VERAPAMIL

Mymedabc.com

MENGAPA VERAPAMIL DITETAPKAN?

Verapamil digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan untuk mengawal angina (sakit dada). Tablet pelepasan segera juga digunakan secara bersendirian atau dengan ubat-ubatan lain untuk mencegah dan merawat degupan jantung yang tidak teratur. Verapamil berada dalam kelas ubat-ubatan yang dikenali sebagai penghalang saluran kalsium. Ia berfungsi untuk merehatkan pembuluh darah supaya jantung tidak perlu mengepam keras. Ia juga meningkatkan bekalan darah dan oksigen ke jantung dan melambatkan aktiviti elektrik di dalam hati untuk mengawal kadar jantung.

Tekanan darah tinggi adalah keadaan yang biasa dan apabila tidak dirawat, boleh menyebabkan kerosakan pada otak, hati, saluran darah, buah pinggang dan bahagian-bahagian badan yang lain.Kerosakan kepada organ-organ ini boleh menyebabkan penyakit jantung, serangan jantung, kegagalan jantung, strok, kegagalan buah pinggang, kehilangan penglihatan, dan masalah-masalah lain. Selain mengambil ubat, membuat perubahan gaya hidup juga akan membantu untuk mengawal tekanan darah anda. Perubahan ini termasuk makan diet yang rendah lemak dan garam, mengekalkan berat badan yang sihat, bersenam sekurang-kurangnya 30 minit pada kebanyakan hari, tidak merokok dan menggunakan alkohol secara sederhana.

BAGAIMANA VERAPAMIL PERLU DIGUNAKAN?

Verapamil datang sebagai tablet, tablet extended-release (long-acting) dan extended-release (long-acting) kapsul untuk mengambil melalui mulut. The tablet biasa biasanya diambil 3-4 kali sehari.Tablet extended-release dan kapsul biasanya diambil sekali atau dua kali sehari. Ambil verapamil pada masa yang sama (s) setiap hari. produk verapamil tertentu perlu diambil pada waktu pagi dan lain-lain sebelum tidur. Tanya doktor anda apa masa terbaik adalah untuk anda mengambil ubat-ubatan anda. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil verapamil betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Menelan tablet extended-release dan kapsul keseluruhan. Jangan mengunyah atau menghancurkan mereka. Tanya ahli farmasi anda jika tablet boleh berpecah pada separuh, kerana arahan berbeza mengikut produk.

Jika anda tidak boleh menelan kapsul extended-release anda berhati-hati boleh membuka kapsul dan taburkan seluruh kandungan ke sesudu sos epal. sos epal itu tidak patut menjadi panas, dan ia harus cukup lembut untuk ditelan tanpa mengunyah. Menelan sos epal dengan segera tanpa mengunyah, dan kemudian minum segelas air sejuk untuk memastikan bahawa anda telah menelan semua ubat. Jangan simpan campuran untuk kegunaan masa depan.

Doktor anda mungkin akan memulakan anda pada dos yang rendah verapamil dan secara beransur-ansur meningkatkan dos anda.

Verapamil mengawal aritmia, tekanan darah tinggi, dan angina tetapi tidak menyembuhkan keadaan ini. Terus mengambil verapamil walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil verapamil tanpa berbincang dengan doktor anda.

KEGUNAAN LAIN VERAPAMIL

Verapamil juga kadang-kadang digunakan untuk merawat masalah jantung lain yang tertentu.Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko menggunakan Verapamil untuk keadaan anda.

