VITAMIN A

Mymedabc.com

Vitamin A adalah vitamin penting yang diperlukan untuk pertumbuhan dan pembangunan, pengiktirafan sel, penglihatan, fungsi imun dan pembiakan.

Vitamin A juga merupakan antioksidan yang kuat dan bertindak sebagai hormon dalam badan, mempengaruhi ekspresi gen dan dengan itu mempengaruhi fenotip. Retinol adalah berpengaruh, bentuk aktif vitamin A didapati di dalam darah, manakala retinyl palmitate adalah bentuk penyimpanan vitamin. Beta-karotena merupakan prekursor vitamin A dan didapati dalam tumbuhan. Ini “pro-vitamin,” itu sendiri antioksidan, ditukar menjadi vitamin A seperti yang diperlukan oleh badan, dengan itu menyamar ada risiko keracunan.

Ini MNT ciri Knowledge Center adalah sebahagian daripada koleksi artikel mengenai manfaat kesihatan vitamin dan mineral popular. Ia menyediakan satu pandangan yang mendalam di Pengambilan yang disyorkan vitamin A, manfaat kesihatan yang mungkin itu, makanan yang tinggi vitamin A dan sebarang risiko kesihatan yang berpotensi memakan vitamin A.

PENGAMBILAN YANG DISYORKAN

Pengambilan yang disyorkan vitamin A berbeza mengikut umur dan jantina. Oleh kerana vitamin A boleh didapati dalam beberapa bentuk, A kandungan vitamin dalam makanan sering diukur setara aktiviti retinol (Raes). Satu RAE adalah sama dengan 1 mikrogram retinol, 12 mikrogram beta-karotena atau 3.33 IU vitamin A. Pengambilan disyorkan Raes untuk orang umur yang berbeza mengikut Negara Institut Kesihatan (NIH) adalah seperti berikut

 • 0-6 bulan *: 400 mcg / hari
 • 7-12 bulan *: 500 mcg / hari
 • 1-3 tahun: 300 mcg / hari
 • 4-8 tahun: 400 mcg / hari
 • 9-13 tahun: 600 mcg / hari
 • 14 + tahun (lelaki): 900 mcg / hari
 • 14 + tahun (perempuan): 700 mcg / hari
 • 14-18 tahun (hamil): 750 mcg / hari
 • 14-18 tahun (menyusukan anak): 1200 mcg / hari
 • 19-50 tahun (hamil): 770 mcg / hari
 • 19-50 tahun (menyusukan anak): 1,300 mcg / hari.

* Mencukupi Pengambilan (AI), bersamaan dengan pengambilan min vitamin A dalam sihat, bayi susu ibu.

The 2007-2008 Kesihatan dan Pemakanan Peperiksaan Ukur Negara (NHANES) mendapati bahawa purata pengambilan harian pemakanan vitamin pengambilan A di Amerika yang berumur 2 tahun dan lebih tua 607 mcg / hari RAE.

Bayi pra-matang, bayi dan kanak-kanak di negara-negara membangun, wanita hamil dan menyusu di negara-negara membangun dan orang-orang dengan cystic fibrosis mempunyai risiko paling tinggi kekurangan vitamin A. Pesakit yang mengambil berat badan ubat Orlistat (nama-nama jenama Alli dan Xenical) telah menurunkan keupayaan penyerapan vitamin larut lemak seperti vitamin A, meletakkan mereka berisiko untuk mengalami kekurangan. 3

makanan tambahan Vitamin A yang ada, tetapi ia adalah yang terbaik untuk cuba untuk memenuhi keperluan nutrien melalui pemakanan vitamin, mineral dan nutrien lain bertindak secara sinergistik. Mengambil makanan tambahan nutrien individu boleh topeng kekurangan nutrien yang lain, dengan potensi untuk menyebabkan akut dan, isu-isu kesihatan jangka panjang yang serius. Makanan tambahan boleh membantu di mana orang mempunyai kesukaran keperluan pemakanan mesyuarat melalui diet semata-mata dan di mana malabsorption satu isu.

