VITAMIN D3

Mymedabc.com

Vitamin D3 adalah penting untuk kesihatan yang baik secara keseluruhan dan tulang yang kuat dan sihat. Ia juga merupakan faktor penting dalam memastikan otot anda, jantung, paru-paru dan kerja otak dengan baik dan bahawa badan anda boleh melawan jangkitan.

Badan anda boleh membuat sendiri Vitamin D3 daripada cahaya matahari. Anda juga boleh mendapatkan Vitamin D3 daripada makanan tambahan dan jumlah yang sangat kecil datang dari beberapa makanan yang anda makan.

Vitamin D3 yang anda dapat dalam kulit anda daripada cahaya matahari, dan D3 Vitamin daripada makanan tambahan, perlu diubah oleh badan anda beberapa kali sebelum ia boleh digunakan.Apabila ia siap, badan anda menggunakan untuk menguruskan jumlah kalsium dalam darah, tulang dan usus dan membantu sel-sel di seluruh badan anda untuk berkomunikasi dengan betul.

APA VITAMIN D3 LAKUKAN?

Vitamin adalah bahan kimia yang diperlukan oleh badan anda untuk kesihatan yang baik. Mereka adalah penting untuk semua orang dan memastikan bahawa tubuh anda berfungsi dengan baik, mampu untuk melawan penyakit dan sembuh dengan baik.

Hubungan antara Vitamin D3 dan tulang yang sihat kuat telah dibuat beberapa tahun yang lalu apabila doktor menyedari bahawa cahaya matahari, yang membolehkan anda untuk menghasilkan Vitamin D3, atau mengambil minyak ikan kod yang mengandungi Vitamin D3, membantu untuk mengelakkan keadaan tulang dipanggil penyakit riket pada kanak-kanak. Hari ini, Vitamin D3 dilihat sebagai sebahagian penting daripada kesihatan yang baik dan ia bukan sahaja penting untuk kesihatan tulang anda. Penyelidikan baru-baru kini menunjukkan bahawa Vitamin D3 mungkin penting dalam mencegah dan merawat beberapa masalah kesihatan jangka panjang yang serius.

Mendapatkan jumlah yang tepat Vitamin D3 tidak bergantung kepada makanan yang anda makan! Sebaliknya, mendapatkan jumlah yang tepat bergantung kepada pendedahan cahaya matahari dan jika anda mengambil makanan tambahan dengan jumlah yang betul.

Vitamin D3 tidak seperti kebanyakan vitamin lain. Badan anda boleh membuat D3 Vitamin sendiri apabila anda mendedahkan kulit anda kepada cahaya matahari. Tetapi badan anda tidak boleh membuat vitamin lain. Anda perlu mendapatkan vitamin lain daripada makanan yang anda makan. Sebagai contoh, anda perlu untuk mendapatkan vitamin C daripada buah-buahan dan sayur-sayuran.

Juga apa yang membuatkan Vitamin D3 unik berbanding dengan vitamin lain, ialah apabila tubuh anda mendapat Vitamin yang D3, ternyata Vitamin D3 ke dalam hormon. Hormon ini kadang-kadang dipanggil “Vitamin D3 diaktifkan” atau “calcitriol.”

Mendapatkan jumlah yang tepat Vitamin D3 tidak bergantung kepada makanan yang anda makan.Untuk mendapat cukup Vitamin D3 anda perlu mendedahkan kulit anda kepada cahaya matahari secara teratur dan anda juga mungkin perlu mengambil makanan tambahan. Ini menjadikan mendapat jumlah yang betul sedikit lebih kompleks berbanding dengan vitamin dan mineral lain.

