VITAMIN B2

Mymedabc.com

Vitamin B2 , juga dikenali sebagai Riboflavin , adalah vitamin penting yang juga bertindak sebagaiantioksidan dalam badan. Vitamin B2 bertanggungjawab untuk mengekalkan sel-sel darah yang sihat, membantu untuk meningkatkan tahap tenaga , memudahkan dalam yang sihat metabolisme , mencegah kerosakan radikal bebas, menyumbang kepada pertumbuhan, melindungi kulit dan mata kesihatan dan lebih. (1)

Kerana ia adalah vitamin larut air seperti semua vitamin B, Vitamin B2 mesti diperolehi melalui diet yang sihat dan semula kerap, sebaik-baiknya setiap hari, untuk mengelakkan kekurangan riboflavin . Semua vitamin B digunakan untuk membantu mencerna dan mengeluarkan tenaga daripada makanan yang anda makan; mereka melakukan ini dengan menukar nutrien daripada karbohidrat, lemak, dan protein kepada tenaga yang boleh digunakan dalam bentuk “ATP”. Atas sebab ini, Vitamin B2 diperlukan untuk fungsi setiap sel dalam badan anda, dan kekurangan riboflavin atau kekurangan vitamin B dalam diet anda boleh membuat beberapa kesan sampingan yang serius.

Vitamin B2 digunakan dalam kombinasi dengan vitamin B yang lain, yang membentuk “B Vitamin Complex”. Malah B2 perlu hadir dalam jumlah yang cukup tinggi dalam badan untuk membolehkan vitamin B lain yang termasuk B6 dan asid folik betul untuk menjalankan tugas mereka. Semua vitamin B bertanggungjawab untuk fungsi penting termasuk menyumbangkepada kesihatan saraf, kesihatan jantung dan darah, kulit dan kesihatan mata, mengurangkan keradangan, fungsi hormon, dan digunakan untuk mengekalkan metabolisme yang sihat dan sistem penghadaman.

RIBOFLAVIN / VITAMIN B2 KEKURANGAN

Menurut USDA, kekurangan riboflavin Vitamin B2 tidak sangat biasa di barat, negara-negara maju, kemungkinan besar kerana banyak karbohidrat ditapis diperkaya dengan riboflavin. Selain itu, makanan lain yang biasa digunakan seperti telur dan daging boleh memberikan sumber yang baik Vitamin B2 juga.

RDA untuk lelaki dewasa ialah 1.3 mg / hari dan 1.1 mg / hari untuk wanita, manakala kanak-kanak dan bayi memerlukan kurang. Bagi mereka yang mengalami kekurangan dikenali riboflavin atau syarat-syarat yang berkaitan dengan anemia, sakit kepala migrain, gangguan mata, disfungsi tiroid, dan beberapa keadaan lain, lebih Vitamin B2 mungkin perlu untuk membantu membetulkan masalah asas.

TANDA-TANDA KEKURANGAN VITAMIN B2 TERMASUK (2):

 • anemia
 • Keletihan
 • kerosakan saraf
 • A metabolisme lembap
 • Mulut atau bibir luka atau retak
 • keradangan kulit dan kulit gangguan, terutama di sekitar hidung dan muka
 • mulut radang dan lidah
 • Sakit tekak
 • Bengkak membran mukus
 • Perubahan mood, seperti kebimbangan meningkat dan tanda-tanda kemurungan

SUMBER TERBAIK VITAMIN B2 (RIBOFLAVIN)

Sumber makanan yang kaya dengan riboflavin memasukkan kumpulan-kumpulan makanan seperti (3):
 • Daging dan organ daging
 • produk tenusu tertentu, terutamanya keju
 • Telur
 • sayur-sayuran tertentu, sayur-sayuran berdaun hijau terutamanya
 • Kacang dan kekacang
 • kacang dan benih tertentu

Riboflavin, bersama-sama dengan vitamin B lain, juga biasanya ditemui dalam kebanyakan diperkaya gandum dan produk karbohidrat diperkaya termasuk roti, bijirin, bar granola, dan pasta.Biasanya makanan ini diperkaya dengan vitamin dan mineral termasuk Vitamin B2 riboflavin selepas mereka telah diproses dan banyak nutrien semula jadi telah memuat dikeluarkan atau dimusnahkan.

Kerana ramai orang yang biasa makan dibungkus dan produk karbohidrat ditapis Selalunya, ini adalah sebab utama kebanyakan orang dewasa dapat memenuhi keperluan harian mereka untuk riboflavin dalam pelbagai situasi dan untuk mengelakkan kekurangan riboflavin.

Pada waktu engkau membeli Vitamin B2 dengan cara ini, anda sedang memakan versi sintetik vitamin yang sudah sengaja ditambah kepada makanan. Produk yang sintetik menambah vitamin dan mineral akan mengatakan perkataan “kaya” atau “diperkaya” pada bungkusan. Ini adalah tidak seperti produk yang belum diproses yang secara semula jadi mengandungi vitamin B, seperti daging, telur, dan sayur-sayuran laut.

VIDEO VITAMIN B2

Mymedabc.com