MANFAAT KESIHATAN YANG MUNGKIN MEMAKAN VITAMIN A

Kekurangan vitamin A boleh menyebabkan rabun malam, kecenderungan lebih tinggi untuk jangkitan, dan hyperkeratosis folikel (kering, kulit beralun). 1

MENGURANGKAN RISIKO KANSER

Pengambilan tinggi karotenoid daripada buah-buahan dan sayur-sayuran dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah daripada kanser paru-paru. Beta-karotena dan vitamin tambahan tidak menunjukkan keputusan yang sama. 3

Antara lelaki yang lebih muda, diet yang kaya dengan beta-karotena boleh memainkan peranan pelindung terhadap kanser prostat, menurut kajian yang dijalankan oleh Harvard School of Jabatan Kesihatan Awam Pemakanan. 6 Beta-karotena juga telah ditunjukkan untuk membentuk sebuah persatuan songsang dengan perkembangan kanser usus di kalangan penduduk Jepun. 5

MERAWAT DIABETES JENIS 2

asid retinoic, terbitan daripada vitamin A, telah didapati menormalkan gula dalam darah pada tikus kencing manis.

MENCEGAH ASMA

Risiko asma adalah lebih rendah pada orang yang mengambil jumlah yang tinggi beta-karotena. 4

KULIT KELIHATAN SIHAT DAN RAMBUT

Vitamin A memainkan peranan penting dalam pertumbuhan semua tisu badan, termasuk kulit dan rambut, dan juga diperlukan untuk pengeluaran sebum, minyak yang membantu mengekalkan tahap kelembapan pada kulit dan rambut.

SUMBER MAKANAN VITAMIN A

Siap retinol, bentuk aktif vitamin A, hanya boleh diperolehi daripada sumber haiwan. Sumber yang kaya dengan retinol adalah:

 • hati
 • lemak ikan (seperti ikan hering dan salmon)
 • minyak ikan
 • Butter
 • susu
 • keju
 • Telur.

makanan berasaskan tumbuhan mengandungi bentuk antioksidan pelopor vitamin A, karotenoid (seperti beta-karotena), yang kemudiannya ditukar kepada retinol dalam badan.

antioksidan ini juga merupakan pigmen oren dan menyumbang kepada warna buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu. sumber yang kaya dengan beta-karotena termasuk makanan tumbuhan oren seperti labu, betik, aprikot, tembikai, labu dan lobak merah.

makanan tumbuhan lain, seperti brokoli, gelap berdaun hijau sayur-sayuran, zucchini dan lada juga sumber yang kaya dengan beta-karotena, dengan pelbagai pigmen menggabungkan untuk mewujudkan warna yang terang dilihat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan.

RISIKO KESIHATAN YANG BERPOTENSI MEMAKAN VITAMIN A

Terbentuk terlebih dahulu vitamin A menimbulkan risiko ketoksikan apabila dimakan dalam jumlah yang berlebihan, sama ada melalui diet atau makanan tambahan.

The Atas yang boleh diterima Pengambilan Level (UL) untuk vitamin A berbeza mengikut umur.NIH telah menubuhkan ULS berikut: 7

 • 0-3 tahun: 600 mcg / hari
 • 4-8 tahun: 900 mcg / hari
 • 9-13 tahun: 1700 mcg / hari
 • 14-18 tahun: 2800 mcg / hari
 • 19+ tahun: 3000 mcg / hari.

Berlebihan vitamin A boleh menyebabkan kulit kering, kuku rapuh, rambut gugur, tulang lemah, penyakit gusi, cepat marah dan keletihan. Amat dos berlebihan dan berterusan vitamin A (lebih besar daripada 100% tahap disyorkan) boleh menyebabkan penyakit hati.

Beta-karotena dan karotenoid lain tidak menimbulkan risiko yang sama ketoksikan kerana ini hanya ditukar menjadi vitamin A seperti yang diperlukan.

Ini adalah jumlah diet atau corak pemakanan menyeluruh yang adalah yang paling penting dalam pencegahan penyakit dan mencapai kesihatan yang baik. Ia adalah lebih baik untuk makan makanan yang dengan pelbagai daripada memberi tumpuan kepada nutrien individu sebagai kunci kepada kesihatan yang baik.

VIDEO VITAMIN A

 

Mymedabc.com