubat ini tidak boleh ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL VANCOMYCIN,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada vancomycin, atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba anda mengambil anda. Pastikan anda menyebut amikacin (Amikin), amphotericin B (Fungizone), bacitracin, cisplatin (Platinol), colistin, gentamicin (Garamycin), kanamycin (Kantrex), polymyxin B, streptomycin, dan tobramycin (Nebcin).
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai penyakit keradangan usus (bengkak usus yang boleh menyebabkan kekejangan atau cirit-birit), termasuk penyakit Crohn (suatu keadaan di mana tubuh menyerang lapisan saluran pencernaan, menyebabkan kesakitan, cirit-birit, penurunan berat badan, dan demam) dan ulser kolitis (suatu keadaan yang menyebabkan bengkak dan kudis dalam lapisan usus besar [usus besar] dan rektum);hilang pendengaran; atau penyakit buah pinggang.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil Vancomycin, hubungi doktor anda.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Melainkan jika doktor anda memberitahu anda sebaliknya, terus diet biasa anda.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN VANCOMYCIN?

VANCOMYCIN BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN.BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA SIMPTOM INI TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • Sakit perut

BEBERAPA KESAN SAMPINGAN BOLEH MENJADI SERIUS.TANDA-TANDA BERIKUT ADALAH SESUATU YANG LUAR BIASA, TETAPI JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA DARIPADA MEREKA, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • sakit tekak, demam, menggigil, dan tanda-tanda jangkitan
 • gatal-gatal
 • ruam
 • gatal-gatal
 • kesukaran bernafas atau menelan
 • kemerahan kulit di bahagian atas pinggang
 • sakit dan ketat otot dada dan belakang
 • pendarahan yang luar biasa atau lebam
 • pengsan
 • pening
 • penglihatan kabur
 • nada dalam telinga

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN VANCOMYCIN?

Pastikan Vancomycin dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari kanak-kanak.Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. preskripsi anda mungkin tidak boleh diisi semula.Jika anda masih mempunyai tanda-tanda jangkitan selepas anda selesai vancomycin, hubungi doktor anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO VANCOMYCIN

Mymedabc.com