VITAMIN H

Mymedabc.com

Vitamin H, lebih dikenali sebagai Biotin, adalah sebahagian daripada kumpulan B kompleks vitamin. Semua vitamin B membantu badan untuk menukar makanan (karbohidrat) menjadi bahan bakar (glukosa), yang digunakan untuk menghasilkan tenaga. Vitamin B, sering dirujuk vitamin kompleks B, juga membantu lemak metabolisme badan dan protein. vitamin B kompleks diperlukan untuk kesihatan kulit, rambut, mata dan hati. Mereka juga membantu fungsi sistem saraf dengan betul.

Badan anda memerlukan biotin untuk memetabolismekan karbohidrat, lemak dan asid amino, blok binaan protein. Biotin sering disyorkan untuk menguatkan rambut dan kuku, dan ia terdapat dalam banyak produk kosmetik untuk rambut dan kulit.

Seperti semua vitamin B, ia adalah larut air, bermakna badan tidak menyimpannya. Walau bagaimanapun, bakteria dalam usus boleh membuat biotin. Ia juga boleh didapati dalam jumlah yang kecil dalam beberapa jenis makanan. Biotin juga penting untuk pertumbuhan embrio normal, menjadikannya nutrien kritikal semasa mengandung.

Ia jarang berlaku sebagai kekurangan biotin. Gejala termasuk keguguran rambut, kulit bersisik kering, retak di sudut-sudut mulut (dipanggil cheilitis), lidah bengkak dan pedih yang magenta dalam warna (glossitis), mata kering, hilang selera makan, keletihan, insomnia dan kemurungan.Orang yang telah di nutrisi parenteral – pemakanan yang diberikan secara intravena – untuk tempoh masa yang panjang, mereka yang mengambil ubat anti-sawan atau antibiotik jangka panjang, dan orang yang dalam keadaan seperti penyakit Crohn yang menjadikannya sukar untuk menyerap nutrien, adalah lebih cenderung untuk menjadi kurang dalam biotin.

Tidak banyak kajian berkualiti menilai biotin. Banyak kegunaan yang dicadangkan adalah berdasarkan kepada laporan keterangan atau kes lemah:

Masalah rambut dan kuku

bukti yang sangat lemah menunjukkan bahawa makanan tambahan Biotin boleh meningkatkan nipis, membelah, atau jari kaki rapuh dan kuku serta rambut. Biotin, digabungkan dengan zink dan topikal clobetasol propionat, juga telah digunakan untuk memerangi alopecia areata dalam kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa.

Cradle Cap (Seborrheic Dermatitis)

Bayi yang tidak mempunyai Biotin cukup sering membangunkan ini keadaan kulit kepala bersisik.Walau bagaimanapun, tiada kajian telah menunjukkan bahawa makanan tambahan Biotin – diberikan dalam formula atau susu ibu – berkesan merawat topi buaian. Sentiasa bertanya kepada doktor anda sebelum mengambil sebarang vitamin, herba, atau makanan tambahan jika anda sedang menyusukan anak.

diabetes

Kajian awal menunjukkan bahawa gabungan biotin dan kromium mungkin meningkatkan kawalan gula dalam darah pada sesetengah orang dengan diabetes jenis 2, tetapi Biotin sahaja nampaknya tidak mempunyai kesan yang sama. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan sama ada Biotin mempunyai apa-apa faedah.

Peripheral Neuropati

Terdapat laporan bahawa suplemen biotin meningkatkan gejala neuropati periferal bagi sesetengah orang yang membangunkan keadaan ini sama ada diabetes atau dialisis dijalankan bagi kegagalan buah pinggang. neuropati periferal adalah kerosakan saraf di kaki, tangan, kaki, atau lengan. Kebas, kesemutan, membakar atau pelik sensasi, sakit, lemah otot dan masalah berjalan kaki adalah beberapa gejala. Walau bagaimanapun, tidak ada apa-apa kajian yang menilai sama ada Biotin benar-benar membantu merawat neuropati periferal.

Lain
Sekurang-kurangnya satu kajian menunjukkan Biotin boleh membantu memulihkan rasa di kalangan orang-orang yang telah kehilangan deria rasa. Pesakit ditambah diet mereka dengan 10-20 mg biotin setiap hari untuk menghasilkan kesan. Lebih banyak penyelidikan diperlukan.

SUMBER PEMAKANAN

Biotin boleh didapati dalam yis bir itu; telur masak, terutama kuning telur; sardin; kacang (badam, kacang tanah, pecans, walnut) dan mentega kacang; kacang soya; kekacang lain (kacang, kacang Mata Hitam); bijirin penuh; kembang kol; pisang; dan cendawan.

Putih telur mentah mengandungi protein yang dipanggil Avidin yang mengganggu penyerapan tubuh Biotin.

teknik pemprosesan makanan boleh memusnahkan biotin. versi yang kurang diproses daripada makanan yang disenaraikan di atas mengandungi lebih Biotin.

BORANG BOLEH DIDAPATI

Biotin terdapat di multivitamin dan kompleks B-vitamin, dan makanan tambahan sebagai individu.

persiapan Standard boleh didapati dalam 10 mcg, 50 mcg, dan 100 tablet mcg dan mengandungi sama ada Biotin mudah atau kompleks dengan yis bir.

CARA AMBIL IA

Seperti semua makanan tambahan, semak dengan pembekal penjagaan kesihatan sebelum memberi Biotin untuk kanak-kanak.

pengambilan harian yang mencukupi untuk Biotin dari makanan, mengikut National Academy of Sciences, disenaraikan di bawah.

Pediatric

 • Bayi lahir – 6 bulan: 5 mcg
 • Bayi 7 – 12 bulan: 6 mcg
 • Kanak-kanak 1-3 tahun: 8 mcg
 • Kanak-kanak 4-8 tahun: 12 mcg
 • Kanak-kanak 9-13 tahun: 20 mcg
 • Remaja 14 – 18 tahun: 25 mcg

dewasa

 • 19 tahun dan lebih tua: 30 mcg
 • Wanita hamil: 30 mcg
 • Menyusukan wanita: 35 mcg

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Oleh kerana potensi kesan sampingan dan interaksi dengan ubat-ubatan, anda perlu mengambil makanan tambahan hanya di bawah pengawasan pembekal penjagaan kesihatan berpengetahuan.

Walau bagaimanapun, biotin tidak dikaitkan dengan kesan sampingan, walaupun dalam dos tinggi, dan dianggap sebagai toksik.

INTERAKSI MUNGKIN

Walaupun tidak ada bukti bahawa Biotin berinteraksi dengan mana-mana ubat-ubatan, terdapat beberapa ubat-ubatan yang boleh menurunkan paras biotin. Jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan berikut, anda tidak perlu menggunakan biotin tanpa terlebih dahulu berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda.

Antibiotik – Penggunaan antibiotik jangka panjang boleh menurunkan paras Biotin dengan memusnahkan bakteria dalam usus yang menghasilkan biotin.

Antiseizure Ubat – Mengambil ubat-ubatan anti-sawan atau anticonvulsant untuk masa yang lama boleh menurunkan paras Biotin dalam badan. Valproic asid boleh menyebabkan kekurangan biotinidase, yang boleh meningkatkan dengan makanan tambahan Biotin. Tanya doktor anda sebelum mengambil sebarang makanan tambahan, namun. Ubat-ubatan anticonvulsant termasuk:

 • Carbamazepine (carbatrol)
 • phenobarbital
 • Phenytoin (Dilantin)
 • Primidone (Mysoline)

VIDEO VITAMIN H

Mymedabc.com