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL VERAPAMIL,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada Verapamil, mana-mana ubat-ubatan lain, atau mana-mana bahan-bahan dalam verapamil. Tanya ahli farmasi anda untuk senarai bahan-bahan.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan nonprescription ubat-ubatan, vitamin dan pemakanan tambahan anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda. Pastikan anda menyebut mana-mana yang berikut: alpha blockers seperti prazosin (Minipress);antifungals seperti itraconazole (Onmel, Sporanox) dan ketoconazole (Nizoral); aspirin;penghalang beta seperti atenolol (Tenormin, dalam Tenoretic), metoprolol (Lopressor, Toprol XL, dalam Dutoprol), nadolol (Corgard, dalam Corzide), propranolol (Inderal, Innopran, dalam Inderide), dan timolol (Blocadren, dalam Timolide); carbamazepine (carbatrol, Epitol, equetro, Tegretol); cimetidine (Tagamet); clarithromycin (Biaxin, dalam Prevpac); cyclosporine (Neoral, Sandimmune); digoxin (Lanoxin); disopyramide (Norpace); diuretik ( “pil air”); erythromycin (EES, Eryc, Erythrocin); Flecainide; inhibitor protease HIV tertentu seperti Indinavir (Crixivan), nelfinavir (Viracept), dan ritonavir (Norvir, dalam Kaletra); quinidine (dalam Nuedexta); litium (Lithobid); ubat-ubatan untuk merawat tekanan darah tinggi; nefazodone; phenobarbital;pioglitazone (Actos, dalam Duetact, dalam oseni); rifampin (Rifadin, Rimactane); telithromycin (Ketek); dan theophylline (Theochron, Theolair, Uniphyl). Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda berhati-hati untuk kesan sampingan. Banyak ubat-ubatan lain juga boleh berinteraksi dengan verapamil, jadi pastikan untuk memberitahu doktor mengenai semua ubat-ubatan yang anda ambil, walaupun orang-orang yang tidak muncul dalam senarai ini.
 • beritahu doktor anda apa produk herba yang anda ambil, terutama Wort St John.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai penyempitan atau penyumbatan sistem pencernaan anda atau mana-mana keadaan lain yang menyebabkan makanan untuk bergerak melalui sistem pencernaan anda lebih perlahan-lahan; kegagalan jantung; jantung, hati, atau penyakit buah pinggang; distrofi otot (penyakit yang diwarisi yang menyebabkan kelemahan beransur-ansur otot); atau myasthenia gravis (keadaan yang menyebabkan otot tertentu untuk melemahkan).
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil verapamil, hubungi doktor anda.
 • jika anda menghadapi pembedahan, termasuk pembedahan pergigian, beritahu doktor atau doktor gigi anda bahawa anda mengambil verapamil.
 • berbincang dengan doktor anda tentang penggunaan selamat minuman beralkohol semasa rawatan anda dengan verapamil. Verapamil boleh menyebabkan kesan-kesan alkohol untuk menjadi lebih teruk dan lebih panjang berkekalan.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Berbincang dengan doktor anda tentang makan limau gedang atau meminum jus anggur semasa mengambil Verapamil.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN VERAPAMIL?

VERAPAMIL BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN.BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • sembelit
 • pedih ulu hati
 • pening atau ringan kepala
 • sakit kepala

BEBERAPA KESAN SAMPINGAN BOLEH MENJADI SERIUS.JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA BERIKUT, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA ATAU MENDAPATKAN RAWATAN PERUBATAN KECEMASAN:

 • bengkak pada tangan, kaki, pergelangan kaki, atau kaki yang lebih rendah
 • kesukaran bernafas atau menelan
 • degupan jantung yang perlahan
 • pengsan
 • penglihatan kabur
 • ruam
 • loya
 • keletihan melampau
 • pendarahan yang luar biasa atau lebam
 • kekurangan tenaga
 • hilang selera makan
 • sakit di bahagian kanan atas perut
 • kekuningan kulit atau mata
 • simptom seperti selesema
 • demam

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN VERAPAMIL?

Pastikan Verapamil dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari kanak-kanak.Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

GEJALA DOS BERLEBIHAN MUNGKIN TERMASUK:

 • pening
 • penglihatan kabur
 • perlahan, cepat, atau degupan jantung yang tidak teratur
 • sawan
 • kekeliruan
 • kesukaran bernafas atau menelan

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda dan makmal. Tekanan darah anda perlu diperiksa secara berkala untuk menentukan tindak balas anda kepada verapamil. Doktor anda juga boleh memerintahkan ujian makmal tertentu untuk memeriksa tindak balas badan anda untuk verapamil.

Jika anda mengambil tablet diperluaskan-siaran tertentu (Covera HS), anda boleh melihat sesuatu yang kelihatan seperti tablet dalam najis anda. Ini hanya tablet shell kosong, dan ini tidak bermakna bahawa anda tidak mendapat dos lengkap anda ubat.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO VERAPAMIL

Mymedabc.com