VITAMIN B1

Mymedabc.com
Pengenalan

Vitamin B1, juga dikenali sebagai thiamin (e), adalah salah satu daripada lapan vitamin B larut air.Ia dinamakan B1 kerana ia adalah vitamin B yang pertama ditemui. Manusia bergantung kepada pengambilan makanan mereka untuk menampung keperluan vitamin B1 mereka.

Fungsi Kesihatan

Fungsi utama vitamin B1 (thiamin pirofosfat) dihubungkan dengan peranannya sebagai molekul penolong – yang dipanggil ‘ koenzim ‘ – yang mengaktifkan enzim, protein yang mengawal proses biokimia yang berlaku dalam badan. Pengambilan yang mencukupi vitamin B1 (thiamin) adalah penting kerana ia memainkan peranan penting dalam

  • pengeluaran tenaga daripada makanan
  • sintesis asid nukleik (contohnya, DNA)
  • pengaliran impuls saraf.

The Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah (EFSA) , yang menyediakan nasihat saintifik untuk membantu pembuat dasar, telah mengesahkan bahawa manfaat kesihatan jelas telah diwujudkan untuk pengambilan pemakanan vitamin B1 dalam menyumbang kepada:

  • fungsi normal hati;
  • karbohidrat biasa dan tenaga yang menghasilkan metabolisme ;
  • fungsi normal sistem saraf;
  • pembangunan neurologi normal dan fungsi;
  • fungsi psikologi normal.
Pengurangan Risiko Penyakit

penyakit yang berkaitan dengan mata

Beberapa kajian telah mencadangkan bahawa vitamin B1 ─ bersama-sama dengan mikronutrien lain seperti vitamin A dan vitamin kompleks B (B2, B9, B12) ─ boleh melindungi kanta mata ‘daripada kehilangan penglihatan melalui katarak.

Aplikasi lain

Sila ambil perhatian:

Apa-apa rawatan pemakanan atau dadah dengan mikronutrien berdos tinggi memerlukan pengawasan perubatan.

gangguan otak

gangguan otak tertentu, biasa pada orang yang ketagihan arak, boleh dirawat dengan jayanya dengan vitamin B1 (thiamin) makanan tambahan.

Penyakit Alzheimer

Ia telah dicadangkan bahawa suplemen thiamin mungkin membantu mengurangkan keterukan penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan akan diperlukan sebelum thiamin boleh dicadangkan sebagai rawatan yang berkesan *.

Kegagalan jantung

Oleh kerana kekurangan bukti, peranan suplemen thiamin dalam mengekalkan fungsi jantung pada individu yang mengalami kegagalan jantung masih kontroversi *.

* Lihat juga Prinsip – Kerumitan penyelidikan mikronutrien

pengambilan Cadangan

Kerana vitamin B1 memudahkan penggunaan tenaga, keperluan adalah terikat dengan pengambilan tenaga, yang boleh menjadi sangat bergantung kepada tahap aktiviti. Bagi orang dewasa, pengambilan purata 0,9-1,1 mg thiamin sehari bagi wanita dan 1,1-1,2 mg untuk lelaki telah disyorkan, berdasarkan pengambilan kalori purata.

Supply Situasi

Di negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat, orang umumnya memenuhi cadangan kebangsaan bagi pengambilan vitamin B1. Walau bagaimanapun, institusionalisasi dan kemiskinan meningkatkan kemungkinan pengambilan thiamin yang tidak mencukupi di kalangan orang tua.

Kekurangan

Vitamin B1 (thiamin) kekurangan jarang berlaku, tetapi boleh berlaku pada orang yang mendapatkan sebahagian besar kalori mereka dari gula atau alkohol. Orang yang mempunyai kekurangan thiamin mempunyai kesukaran mencerna karbohidrat, menyebabkan kehilangan kewaspadaan mental, kesukaran bernafas, dan kerosakan jantung.

sumber

Vitamin B1 (thiamin) didapati dalam kebanyakan makanan, tetapi kebanyakannya dalam jumlah yang kecil. Sumber terbaik thiamin dikeringkan yis bir. sumber lain yang baik ialah daging (terutamanya daging babi dan ham produk), beberapa spesies ikan (belut, tuna), bijirin gandum dan roti, kacang, kekacang, kekacang kering dan kentang.

keselamatan

Thiamin umumnya tidak toksik. Sangat dos yang tinggi boleh menyebabkan sakit perut.

VIDEO VITAMIN B1

Mymedabc.com