VITAMIN B3

Mymedabc.com

Manfaat kesihatan niasin termasuk mengekalkan peredaran yang baik darah, keadaan kulit yang sihat yang teguh, dan fungsi normal otak, meningkatkan daya ingatan, membantu saluran penghadaman untuk menyerap karbohidrat yang mencukupi, protein, dan lemak, mengurangkan kesan artritis dan meningkatkan gejala skizofrenia. Manfaat yang paling penting niasin atau vitamin B3 adalah keupayaan untuk menurunkan paras kolesterol dan mengawal mereka itu.

Vitamin B3, juga dikenali sebagai niacin, membebaskan tenaga ke dalam sel-sel badan, tetapi niasin adalah terutamanya digunakan untuk menurunkan tahap kolesterol yang tinggi. Anda boleh mendapatkan Vitamin B3 di kedai-kedai makanan tambahan, tetapi ia adalah sentiasa yang masuk akal untuk membeli niasin apabila diarahkan secara khusus oleh doktor.

Makanan seperti ikan, kacang, bijirin kering, hati, ayam, daging merah tanpa lemak, bijirin penuh, diperkaya bijirin halus dan kekacang merupakan sumber terbaik vitamin B3.

Vitamin B3 dan pelbagai bentuk, yang seperti niasin, sedang popular digunakan sebagai vitamin terapeutik untuk melegakan penyakit banyak. Niacin juga digunakan untuk merawat gangguan pernafasan atau vaskular, dan sebagai tambahan diet berkesan untuk merawat pellagra, bersama-sama dengan Lovastatin.

Walau bagaimanapun, manfaat adalah hanya sebahagian kecil daripada bilangan itu. Vitamin B3 mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain, yang manusia telah perlahan-lahan ditemui sepanjang bertahun-tahun. Niacin terutamanya datang dalam 3 jenis atau bentuk, asid nikotinik whichinclude, Niacinamide, dan Inositol Hexaniacinate tablet tambahan atau dos. asid nikotinik membantu mengurangkan tahap kolesterol darah tinggi, manakala Niacinamide boleh didapati dalam pemakanan tambahan.

FAEDAH KESIHATAN VITAMIN B3 ATAU NIACIN

Antara sifat berfaedah diterangkan dengan lebih terperinci di bawah.

Penghadaman: Sebagai ahli vitamin B-kompleks, alat bantuan niasin dalam fungsi normal sistem pencernaan manusia, menggalakkan selera makan yang sihat, berfungsi dengan saraf, dan kulit yang berseri.

Pellagra: Orang yang mempunyai otot yang lemah, masalah penghadaman, kerengsaan kulit atau pellagra mungkin mempunyai kekurangan vitamin B3 yang teruk. Orang-orang ini perlu untuk mengendalikan dos meningkat makanan tambahan vitamin B3 ke dalam diet mereka.

Kolesterol: Pengambilan kuantiti besar niasin, yang akan menjadi 1100 atau lebih miligram dalam sehari, telah terbukti jauh mengurangkan tahap kolesterol LDL “jahat” dan meningkatkan kolesterol HDL yang baik, yang menghalang penebalan dinding arteri dan syarat seperti aterosklerosis.

Larut air: Niacin adalah vitamin larut air yang boleh bergerak melalui aliran darah manusia dan badan itu mempunyai pilihan untuk melepaskan vitamin berlebihan melalui proses membuang air kecil. Oleh itu, vitamin itu boleh diberikan kepada manusia melalui makanan dan cecair, kerana badan kita tidak memerlukan bekalan yang berterusan.

Sumber makanan: Vitamin B3 yang terdapat dalam daging, ayam belanda, ikan tuna, telur, produk ayam, dadih, yis bir itu, kacang tanah, kekacang, kentang, keju, beras perang, oat, barli, kepingan gandum dan susu. Makanan seperti roti dan bijirin juga kaya dengan niasin. Walaupun makanan tryptophan yang kaya seperti yogurt dan telur boleh meningkatkan tahap niasin.

Dos harian: Sebaik-baiknya, wanita perlu mempunyai sekurang-kurangnya 15-18mg sehari. Ia adalah sangat baik untuk wanita yang mengisi pelbagai jenis ubat. Malah mereka yang kadang-kadang menggunakan pil tidur boleh membangunkan kekurangan vitamin B3. Lelaki perlu mengambil 15-19 mg setiap hari, manakala kanak-kanak harus mempunyai dos 9-13mg vitamin B3 setiap hari.

Seks: Niacin membantu dalam mewujudkan hormon seks untuk orang yang menderita melalui gangguan seksual seperti mati pucuk dan mati pucuk.

Tenaga: Vitamin B3 melaksanakan fungsi yang penting menukarkan protein, karbohidrat dan lemak kepada tenaga.

Kesihatan Mental: Kekalutan Walaupun mental dan keadaan yang boleh diubati dengan pentadbiran makanan tambahan niasin atau dadah perubatan.

Diabetes: Niacin dikenali untuk merawat kencing manis dan tahap gula dalam darah tinggi.Kebanyakan pesakit kencing manis dapat mengawal paras HbA1c berkesan dengan bantuan niasin.

 

Walaupun ia adalah jarang untuk mempunyai kekurangan niasin yang memerlukan sokongan, masyarakat moden sebenarnya boleh mendapat manfaat daripada bentuk tambahan niasin untuk merawat pelbagai penyakit badan. Ketiga-tiga bentuk niasin mempunyai kesan yang berbeza pada tubuh manusia. Niacinamide mempunyai kandungan anti-radang yang terkenal, manakala Nicotinic asid & Inositol hexaniacinate boleh menjejaskan peredaran darah.

Anda boleh menggunakan niacin atau vitamin B3 tambahan dengan waktu makan yang tetap atau dalam cecair. Niacin mungkin mempunyai kesan drugging apabila diambil dalam dos yang sangat tinggi, dan seperti biasa, adalah lebih baik untuk berunding dengan doktor atau profesional perubatan sebelum mengambil sebarang makanan tambahan atau menukar diet anda dalam apa jua cara yang besar.

VIDEO VITAMIN B3

Mymedabc.com