VITAMIN B5

Mymedabc.com

Apakah vitamin B5?
Vitamin B5, lebih dikenali sebagai asid Pantothenic, adalah nutrien larut air yang merupakan sebahagian daripada keluarga B vitamin. Vitamin B membantu fungsi sokongan adrenal dan sistem saraf yang sihat. Nama vitamin ini berasal daripada perkataan Greek pantothen , yang bermaksud “dari mana-mana,” mencerminkan hakikat bahawa sejumlah kecil asid Pantothenic boleh didapati di hampir setiap makanan.

Mengapa ia perlu?
Asid Pantothenic adalah penting dalam metabolisme protein, karbohidrat, dan lemak; untuk kulit yang sihat; dan digunakan dalam sintesis koenzim A (CoA), enzim yang mengambil bahagian dalam pelbagai tindak balas di dalam badan, terutamanya meruntuhkan daripada asid lemak.Kekurangan asid Pantothenic adalah suatu keadaan yang jarang berlaku tetapi serius yang boleh menyebabkan kebas dan pembakaran sensasi di tangan dan kaki serta sakit kepala, keletihan, dan insomnia. Oleh kerana asid Pantothenic terlibat dalam pelbagai fungsi biologi, kekurangan vitamin mungkin tidak dikenal pasti dengan mudah atau boleh bertopeng oleh kekurangan nutrien lain.

Berapa banyak, dan apa jenis, adakah perlu dewasa?
Lembaga Makanan dan Pemakanan US National Academy of Science Institute of Medicine mencadangkan pengambilan yang mencukupi setiap hari (AI) 5 mg untuk kedua-dua lelaki dan wanita.

AI harian yang disyorkan untuk wanita mengandung adalah 6 mg, dan tujuh mg bagi menyusukan wanita. Tiada tahap ketoksikan yang diketahui untuk asid Pantothenic pada manusia, tetapi kesan sampingan gastrousus seperti loya dan pedih ulu hati telah dilaporkan dalam dos sehingga 1200 mg.

Berapakah kanak-kanak perlukan?
Lembaga Makanan dan Pemakanan US National Academy of Science Institute of Medicine membuat cadangan-cadangan berikut untuk setiap hari AI:

  • bayi dari lahir hingga enam bulan: 1.7 mg
  • bayi daripada tujuh bulan hingga 12 bulan: 1.8 mg
  • kanak-kanak yang berumur antara satu hingga tiga: 2 mg
  • kanak-kanak yang berumur antara empat dan lapan: 3 mg
  • kanak-kanak yang berumur antara sembilan dan 13: 4 mg
  • dan kanak-kanak yang berumur di antara 14 dan 18 adalah sama seperti orang dewasa: 5 mg setiap hari.

Bagaimana anda mendapatkan cukup daripada makanan?
Asid Pantothenic adalah nutrien biasa yang terdapat dalam pelbagai jenis makanan dalam sekurang-kurangnya sedikit. Jumlah tertinggi asid Pantothenic terdapat dalam keseluruhan graincereals, telur, daging, kekacang, avokado, dan yogurt. Kajian telah menunjukkan pemprosesan dan bijirin penapisan mengakibatkan kerugian besar asid Pantothenic, dalam sesetengah kes sehingga 75 peratus, tetapi sejak nutrien itu didapati dalam pelbagai jenis makanan, terdapat risiko sedikit kekurangan. Kes-kes yang hanya merekodkan telah sempena kekurangan zat makanan yang teruk.

Adakah terdapat apa-apa risiko yang berkaitan dengan memakan terlalu banyak?
Lembaga Makanan dan Pemakanan Institut Perubatan belum mewujudkan satu tahap yang boleh diterima atas pengambilan (UL). Kesan buruk hanya diketahui ialah cirit-birit akibat pengambilan yang sangat tinggi – antara 10 dan 20 gram – kalsium D-pantothenate, suplemen biasa. Kesan sampingan gastrousus seperti pedih ulu hati dan loya, juga telah menyatakan dengan dos asid Pantothenic sehingga 1,200 mg.

Adakah terdapat apa-apa pertimbangan khas lain?

  • Beberapa kajian telah menunjukkan pentadbiran asid Pantothenic lisan dan salap pantothenol pada kulit boleh memendekkan masa penyembuhan luka dan mengurangkan tisu parut.Walau bagaimanapun, kajian lain telah menunjukkan tiada pecutan yang ketara atau peningkatan proses luka-penyembuhan.
  • Pantethine, derivatif asid Pantothenic, mungkin mempunyai kesan kolesterol pada manusia.
  • Avokado mengandungi jumlah tertinggi asid Pantothenic antara makanan yang biasa dimakan, dengan satu buah-buahan yang mengandungi kira-kira dua mg.
  • Kontraseptif yang mengandungi progestin dan estrogen boleh menyebabkan peningkatan metabolisma asid Pantothenic.

VIDEO VITAMIN B5

Mymedabc.com