Vitamin D3 adalah sangat penting untuk tulang yang kuat. Kalsium dan fosforus yang penting untuk membangunkan struktur dan kekuatan tulang anda, dan anda perlu Vitamin D3 untuk menyerap mineral ini. Walaupun anda makan makanan yang mengandungi banyak kalsium dan fosforus, tanpa cukup Vitamin D3, anda tidak boleh menyerap mereka ke dalam badan anda.Vitamin D3 adalah penting untuk kesihatan yang baik secara umum, dan penyelidik kini telah menemui bahawa Vitamin D3 mungkin penting kerana banyak sebab lain di luar kesihatan tulang yang baik. Beberapa fungsi tubuh yang Vitamin D3 membantu dengan termasuk:

  • sistem imun, yang membantu anda untuk melawan jangkitan
  • fungsi otot
  • fungsi kardiovaskular, untuk kesihatan jantung dan peredaran
  • Sistem pernafasan -untuk paru-paru yang sihat dan saluran pernafasan
  • perkembangan otak
  • kesan-kesan anti-kanser

Doktor masih berusaha untuk memahami sepenuhnya bagaimana Vitamin D3 bekerja dalam badan anda dan bagaimana ia memberi kesan kepada kesihatan anda secara keseluruhan.

Jika badan anda tidak mendapat cukup Vitamin D3 untuk memastikan ia sihat, ini dipanggil kekurangan Vitamin D3. Teruk kekurangan Vitamin D3 kadang-kadang boleh menyebabkan keadaan yang dipanggil penyakit riket pada kanak-kanak dan suatu keadaan yang dipanggil osteomalacia pada orang dewasa. Kedua-dua keadaan ini menyebabkan tulang lembut, nipis, dan rapuh.

Kekurangan Vitamin D3 juga telah dikaitkan dengan beberapa syarat-syarat lain seperti kanser, asma, diabetes jenis-II, tekanan darah tinggi, kemurungan, kencing manis Crohn dan jenis-I Alzheimer dan penyakit autoimun seperti multiple sclerosis,.

Badan anda mendapat Vitamin D3 terutamanya daripada cahaya matahari, walaupun jumlah yang sangat kecil juga boleh didapati di beberapa makanan. Anda juga boleh mendapatkan Vitamin D3 dengan mengambil makanan tambahan.

Vitamin D3 menguruskan kalsium dalam darah, tulang dan usus dan membantu sel-sel di seluruh badan anda untuk berkomunikasi dengan betul.

Vitamin D3 terutamanya datang dari kulit anda apabila ia terdedah kepada cahaya matahari.Selepas itu, badan anda akan melalui beberapa proses kimia untuk mengubahnya supaya badan anda boleh menggunakannya.

Apabila kulit anda terdedah kepada matahari, ia menghasilkan Vitamin D3 dan menghantarnya ke hati anda. Jika anda mengambil makanan tambahan atau makan makanan yang mengandungi Vitamin D3, usus anda juga menghantar D3 Vitamin ke hati anda. Dari sini, hati anda akan menukarkannya kepada bahan yang dipanggil 25 (OH) D. Apabila doktor perbincangan anda tentang tahap D3 Vitamin anda, dia bermakna jumlah 25 (OH) D yang ada dalam darah anda.

kimia ini dihantar di seluruh badan anda di mana tisu yang berbeza, termasuk buah pinggang anda, mengubahnya menjadi diaktifkan Vitamin D3. Ini Vitamin D3 diaktifkan kini bersedia untuk melaksanakan tugasnya. Dari sini, ia mendapat sedikit rumit, tetapi anda boleh fikirkan diaktifkan Vitamin D3 bekerja dalam dua cara:

  1. Menguruskan kalsium dalam darah, tulang dan usus
  2. Membantu sel-sel di seluruh badan anda untuk berkomunikasi dengan betul

Seperti yang anda lihat, Vitamin D3 pergi jauh dari bentuk asalnya dari kulit, makanan tambahan atau makanan. Tetapi tanpa Vitamin D3, badan anda tidak boleh melakukan yang terbaik.

Lihat ‘Bagaimana untuk mendapatkan D3 Vitamin yang diperlukan oleh badan anda halaman kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai mendapat cukup Vitamin D3.

VIDEO VITAMIN D3

Mymedabc.com