VITAMIN K

Mymedabc.com

Vitamin K adalah istilah payung yang merangkumi kumpulan sebatian larut lemak yang berkaitan kimia dikenali sebagai naphthoquinones. Kumpulan ini termasuk vitamin K, K1, K2 dan K3. Vitamin K1 (phytonadione) adalah bentuk semula jadi vitamin K; ia terdapat dalam tumbuhan dan merupakan sumber utama vitamin K yang manusia mendapatkan melalui makanan.

Mengapa vitamin K perlu?
Vitamin K adalah nutrien penting yang diperlukan untuk bertindak balas kepada kecederaan – ia mengawal pembekuan darah yang normal. Di samping itu, dengan membantu pengangkutan kalsium ke seluruh badan, Vitamin K juga boleh menjadi berguna untuk kesihatan tulang: ia boleh mengurangkan kehilangan tulang dan mengurangkan risiko keretakan tulang. Ia juga boleh membantu untuk mencegah kalsifikasi arteri dan tisu lembut lain.

Apakah tanda-tanda kekurangan?
Walaupun jarang berlaku, kekurangan vitamin K boleh menyebabkan pembekuan darah yang rosak, meningkat pendarahan dan osteoporosis. Gejala termasuk mudah lebam, pendarahan gastrousus, pendarahan haid yang berlebihan dan darah dalam air kencing. Mereka yang paling berisiko untuk kekurangan vitamin K adalah termasuk orang-orang yang kekurangan zat makanan yang kronik, mereka yang mempunyai pergantungan alkohol, dan sesiapa yang mempunyai keadaan kesihatan yang menghadkan penyerapan vitamin pemakanan.

Berapa banyak, dan apa jenis, adakah orang dewasa perlukan?
Orang dewasa dan kanak-kanak yang makan makanan yang seimbang yang termasuk makanan yang disenaraikan di bawah akan mendapatkan cukup vitamin K, dan tidak perlu suplemen. Orang yang boleh mendapat manfaat daripada tambahan vitamin K adalah bayi (yang biasanya mendapatkan ditembak vitamin K ketika lahir) dan mereka yang mempunyai penyakit pencernaan.

Berapakah kanak-kanak perlukan?
Dalam usaha untuk mengelakkan “penyakit berdarah yang baru lahir,” juga dikenali sebagai vitamin K kekurangan pendarahan atau VKDB, suntikan vitamin K1 boleh diberikan kepada bayi yang baru lahir dan bayi muda. Jika tidak, sumber makanan perlu mengisi apa-apa keperluan setiap hari.

Bagaimana anda mendapatkan cukup daripada makanan?
Vitamin K yang banyak dalam teh hijau, sayur-sayuran berdaun, seperti Swiss Chard, kale, parsleyand bayam, brokoli dan kembang kol, tauge, hati, minyak kacang soya dan dedak gandum.Tenusu ditapai, termasuk yogurt, keju dan soya ditapai termasuk miso dan natto, menyediakan K2, dimana ianya amat membantu dalam meningkatkan kepadatan tulang dan mengurangkan risiko keretakan. Mereka yang mempunyai osteoporosis atau osteopenia harus mempertimbangkan menambah 50 hingga 100 mcg (mikrogram) K2, dan makan makanan yang kaya dengan vitamin K.

Adakah terdapat apa-apa risiko yang berkaitan dengan terlalu banyak vitamin K?
Walaupun tiada ketoksikan dikenali dikaitkan dengan vitamin K, dos yang tinggi boleh menyebabkan kebas atau kesemutan di kaki.

Adakah terdapat apa-apa pertimbangan khas lain?
Orang yang mengambil antikoagulan preskripsi, yang sengaja mengganggu peranan vitamin K, perlu memantau pengambilan makanan mereka vitamin K yang mengandungi makanan dengan teliti, dan tidak perlu mengambil vitamin tambahan K.
Vitamin K suplemen semasa mengandung (di luar pengambilan makanan biasa) boleh meningkatkan risiko jaundis pada bayi baru lahir. Vitamin K ditelan oleh penyusuan ibu secara umumnya dianggap selamat.

Dos yang tinggi aspirin dan kuinina boleh meningkatkan keperluan vitamin K; antasid boleh mengurangkan penyerapan vitamin K dan vitamin K boleh mengurangkan kesan penipisan darah daripada beberapa herba termasuk alfalfa, ginseng Amerika, anise, saderi, chamomile, chestnut kuda dan semanggi merah.

VIDEO VITAMIN K

Mymedabc.com