VITAMIN C

Mymedabc.com

APAKAH VITAMIN C?

Vitamin C (juga dikenali sebagai asid askorbik) banyak terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan. A vitamin larut air dan antioksidan yang kuat, ia membantu bentuk badan dan mengekalkan tisu penghubung, termasuk tulang, saluran darah, dan kulit.

WH DI ADAKAH VITAMIN C LAKUKAN? APAKAH MANFAAT VITAMIN C?

Vitamin C membantu untuk membaiki dan menjana semula tisu, melindungi daripada penyakit jantung, membantu dalam penyerapan zat besi, mencegah skurvi, dan mengurangkan jumlah dan LDL kolesterol ( “buruk”) dan trigliserida. Kajian menunjukkan bahawa vitamin C boleh membantu melindungi terhadap pelbagai jenis kanser dengan memerangi radikal bebas, dan membantu meneutralkan kesan-kesan nitrit (bahan pengawet yang terdapat dalam sesetengah makanan dibungkus yang boleh meningkatkan risiko beberapa bentuk kanser). Tambahan vitamin C juga boleh mengurangkan tempoh dan gejala selesema biasa; membantu kelewatan atau mencegah katarak; dan menyokong fungsi imun yang sihat.

APAKAH TANDA-TANDA KEKURANGAN VITAMIN C?

gejala kekurangan termasuk keletihan, kelemahan otot, sakit sendi dan otot, gusi berdarah, dan ruam kaki. kekurangan yang berpanjangan boleh menyebabkan skurvi, penyakit yang jarang berlaku tetapi berpotensi teruk.

BERAPA BANYAK, DAN APA JENIS, ADAKAH ORANG DEWASA PERLUKAN?

Menurut Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH), pengambilan harian yang disyorkan untuk orang dewasa: adalah

 • lelaki, 90 mg setiap hari
 • wanita, 75 mg setiap hari
 • wanita hamil, 85 mg setiap hari
 • menyusukan wanita, 120 mg setiap hari.

Perokok boleh mendapat manfaat daripada pengambilan yang lebih tinggi. Dr. Weil mengesyorkan mengambil 250 mg vitamin C setiap hari.

BERAPAKAH KANAK-KANAK PERLUKAN?

NIH mengesyorkan Pengambilan yang mencukupi (AI):

 • bayi berusia 0-6 bulan, 40 mg setiap hari
 • bayi 7-12 bulan, 50 mg setiap hari.

AS Pengambilan Pemakanan Rujukan (Dris) untuk

 • kanak-kanak berusia 1-3 tahun, 15 mg setiap hari
 • kanak-kanak berumur 4-8 tahun, 25 mg
 • kanak-kanak berumur 9-13 tahun, 45 mg setiap hari
 • remaja lelaki berusia 14-18 tahun, 75 mg setiap hari
 • remaja wanita berusia 14-18 tahun, 65 mg.

BAGAIMANA ANDA MENDAPAT CUKUP VITAMIN C DARI MAKANAN?

Vitamin C mudah untuk mendapatkan melalui makanan, kerana banyak buah-buahan (terutamanya limau) dan sayur-sayuran mengandungi vitamin C. Sumber yang baik termasuk: epal, asparagus, buah beri, brokoli, kubis, tembikai (tembikai, tembikai susu, tembikai), kubis bunga, buah-buahan sitrus ( lemon, limau, oren), kiwi, makanan yang diperkayakan (roti, bijirin, bijirin), sayur-sayuran berdaun gelap (kale, bayam), lada (terutama lada loceng merah, yang mempunyai antara yang tertinggi per berkhidmat kandungan vitamin C), kentang, dan tomato.

ADAKAH TERDAPAT APA-APA RISIKO YANG BERKAITAN DENGAN TERLALU BANYAK VITAMIN C?

Apabila diperolehi daripada sumber makanan dan makanan tambahan dalam dos yang disyorkan, vitamin C secara umumnya dianggap sebagai selamat. Kesan-kesan sampingan jarang dilaporkan, tetapi termasuk loya, muntah, pedih ulu hati, kekejangan perut, dan sakit kepala. Bagi individu yang paling sihat, badan hanya boleh memegang dan menggunakan kira-kira 250mg vitamin C sehari, dan apa-apa lebihan hilang walaupun air kencing. Pada masa-masa sakit, semasa pemulihan daripada kecederaan, atau di bawah keadaan tekanan oksidatif meningkat (termasuk merokok), badan boleh menggunakan jumlah yang lebih besar. Dos yang tinggi vitamin C (lebih daripada 2000 mg / hari) boleh menyumbang kepada pembentukan batu karang, serta menyebabkan cirit-birit yang teruk, loya, dan gastritis.

ADAKAH TERDAPAT APA-APA PERTIMBANGAN KHAS LAIN?

Buruk memberi kesan mungkin berlaku antara vitamin C dan acetaminophen, antasid yang mengandungi aluminium, aspirin, dan Warfarin. produk nikotin, pil perancang / estrogen, tetracyclines dan barbiturat boleh mengurangkan kesan vitamin C.

Vitamin C boleh meningkatkan penyerapan zat besi dan lutein, dan beberapa bukti menunjukkan bahawa dos besar tambahan vitamin C boleh mengganggu penyerapan dan metabolisme vitamin B12 yang terdapat dalam makanan.

VIDEO VITAMIN C

Mymedabc.com