VITAMIN B12

Mymedabc.com

APAKAH VITAMIN B12?

Vitamin B12, juga dikenali sebagai cyanocobalamin, adalah vitamin larut air yang merupakan sebahagian daripada keluarga B vitamin. Vitamin ini membantu menyokong fungsi adrenal, membantu bertenang dan mengekalkan sistem saraf yang sihat, dan yang perlu bagi proses metabolik utama. Mengambil vitamin B12 adalah penting untuk sintesis DNA dan mengekalkan sel-sel saraf yang sihat.

MENGAPA VITAMIN B12 YANG DIPERLUKAN?

Mengetahui fakta-fakta tentang vitamin B12 dan manfaatnya adalah penting: mikronutrien penting ini memberi kesan kepada pembangunan dan penyelenggaraan sel-sel darah merah, sel-sel saraf, dan myelination normal (meliputi) sel-sel saraf. Ia juga membantu dalam pengeluaran DNA dan RNA, dan pengeluaran neurotransmitter.

APAKAH TANDA-TANDA KEKURANGAN VITAMIN B12?

Tanda-tanda kekurangan vitamin B12 termasuk keletihan, kelemahan otot, sesak nafas, pening, kebas, berdebar-debar jantung, pendarahan gusi dan sakit mulut, loya, kurang selera makan dan cirit-birit. Vitamin gejala kekurangan B12 boleh hadir sendiri secara perlahan-lahan dan tidak boleh diiktiraf untuk beberapa ketika. Kekurangan B12 boleh menghasilkan anemia merosakkan, yang boleh membawa kepada kehilangan ingatan, kekeliruan dan juga demensia.

Oleh kerana kita mendapatkan vitamin B12 hanya dari makanan haiwan dalam diet kita, kekurangan vitamin B12 cenderung untuk membangunkan di kalangan vegetarian yang ketat, terutamanya kanak-kanak vegan, yang makan ada produk haiwan. Walau bagaimanapun, orang tua, dan orang-orang yang tidak dapat menyerap vitamin B12 dari saluran usus juga berisiko, serta orang-orang yang sedang hamil atau yang mengalami pendarahan atau gangguan usus.

BERAPA BANYAK, DAN APA JENIS, ADAKAH ORANG DEWASA PERLUKAN?

Menurut Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH), purata harian US Recommended Dietary Elaun (RDA) ialah:

  • mereka yang berusia 14 dan lebih tua, 2.4 mcg;
  • untuk orang dewasa dan remaja perempuan hamil, 2.6 mcg
  • dan untuk dewasa dan perempuan menyusu remaja, 2.8mcg.

Orang lebih 50 tahun perlu mengambil vitamin makanan B12-kampung yang berbenteng atau mengambil makanan tambahan vitamin B12 – 25-100 mcg sehari telah digunakan untuk mengekalkan tahap vitamin B12 dalam orang tua.

Dr. Weil mengesyorkan mengambil 50 mcg sebagai sebahagian daripada B-Complex yang mengandungi spektrum penuh vitamin B termasuk biotin, thiamin, vitamin B12, riboflavin dan niasin.

BERAPAKAH KANAK-KANAK PERLUKAN?

Cadangan NIH:

  • bayi 0-6 bulan, 0.4 mcg
  • bayi 7-12 bulan, 0.5 mcg
  • kanak kecil 1-3 tahun, 0.9 mcg
  • kanak-kanak 4-8 tahun, 1.2mcg
  • kanak-kanak 9-13 tahun, 1.8 mcg.

BAGAIMANA ANDA MENDAPAT VITAMIN B12 YANG CUKUP DARIPADA MAKANAN?

makanan haiwan yang diperolehi adalah sumber makanan terbaik vitamin B12, termasuk produk tenusu, telur, daging, ikan, ayam, dan kerang-kerangan.

ADAKAH TERDAPAT APA-APA RISIKO YANG BERKAITAN DENGAN TERLALU BANYAK VITAMIN B12?

Vitamin B12 dianggap selamat dan tidak toksik, tetapi lain B-vitamin boleh menyebabkan masalah dalam dos yang besar.

ADAKAH TERDAPAT APA-APA PERTIMBANGAN KHAS LAIN?

Mengambil tablet sublingual atau bentuk semburan mulut vitamin B12, kedua-dua yang diserap oleh saluran darah di dalam mulut, sering lebih baik untuk warga emas yang mungkin mempunyai masalah untuk menyerap vitamin dari perut.

Penyerapan vitamin B12 dan / atau pengurangan boleh berlaku pada mereka yang menggunakan alkohol secara berlebihan, yang mengambil antibiotik, menggunakan perut-asid mengawal ubat-ubatan, termasuk H-2 blockers dan perencat pam proton, atau yang mengambil Metformin untuk merawat diabetes jenis 2. Nikotin boleh paras serum juga lebih rendah daripada B12.

Di samping itu, makanan tambahan kalium boleh mengurangkan penyerapan vitamin B12, dan terdapat beberapa bukti bahawa vitamin C dalam makanan tambahan boleh mengganggu mendapatkan vitamin B12 yang terdapat dalam makanan.

VIDEO VITAMIN B12

 

Mymedabc.com